BLIR FORBUDT: Pelsdyroppdrett. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Vedtok å legge ned pelsdyrnæringen

Stortinget vedtok etter midnatt å legge ned pelsdyrnæringen innen 2025. Arbeiderpartiet etterlyser en klarere erstatningsordning for bøndene.

Forslaget ble vedtatt med 101 mot 68 stemmer, etter flere timer med debatt på Stortinget.

– Jeg synes det er dypt tragisk, og jeg synes det var tungt at stortingsflertallet var villige til å vedta noe sånt mot en hel næring, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) til Nationen.

Venstres stortingsrepresentant Guri Melby mener på sin side at det var på høy tid å avvikle næringen.

FORNØYD: Guri Melby, Stortingsrepresentant i Venstre. Foto: Therese Alice Sanne, VG

les også

Regjeringens pelsdyrforslag slaktes: – De har ikke et eneste faglig argument

– Dette er en gledens dag for dyrene, vi har kjempet i 17 år for bedre dyrevelferd. Dette er litt uvirkelig, sier Guri Melby, stortingsrepresentant i Venstre, i etterkant av voteringen, til NTB.

Avviklingen av pelsdyrnæringen var Venstres store seier i Granavolden-plattformen, mens KrF fikk gjennom innstramming i abortloven, som også ble vedtatt natt til fredag.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet stemte mot forbudet i Stortinget.

– Jeg er samtidig skuffet over Arbeiderpartiet. De har pelsdyrforbud i partiprogrammet sitt og har i alle år sagt at de kjemper for dyrene. Men i dag gikk de sammen med Sp og stemte mot forbudet. Det er overraskende og skuffende, sier Melby.

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland reagerer på Melbys utspill.

– Vi er for avvikling av pelsdyrnæringen, men det er utrolig skuffende et ikke regjeringspartiene eller regjeringen har inntatt en rett til erstatning i loven, sier han til VG.

– Slik kan man ikke behandle folk

– Fortsatt må mange pelsdyrbønder leve i usikkerhet, og mange vil lide store tap. Slik kan man ikke behandle folk, sier Aasland i en pressemelding.

Vedtaket betyr slutten for de om lag 200 pelsdyrbrukene som er igjen i Norge, og som etter planen skal avvikles innen 2025.

REAGERER: Aps Terje Aasland sier partiet er for nedlegging av pelsdyrnæringen, men at de ikke mener regjeringen i sitt forslag hadde lovfestet en rett til en anstendig erstatningsordning. Foto: Trond Solberg, VG

Spørsmålet om hva bøndene skal få i kompensasjon, sto sentralt i den fem timer lange debatten, uten at det ble endelig avklart. Pelsdyrbøndene har reagert skarpt på forslaget til kompensasjon, som er blitt jekket opp en rekke ganger, senest torsdag.

Norsk pelsdyrlag har uttalt at det ikke er godt nok, og pelsnæringen har anslått at avvikling vil koste minst 2,3 milliarder kroner, et høyere anslag enn det regjeringen selv har levert.

– Det vil overraske meg stort om ikke saken igjen blir et tema i Stortinget, sier næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) til NTB.

Vil gå rettens vei

Han viser til at landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) jobber med en forskrift for kompensasjonsordningen, som så skal sendes på høring. Regjeringspartiene ble i mai enige om å øke rammen på ordningen til 505 millioner kroner, men innrømmet at samtidig at de ikke kjenner den endelige kostnaden.

Norsk pelsdyralslag varsler at de vil gå til retten for å ivareta næringens interesser.

– 200 familier lever i full uvisshet om hva regjeringen mener. Vi har dokumentert at forslaget til regjeringen ruinerer og frarøver dem alle verdiene deres, skrev leder Bertil Trane Skadsem i en melding til NTB før avstemmingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder