MISSIL-ØVELSE: «Marshal Ustinov» er et av de russiske krigsfartøyene som er på vei nordover, og som har til hensikt å testskyte missiler utenfor Helgeland i neste uke. Her passerer fartøyet gjennom Bosphorus-stredet i Tyrkia 12. januar i år. Foto: REUTERS

Russland varsler ny missil-øvelse utenfor Nordland

Den russiske marinen har rekvirert et område utenfor Helgeland for å gjennomføre testskyting med missiler i neste uke. Området ligger i internasjonalt farvann, men i nærheten av norske oljeinstallasjoner.

  • Alf Bjarne Johnsen

– Vi registrerer at Russland enda en gang planlegger militærøvelser i våre nærområder, og stadig lenger sør og vest, sier Etterretningstjenestens sjef, generalløytnant Morten Haga Lunde til VG.

Den russiske marinen har lagt inn en formell melding i luftfartens NOTAM-system om at de stenger en del av Norskehavet for å teste missiler, fra onsdag 5. til fredag 7. februar mellom klokken 03.00 og 17.00.

MISSIL-VARSEL: Innenfor dette området, like ved Aasta Hansteen-feltet, har den russiske marinen varslet at de vil drive testskyting med missiler i neste uke. Foto: Tom Byermoen

De har rekvirert luftrommet fra havoverflaten og opp til 66.000 fot. Området ligger like ved produksjonsplattformen Aasta Hansteen utenfor Nordlandskysten.

les også

Russland i gang med ubåt-operasjon i nord: Største siden Sovjet-tiden

Reaksjon mot Norge

– Selv om dette skjer i internasjonalt farvann, må det leses som en reaksjon mot norske myndigheter, og en del av den russiske påvirkningsoperasjonen mot det norske NATO-medlemskapet, sier E-sjefen.

Det er to av Nordflåtens største marinefartøyer som er på vei «hjem» til basen i Severomorsk på Kola: «Marshal Ustinov» er en Slava-klasse krysser med sjø til luft-missiler. Det andre fartøyet er «Viseadmiral Kulakov», en ubåtjager av Udaloy-klassen.

MARKERING: Russland markerer misnøye med det norske NATO-medlemskapet, ifølge E-sjefen, generalmajor Morten Haga Lunde. Foto: Frode Hansen

Fredag middag er fartøyene på vei inn i Den engelske kanal.

– De legger denne aktiviteten tett opp mot norske farvann. Det setter vi i sammenheng med det russiske bastion-forsvaret som strekker seg langt ned i Norskehavet, legger Haga Lunde til.

les også

Forsvarets operative sjef: Kan ikke forsvare Norge til alliert hjelp kommer

Innestengt

Haga Lunde viser til det som forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sa i Oslo Militære Samfund tidligere i januar: at Norge risikerer å bli liggende bak den fremskutte russiske forsvarslinjen i det såkalte bastionforsvaret. Da blir det vanskelig å få fram NATO-forsterkninger til Norge i tilfelle en konflikt.

– Dette kan sees i sammenheng med Russlands nye «aktivt forsvar», hvor de øver mer både offensivt og defensivt. Russland viser på ulike måter misnøye med det norske NATO-medlemskapet og alliert nærvær i Norge. Men selv legger de øvelser både i Norskehavet og Nordsjøen, slik de gjorde under «Ocean Shield» høsten 2019, sier Morten Haga Lunde.

Misnøye

Både under «Ocean Shield» og mens NATO gjennomførte storøvelsen «Trident Juncture» i 2018, markerte Russland på samme måten, med å rekvirere områder utenfor den norske kysten til egne øvelser.

– Det er åpenbart at Russland vil gi uttrykk for misnøye med vinterens NATO-øvelse i Norge, «Cold Response», sier Haga.

Les også

Mer om

  1. Russland
  2. Forsvaret
  3. E-tjenesten

Flere artikler

  1. Nytt russisk missil - kan nå mål i Norge på 40 minutter

  2. Norge mangler missilforsvar - NATO-sjefen urolig over kortere varslingstid

  3. Forsvarssjefen ville ha nye missiler - ble ikke hørt av regjeringen

  4. E-tjenesten: Russisk aktivitet forstyrrer radio- og radarutstyr i Finnmark

  5. Russland landet fallskjermjegere i Arktis: – Ingen har gjort dette før oss

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder