Regjeringens nye reiseråd for ferien: Opprettholder UDs reiseråd til utlandet

Regjeringen setter ned foten for sommerens sydentur - men sier de innen 15. juni vil vurdere om man kan reise til de andre nordiske landene.

 • Håkon F. Høydal
 • Amalie Nygård Jakobsen
 • Henrik Myhrvold Simensen
 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over 51 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– UD opprettholder gjeldende reiseråd som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide på pressekonferansen.

– Vi er opptatt av å gi så mye forutsigbarhet som mulig, men samtidig er det vanskelig når vi er så langt unna en normal situasjon.

Utenriksministeren understreker at de likevel ser på muligheten for å gjøre unntak og lette på restriksjonene. Innen 15. juni skal de vurdere om man kan ta fritidsreiser innad i Norden. Innen 20. juli vurderer de om det også skal åpnes for enkelte nærliggende europeiske land.

les også

FHI: Ville åpne mer enn regjeringen

Statsminister Erna Solberg sier det er fire ulike områder som berører nordmenns ferieplaner:

– Det er de rådene vi gir på innenlandsreiser i Norge, det er UDs reiseråd for reiser til utlandet, det er innreiseforbudet til Norge for utlendinger og karantenebestemmelser for de som kommer til Norge fra andre land.

I utgangspunktet videreføres restriksjonene på alle disse områdene til 20. august, men de vil vurdere endringer fra de to nevnte datoene i sommer.

les også

Tidligere smittevernoverlege fraråder utenlandsreiser i nærmeste fremtid

Vurderer å åpne for fritidsreiser

– Vi vurderer nå å åpne for arbeidsreiser fra hele Norden fra 1. juni. Dermed vil dagens karanteneregel på karantene i ti dager, erstattes av egenvurdering av hvorvidt man har symptomer, i tråd med rådene fra Helsedirektoratet og FHI, sier justisminister Monica Mæland og legger til:

– Vi vurderer å åpne for fritidsreisende fra Norden, den vurderingen skal være klar fra 15. juni. Vi vurderer også å åpne for enkelte andre nærliggende europeiske land frem mot 20. juli.

Søreide påpeker at det er naturlig å starte med de mest nærliggende landene både fordi man ofte har størst trafikk over grensene derfra og fordi man kjenner forholdene best der.

Ønsker fellesnordisk åpning

Statsministeren sier de gjerne vil ha felles åpningsregler for våre naboland.

– Vi mener det hadde vært fint hvis vi kunne åpne alle landene samtidig, det er det vi jobber for, felles i Norden, sier Solberg.

– Kan Sverige bli proppen som hindrer en felles nordisk åpning?

– Det må vi se på utviklingen framover. Nå snakker vi sammen i fellesskap på et politisk plan, og fra FHI og helsemyndighetene sier de Norden er et godt utgangspunkt for å starte dette, fordi de klarer å følge med på hvordan smitteutviklingen er, og de har tett kontakt med de landene, noe som også gjøre det lettere å bruke et trekkspill om man trenger det og si at fra noen områder kan man ikke komme, svarer Solberg.

les også

Danske partier vil åpne opp grensen for nordmenn

På spørsmål fra VG om hvordan de kan komme rundt Sveriges smittesituasjon, som skiller seg ut fra de andre nordiske landene, sier næringsminister Iselin Nybø etter pressekonferansen at de er i dialog om mulige løsninger:

– Det er noe vi må ha dialog rundt og snakke sammen om. Vi ønsker en situasjon der alle de nordiske sammen kan åpne opp, men vi har dialog med myndighetene i de andre andre landene for å se hva vi kan få til, sier hun.

Ingen garanti

Statsministeren og næringsministeren påpeker også at de hele tiden vil vurdere å stramme inn igjen ved behov:

– Med høyere aktivitet, kan det bli økt smitte. Det har vi lagt til grunn i alle stegene vi har foretatt. Vi har ikke en strategi hvor vi tror vi fjerner smitten totalt i vårt samfunn før vi har en vaksine. Primært tror vi nå at det kan komme lokale utbrudd som vi må slå ned på der og sette i gang tiltak som raskt begrenser smitten i de områdene, sier statsministeren.

På spørsmål fra VG om det kan bli aktuelt å åpne opp for reiser til Tyskland og Hellas, sier hun:

– Nå har vi gjort stegvis det EU sier – og tar naboland først. Om de har en smittesituasjon som gjør det mulig, kan vi åpne for det, men vi går gradvis fram.

Norgesferie

– Siden mange nordmenn vil feriere i Norge i sommer, forbereder reiselivsbransjen seg på å ta imot folk på ferie, og at de kan gjøre det på en trygg måte. FHI har laget en mal for smitteverntiltak, sier Nybø og legger til:

– Nå er oppfordringen å bruke sommeren til å se og oppleve Norge. Ta hele landet i bruk - det er sikkert, det er trygt, og sist men ikke minst: Det holder reiselivsnæringen vår i gang, og det betyr mye for resten av næringslivet.

les også

Slik vil EU gjenåpne for turisme

Statsminister Solberg, næringsminister Nybø, justisminister Mæland og utenriksminister Søreide var til stede fra regjeringen, i tillegg til helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Line Vold.

I sin nyeste risikovurdering av pandemien skrev FHI at oppfordringen om å unngå reiser i Norge ikke lenger er nødvendig, og at man burde vurdere å oppheve karantene ved utenlandsreiser til visse land med god kontroll på epidemien.

Det eneste reisetiltaket regjeringen lettet på da, var at helsepersonell ikke lenger forbys utenlandsreiser.

Saken oppdateres.

Rettelse: VG skrev først at opphevingen av forbudet mot utenlandsreiser for helsepersonell som ble kunngjort av regjeringen 7. mai skulle gjelder fra 21. mai. Det er feil. Det riktige er at regjeringen opphevet forbudet 7. mai, mens Helsedirektoratet foreslo at det skulle gjelde fra 21. mai. Helsepersonell har derfor kunnet reise utenlands fra 7. mai. Rettelsen ble lagt inn 15.05.2020 klokken 20.30.

Les også

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Reise
 3. Helse
 4. Karantene
 5. Rettet

Flere artikler

 1. Hjelper ikke nordmenn at Spania åpner for turister i juli

 2. I dag kommer nye retningslinjer for sommeren

 3. Nye reiseregler: Åpner for reiser til hele Norden – kun Gotland i Sverige

 4. Tyrkia inviterer nordmenn på sommerferie – men Norge sier nei

 5. Nye reiseråd fredag: Vurderte unntak for enkelte län i Sverige

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder