VÅTT: Fra og med tirsdag legger et lavtrykk seg sør for Island og legger en våt demper på høstferien i Sør-Norge. Nord-Norge slipper unna. Foto: Meteorologisk institutt

Våt høstferie i vente

Nordlendingene får det peneste været i uken som kommer. Et lavtrykk som legger seg sør for Island gjør derimot høstferien våt i øst, sør og vest.

 • Andreas Løf

Det blir vått og høstkaldt, men forhåpentligvis ikke breiflabb overalt, når bergenserne og resten av vestlandet tar høstferie til uken. Samme skjebne venter sørlendinger og østlendinger som ennå ikke har tatt ferie.

I likhet med resten av Sør-Norge slipper de nemlig heller ikke unna lavtrykk og regnvær, som la en demper på høstferien på Østlandet inneværende uke for dem av oss som foretrekker sol og ingen nedbør.

– Nå i helgen er det definitivt Sør-Norge som har finest vær, men det endrer seg utover i neste uke, sier vakthavende meteorolog Lillian Bergheim i StormGeo til VG.

Penværet forlater Sør-Norge og flytter seg til Nord-Norge allerede fra og med mandag kveld. Samtidig vil et lavtrykk legge seg sør for Island.

– Lavtrykket er ganske kraftig og blir egentlig liggende der resten av uken mens det svekkes, sier Bergheim.

– På mandag vil det skye til i Sør-Norge, først i vest, men skyene vil nok nå Østlandet også etter hvert. Samtidig kommer en økende sørlig kuling både langs vestlandskysten og i fjellet i Sør-Norge.

Sjekk hvordan været blir der du er her!

REGNTUNG HØSTFERIE: Det blir en god start på høstferien og helgen, men utover uken blir det vått for de fleste sør for Nordland. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Minusgrader

Uken sett under ett ser det ut til at det er vestlendingene som i størst grad bør forberede seg på regn, opplyser meteorologen.

– Tirsdag får nok alle i Sør-Norge regnbyger, men onsdag, torsdag og fredag er det større fare for det på Vestlandet og i Agder enn det er på Østlandet. Men jeg tror nok ikke østlendingene slipper unna da heller.

Nedbøren er heldigvis ikke av det kraftige slaget. På det meste ventes det en døgnnedbør på 25 millimeter mandag til tirsdag, og det avtar utover uken.

– En annen gledelig nyhet er at det blir mildere og stort sett slutt på nattefrosten i Sør-Norge fra og med tirsdag, i hvert fall i lavere deler av landet, sier Bergheim.

Penere blir det altså i Nord-Norge, men noe sommervær blir det på ingen måte.

– Denne helgen går det fortsatt noen spredte regnbyger, mens temperaturene i ytre strøk ligger nede på fem til syv grader. Stedvis er det minusgrader i indre strøk. Det er også økende vind fra og med søndag, sier Bergheim om den nordlige landsdelen.

– Det blir bedre på mandag med stort sett oppholdsvær, men temperaturmessig skjer det ikke noe særlig. Det er mulig at det kanskje også kommer noen regn- eller sluddbyger i indre strøk og i Øst-Finnmark fra onsdag av, sier meteorologen.

Vanskelige kjøreforhold

Det er i Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Telemark og Trøndelag det først er høstferie neste uke.

Foreløpig er det ikke utstedt noen obs-varsler i forbindelse med uken som kommer, men det kan likevel være greit å være varsom hvis man skal ut og kjøre bil særlig i starten av uken.

les også

Biler sto fast etter kraftig snøfall på E134: – Full vinter

– I helgen og trolig også mandag vil det fortsatt være nattefrost flere steder, så det er greit å kjøre forsiktig. Det gjelder også hvis man skal kjøre tidlig tirsdag, i hvert fall nord på Østlandet og i fjellet bør man være obs på dårlige kjøreforhold hvis nedbøren begynner som snø, sier Bergheim.

Snøgrensen i Sør-Norge vil trolig stige opp til mellom 800 og 1000 meter, mens i nord ligger den på mellom 400 og 600 meter.

Slik ser det ut på E134 over Haukelifjell nå:

Mer om

 1. Vær
 2. Norge
 3. StormGeo
 4. Møre og Romsdal
 5. Rogaland
 6. Sogn og Fjordane
 7. Hedmark

Flere artikler

 1. Nå blir det grått, vått og kaldt

 2. Nå blir det kaldere i hele landet

 3. Vinterferie denne uken? Slik blir været

 4. Snøfall i vente flere steder de neste dagene

 5. Kraftig nedbør i sør: Blir grått og vått

Fra andre aviser

 1. Meteorologen om høstferien: – Nyt helgen ute, og gjør inneaktiviteter til uken

  Bergens Tidende
 2. Meteorologene varsler kald høstferie. Se opp for frost.

  Aftenposten
 3. Slik blir høstfe­rieværet: – Bruk dagene godt!

  Fædrelandsvennen
 4. Varsler intenst regn og storm

  Bergens Tidende
 5. Kuldegradene kommer for alvor til uka

  Fædrelandsvennen
 6. Grått og vått i Oslo på julaften. Men i romjulen blir det sol.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder