Røkke oppsøkt av torpedoen før helgen: Han ville avslutte saken

På fredag skal Kjell Inge Røkke ha blitt oppsøkt av tiltalte Jan Erik Iversen. – Han ville ha en samtale under fire øyne, sier Røkke.

 • Bjørnar Tommelstad
 • Siri Eggen
 • Hanna Haug Røset
 • Markus Tobiassen
 • Gisle Oddstad (foto)

Slik startet Kjell Inge Røkke (60) sin forklaring i Oslo tingrett:

– Jeg vil først fortelle om en hendelse som fant sted sist fredag. Jeg satt i lokalene til Advokatfirmaet Elden for å forberede meg til denne saken. Med bestemte skritt kom «Jannik» Iversen mot døren og ville ha en samtale under fire øyne.

«Jannik» er kallenavnet til Jan Erik Iversen (62), som er tiltalt for å ha forsøkt å presse milliardæren for et tosifret millionbeløp.

Iversen stirret hardt på Røkke mens han forklarte seg om hendelsen.

Ifølge Røkke skal tiltalte i lokalene til Advokatfirmaet Elden ha gitt ham et tilbud om å avslutte saken før den skulle opp for Oslo tingrett.

Følg rettssaken direkte her!

– Ville avslutte saken

– Han sa at siden jeg hadde startet denne saken, så kunne jeg også avslutte den. Jeg oppfattet det som en direkte måte på å forsøke å avslutte saken på en annen måte enn i retten, sier Røkke.

Etter at Røkkes advokat, John Christian Elden, dukket opp, skal torpedoen ha gått fra stedet.

Ifølge milliardæren hevdet Iversen at han var på advokatkontoret for å hente noen papirer.

– Kjenner meg ikke igjen

Torpedoen har i retten hevdet at han har utført oppdrag for milliardæren tidlig på 2000-tallet.

Blant annet hevdet Iversen at han fikk i oppdrag å «fjerne» den omstridte forretningsmannen Christer Tromsdal (50).

– Når det kommer til mine skjæringspunkter med «Jannik» Iversen, med det jeg har lest på nettet og det han har påstått før, så kjenner jeg meg ikke igjen, sier Røkke i retten.

TROR IKKE PÅ TORPEDO-PÅSTAND: – Jeg har ingen grunn til å tro at Kjell Inge Røkke skal ha ønsket å ta livet av meg. Jeg har ingen ønsker om å gå i strupen på Røkke. Vi har felles forretningsforbindelser, og ellers felles kjente. Jeg har ikke noe inntrykk av at Røkke vil meg noe vondt, sier Christer Tromsdal til Dagbladet. Foto: Braata, Espen

Om det angivelige Tromsdal-oppdraget sier Røkke:

– Hele essensen har vært at det skal komme ufordelaktig informasjon om meg til pressen og Norge. Selvfølgelig er det en belastning. Det er ikke noe nytt som har kommet frem i dag, utenom at jeg angivelig skal ha vært villig til å betale 100 millioner kroner for å skade eller tilintetgjøre Christer Tromsdal.

Litt senere bruker Røkke enda sterkere ord:

– Det er absurd. Forbi absurd!

Følg rettssaken direkte her!

– Truende og ubehagelig

Røkke forklarer seg om episoden da han ble oppsøkt av Iversen i garasjeanlegget ved hovedkontoret til Aker på Fornebu utenfor Oslo.

Episoden fant sted om formiddagen 1. november 2017. På spørsmål om hvordan han opplevde situasjonen, svarer milliardæren:

– Det var truende og ubehagelig, men jeg valgte å gå ut av bilen. Jeg følte det var bedre å gå ut av bilen enn å ringe opp, sier Røkke.

les også

Aktor om beskyldningene mot Røkke: Naturlig å undersøke

I retten er det vist overvåkningsbilder fra garasjeanlegget. De viser at Iversen gestikulerer med armene, og at Røkke i løpet av samtalen beveger seg bakover.

På et tidspunkt tar de hverandre i hendene.

– Jeg tror samtalen varte i 15–20 minutter. I løpet av perioden tror jeg det kom en eller to personer forbi. Jeg følte det som ubehagelig, men jeg følte jeg kunne håndtere situasjonen. Etter mye frem og tilbake, sa jeg for å kjøpe meg fri at jeg skulle vurdere å møte hans familie, forklarer Røkke.

Bakgrunn: Kampen om de hemmelige Røkke-opptakene

Kort tid etter dette ble den spesialtrente eks-politimannen, Anders Snortheimsmoen, hyret inn for å beskytte milliardæren.

Røkke: Ville ha «ti stille»-penger

Ifølge milliardæren gjentok Iversen «til det kjedsommelige» at jeg hadde ødelagt for ham.

Dette skal ha sammenheng med at Iversen ga Røkke skylden for at publiseringen av VG-dokumentaren «Kampen om de hemmelige Røkke-opptakene» ikke ble stoppet.

– Han mente at jeg kunne stoppet de ufordelaktige uttalelsene om han i VG-artikkelen, hvordan vet jeg ikke. Men det var hans logikk, sier Røkke.

les også

Torpedo om springkniv: – Jeg kaller det tannpirker

Røkke oppsummerer de ulike møtene med Iversen høsten 2017 med tre hovedpunkter:

1. Ødelagt familieliv
Omtalen av Iversen i VG hadde ødelagt for torpedoens familie, noe Røkke skal ha fått skylden for.

2. Manglende evne til å utføre sitt virke
Iversen skal ha hevdet at han ikke lenger kunne jobbe slik som han pleier på grunn av omtalen i VG, også dette skal Røkke ha fått skylden for.

3. «Ti stille-penger»
Ifølge Røkke skal Iversen ha introdusert begrepet «ti stille»-penger.

– Slik jeg oppfattet kravene, så var beløpet et sted mellom 30–40 millioner kroner. Jeg fortalte ham selv at jeg ikke ville betale ham og at dette var utpressing. Jeg forsto at dette ikke ville dø stille, og vi ser i dag at det har det ikke gjort, sier Røkke.

Mer om

 1. Utpressingssaken
 2. Krim
 3. Kjell Inge Røkke
 4. Oslo tingrett
 5. John Christian Elden
 6. Christer Tromsdal

Flere artikler

 1. Her oppsøker torpedoen Kjell Inge Røkke

 2. Torpedoens tidligere advokat: Han skulle «fange» Røkke

 3. Torpedoen om møter med Røkke: – Han virket så redd

 4. Torpedo hevder han fikk oppdrag om å drepe

 5. Retten om Røkke-historien til torpedo: «Helt uten troverdighet»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder