DØDE: Statens helsetilsyn opprettet tilsynssak i etterkant av hendelsen der en pasient døde i november i fjor. Den foreløpige rapporten avdekker flere feil og mangler. Foto: Geir Olsen/VG

Sykepleierstudent satte sprøyte feil – pasient døde

Den 72 år gamle mannen døde på Elverum sykehus i november i fjor, etter at en sykepleierstudent uten tilsyn ga ham en beroligende medisin intravenøst, i stedet for oralt.

 • Marthe S. Lien
 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over ett år gammel

Det kommer frem i en foreløpig rapport fra Statens helsetilsyn som VG har fått tilgang til.

VG skrev i januar om at det var igangsatt etterforskning både av politiet og Helsetilsynet etter dødsfallet.

Ifølge den foreløpige rapporten om hendelsen var det ansvarlig sykepleier som trakk opp en sprøyte med det beroligende legemiddelet Heminevrin, og deretter ga ansvaret med å sette denne på pasienten videre til en sykepleierstudent.

Studenten ga deretter mannen sprøyten uten tilsyn.

– Studenten hadde oppfattet det slik at legemiddelet skulle gis intravenøst, mens sykepleieren som hadde ansvaret mente hun hadde gitt beskjed om at legemiddelet skulle gis i munnen, fordi hun hadde sagt at det var «mikstur», skriver Helsetilsynet i rapporten.

les også

BAKGRUNN: Etterforsker dødsfall ved Elverum sykehus: Pasient skal ha fått medisin feil

Fikk hjertestans

Studenten har fortalt at hun ikke forsto dette, og derfor satte sprøyten med legemiddelet intravenøst. Dette tok fire-fem minutter, og hun pratet samtidig med pasienten. Da legemiddelet hadde gått inn koblet hun fra sprøyten. Hun snudde seg mot pasienten som da hadde fått vanskeligheter med å puste.

Som et resultat av at medisinen ble satt feil fikk pasienten hjertestans og døde, heter det i den foreløpige rapporten.

Mannen hadde vært innlagt ved sykehuset på Elverum siden starten av november. Etter et komplisert sykdomsforløp var han på bedringens vei, og det var planlagt overflytting til en rehabiliteringspost, dagen etter at hendelsen skjedde.

les også

Dette skjedde da Alf Johan (51) døde under bading

«Uholdbar stor fare for svikt»

– Svikten er særlig alvorlig fordi den skjer i en avdeling med særlig stor undervisningsaktivitet for sykepleierstudenter, skriver Helsetilsynet i sin foreløpige rapport.

Det kommer også frem at ansvarlig sykepleier ikke hadde formell veilederkompetanse.

Det konkluderes foreløpig med at pasienten ikke har fått forsvarlig helsehjelp og at det foreligger brudd på flere paragrafer i spesialisthelsetjenesteloven. I tillegg er det avdekket mangelfulle rutiner og ulik praksis for delegering av oppgaver med administrering av legemidler på den aktuelle avdelingen.

– Samlet anses avdelingen for å ha drevet med en uholdbar stor fare for svikt, skriver helsetilsynet i sin foreløpige tilsynsrapport av hendelsen.

– ALVORLIG: Fagsjef i Statens helsetilsyn Bjørn Øglænd forteller at deres oppgave er å rykke ut på hendelser de anser som svært alvorlige, og som har stor betydning for pasientsikkerheten. Foto: Statens helsetilsyn

Ikke sjeldent flere studenter enn sykepleiere på vakt

Under tilsynet ved sykehuset var det heller ikke iverksatt nødvendige og relevante forbedringstiltak etter hendelsen, ifølge rapporten.

I samtaler med ledelsen ved avdelingen kom det også frem at det hadde vært utfordringer i arbeidsmiljøet den siste tiden før mannen døde. Arbeidstilsynet hadde derfor blitt koblet inn.

les også

Familien mistet Djabrail (6) etter sykehusfeil: – Før var jeg lykkelig. Nå er jeg bare levende

– Oppfølgingen av sykepleierstudentene ble beskrevet å ta mye tid og ressurser, og det ble opplyst at det ikke sjeldent var flere studenter på vakt enn ferdig utdannede sykepleiere, skriver Helsetilsynet.

Norsk pasientskadeerstatning har konkludert med at de etterlatte har rett til erstatning, ettersom deres foreløpige vurdering er at injeksjonen var årsaken til pasientens død.

– Vi har registrert at den foreløpige rapporten peker på flere alvorlige forhold ved avdelingen, men vi avventer den endelige rapporten fra Statens helsetilsyn med tanke på vår kommentar til den, sier de pårørendes bistandsadvokat, Anders J. Bækkemoen, til VG.

FORSVARER FAMILIEN: Advokat Anders J. Bækkemoen er bistandsadvokat for den 72 år gamle mannens familie. Han sier de nå avventer den endelige rapporten. Foto: Lars Bryhn/Hartz & Co

– Vi beklager

Fagdirektør ved Sykehuset Innlandet, Ellen Henriette Pettersen, sier til VG at de ser svært alvorlig på hendelsen, og at saken fortsatt preger både avdelingen og sykehuset.

– Vi beklager sterkt hendelsen, det tragiske utfallet den fikk og belastningen som er påført de pårørende. Hendelsen er gjennomgått og det er iverksatt flere tiltak og planlagt endringer i våre rutiner både lokalt og ellers i sykehuset for å hindre at noe tilsvarende skal skje igjen, sier Pettersen.

Hun opplyser at rapporten vil bli grundig gjennomgått, men ønsker ikke å uttale seg om innholdet i rapporten ettersom den ikke er endelig.

les også

Olivia (2) ble innlagt med vondt i magen: Døde av sykehustabbe

Pluss content

Fagsjef i Statens helsetilsyn Bjørn Øglænd sier til VG at de ser alvorlig på saken.

– Denne rapporten er fra en hendelse som vi oppfatter som veldig alvorlig, og som har spesielt stor betydning, fordi det omhandler hvordan helsehjelp med undervisning kombineres, sier Øglænd.

Helsetilsynet avventer nå kommentarer fra sykehuset og de pårørende, og en endelig rapport vil foreligge om lag en måned etter dette.

Les også

 1. Operert i feil fot: – Det er totalt uforsvarlig

  Da Margarita Jeanett Johansen (30) våknet opp fra narkosen, oppdaget hun at legene hadde operert feil fot.
 2. Tilsynssak mot Haukeland sykehus: Fjernet tykktarm ved en feil

  Fylkeslegen i Hordaland har opprettet tilsynssak mot Haukeland universitetssjukehus etter at et mer omfattende kirurgisk…

Mer om

 1. Statens helsetilsyn
 2. Sykehus
 3. Medisin
 4. Elverum
 5. Pasientskadeerstatning
 6. Arbeidstilsynet
 7. Arbeidsmiljø

Flere artikler

 1. Sykehuset Innlandet får millionbot etter at pasient døde av feilmedisinering

 2. Helsetilsynet: Syv av åtte sykehus bryter loven

 3. Pasienter døde av feil som kunne vært unngått

 4. Badeulykken i Fredrikstad: Bent Høie (H) innrømmer at nødvendige tiltak ikke er iverksatt fort nok

 5. 110 stoffavhengige mistet fastlegen sin: – Noen tenker å avslutte livet

Fra andre aviser

 1. Helsetilsynet følger opp kreftkirurgisakene ved Sandnessjøen sykehus

  Aftenposten
 2. Helseforetak får kritikk etter at levende kvinne ble erklært død

  Fædrelandsvennen
 3. Helsetilsynet reiser til Sandnessjøen sykehus etter bråk rundt kreftkirurgi

  Aftenposten
 4. Kvinne ble erklært død – var i live

  Fædrelandsvennen
 5. Seks uker gammel baby fikk morfin i stedet for antibiotika

  Aftenposten
 6. Sykehuset tok ut leveren til den døde. Men pasienten var ikke død nok etter loven.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no