I RETTEN: Andrine Sæther og Lars Lillo-Stenberg sammen med sin advokat, Harald Stabell da ankesaken mellom dem og ukebladet Se og Hør startet i Borgarting lagmannsrett i Oslo i januar i år. Foto: Scanpix

Andrine Sæther i retten: - Se & Hør ødela bryllupet

Svært opprørt fortalte skuespiller Andrine Sæther om hvordan hun følte at Se og Hør ødela minnene fra bryllupet da hun giftet seg med Lars Lillo-Stenberg på Tjøme i 2005.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Selv om det snart er tre år siden Se og Hørs fotograf tok bildene fra bryllupet i skjærgården på Tjøme, var det tydelig at skuespilleren fremdeles var opprørt.

- Noe er ødelagt. Se og Hør tok de bildene som vi skulle hatt privat og hegnet om. Hvis Se og Hørs sjefredaktør Odd Johan Nelvik mener at dette ikke er privat, så forstår ikke jeg hva det vil bety, sa Sæther i Borgarting lagmannsrett fredag.

Ukebladet tapte første runde av søksmålet det fikk mot seg etter at en fotograf og en journalist hadde dekket bryllupet da paret giftet seg sommeren 2005. Vielsen foregikk i strandsonen på Tjøme og bladets fotograf og journalist sto på avstand sammen med flere andre skuelystne. Da bladet kom ut tre dager senere med en reportasje over to sider fra vielsen, gikk Sæther og Lillo-Stenberg til sak. De mener reportasjen innebar et brudd på privatlivets fred.

I tingretten vant de over ukebladet og ble tilkjent en samlet erstatning på 150.000 kroner.

- Slitsomt

På nytt argumenterte Se og Hørs advokat Halvard Helle om at et giftermål er en offentlig handling som to offentlig kjente personer må tåle omtale av. Han ba de tre dommerne i lagmannsretten om at både bladet, sjefredaktør Odd Johan Nelvik, fotografen og reporteren skulle bli frifunnet.

- Vi har fått spørsmål om Se og Hør fikk kjøpe bryllupet og det har vært slitsomt å bruke krefter på å avklare dette, sa Andrine Sæther.

Paret hadde fått spørsmål fra flere andre medier på bryllupsdagen, men var blitt respektert for ønsket om at vielsen på skjæret skulle være privat.

Vil ikke kritisere

- Hadde vielsen skjedd inne på eiendommen til pensjonatet der festen skulle være, ville saken stilt seg annerledes. Da ville vi ikke tatt bilder, svarte Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik.

I retten fikk han støtte av generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening. Øy trodde heller ikke at artikkelen i ukebladet ville blitt felt i pressens eget klageorgan, Pressens Faglige Utvalg.

- Nei, det tror jeg bestemt ikke, snarere tvert om, sa Øy.

Han kunne ikke se noe kritikkverdig i hva journalisten og fotografen hadde gjort.

Ikke redde

Lars Lillo-Stenberg forteller til NTB at han og kona har fått mange oppmuntringer fra andre kjente mennesker etter at de valgte å gå til sak mot Se og Hør. I retten forklarte han de har valgt å ta opp kampen mot ukebladet ettersom de heller ikke tidligere har hatt noe å gjøre med det.

- Vi er ikke redde for Se og Hør. Og jeg vet at det fremdeles vil være mange mennesker som liker bladet. Men det er også mange kjente mennesker som ikke ønsker å dele sine liv med dem, sa Lillo-Stenberg i retten.

- Ble lei meg

Mens Andrine Sæther aldri har stilt opp privat for noen medier i noen sammenheng, har Lars Lillo-Stenberg fra tid til annen stilt opp i portrettintervjuer. Da har han derimot alltid vært nøye med å få lest opp sitater og framstilling før teksten er satt på trykk.

Da paret forsto at bildene fra bryllupet ville bli trykket i bladet, forsøkte de å stanse det, men for sent. Bladet var allerede i trykken.

- Jeg ble lei meg. Jeg visste det ville bli slitsomt for meg og Andrine, og at vi måtte bruke den første uken etter at vi giftet oss til dette, sa de Lillos-musikeren i retten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder