UENIG: Matthias Fosse i Scientologikirken er uenig i at deres personlighetstest drev Kaja B. Ballo til selvmord. Foto: ROBERT S. EIK

Nektes kirkestatus

Fylkesmannen i Oslo og Akershus grep inn da scientologene forsøkte å registrere seg som trossamfunn for å få statsstøtte.

Publisert:

Nå vil Kultur og kirkedepartementet vurdere å sette en tidsfrist for å få avsluttet den over seks år gamle ankesaken.

Ifølge avdelingsdirektør Merethe Helstad hos fylkesmannen, klarte ikke scientologikirken å dokumentere at de var et trossamfunn i lovens forstand.

LES OGSÅ:- Krenker Kajas minne

- Scientologikirken ble definert som en religiøs filosofi og ikke et trossamfunn. Dessuten hadde de medlemmer også i andre kirkesamfunn, og hoveddelen av medlemmene var i statskirken. Det er heller ikke forenlig med kravet om at man bare kan være medlem i et kirkesamfunn, sier Helstad.

Fylkesmann Hans J. Røsjorde i Oslo og Akershus undertegnet avslaget til Scientologikirken, i desember 2001. Kort tid etter klaget scientologene over avslaget. Men ifølge statssekretær Wegard Harsvik (Ap) er denne anken ennå ikke ferdigbehandlet i Kultur og kirkedepartementet - mer enn seks år etter at scientologene klaget.

VG Blogg:På besøk hos scientologene

- Tre ganger har Scientologikirken bedt om utsettelse av ankebehandlingen. Nå vurderer vi å sette en tidsfrist for å fullføre en endelig behandling av saken. Jeg kan ikke komme på noen annen ankebehandling som har tatt over seks år, sier Wegard Harsvik i departementet. Talsmann for Scientologikirken Norge, Matthias Fosse, sier det er av stor betydning å bli registrert som et trossamfunn.

- Det er viktig for oss å være registrert. Selve statstilskuddet er av underordnet betydning med såpass få medlemmer som vi er i Norge, sier Fosse.

LES OGSÅ:- Slemt og ondsinnet

Han regner med at Scientologikirken har rundt 200 medlemmer. Det vil i så fall utløse 67.000 kroner i årlig statstilskudd dersom det blir godkjent som eget trossamfunn.

- Vi mener vi må behandles som et religiøst trossamfunn. Siden avslaget i 2001 har Scientologikirken vunnet en sak i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, der dommen sier at vår kirke skal behandles på lik linje med andre trossamfunn i Russland, opplyser Fosse.

LES OGSÅ:Scientologene taper sjelden i retten

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder