Samtalen som forandret alt

INNENRIKS

(VG Nett) I 42 dager har Manuela Ramin-Osmundsen holdt samtalen som felte henne som statsråd skjult for statsminister Jens Stoltenberg.

  • Ingunn Andersen
  • Mads A. Andersen
Publisert: Oppdatert: 14.02.08 20:13

I dag tidlige krøp statsråden til korset. Hun kontaktet Stoltenberg direkte og fortalte om en privat samtale med Anne-Lise Ryel som fant sted om kvelden den 3. januar.

Under samtalen fortalte statsråden Ryel at hun syns det var synd at hun Hjort Kraby hadde trukket seg som søker til stillingen som nytt barneombud, og at hun hadde vært en sterk kandidat til jobben.

Ryel er en felles bekjent av Ramin-Osmundsen og Hjort Kraby.

Telefonsamtalen fant sted samme dag som Ramin-Osmundsen møtte Ida Hjort Kraby under en middag på Kunstnernes Hus i Oslo.

Tips oss om denne saken

Ramin-Osmundsen har hevdet at hun ikke snakket med Hjort Kraby denne kvelden, og at de satt ved forskjellige bord.

Ida Hjort Kraby trakk søknaden sin før jul, men ringte departementsråden 4. januar - dagen etter samtalen mellom Ramin-Osmundsen og Ryel - og informerte om at hun likevel ville søke på jobben.

Felt av løgn

I dag valgte Manuela Ramin-Osmundsen å trekke seg som barne- og likestillingsminister, etter å ha lagt kortene på bordet overfor Jens Stoltenberg.

Også nyutnevnt barneombud ida Hjort Kraby trekker seg - og det allerede før hun har tiltrådt stillingen.

Les hennes pressemelding her

- Hun har selv bedt om å få gå av. Hun vil fratre som statsråd i morgen, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på en pressekonferanse torsdag kveld.

Under pressekonferansen kom det tydelig fram at informasjonen om samtalen mellom Ramin-Osmundsen og Ryel kom som et sjokk på Stoltenberg.

Det skjer under et døgn etter at han på spørsmål fra VG Nett avviste at han på noe tidspunkt denne uken har blitt overrasket over informasjonen om kontakten mellom ministeren og det nyutnevnte barneombudet.

Dramatisk snuoperasjon

I løpet av det siste døgnet har Jens Stoltenberg gjennomført en dramatisk snuoperasjon. Fra å vise statsråden full tillit gjorde han det klart under pressekonferansen i kveld at det ikke var et alternativ å la Ramin-Osmundsen fortsette.

- Hun har fra første stund gjort det klart overfor meg, regjeringen og embetsverket at hun har et bekjentskapsforhold til Ida Hjort Kraby - slik innledet Statsministeren gårsdagens pressekonferanse, og fortsatte med å gi Ramin-Osmundsen sin fulle støtte.

Han understreket at han aldri har vært i tvil over at Ramin-Osmundsen har snakket sant i den betente saken.

- Her var det ikke berettiget grunnlag for tvil. Jeg føler at det er gitt et tydelig og klart grunnlag for habilitet, sa en soleklar Stoltenberg under pressekonferansen i går.

Han ga også utrykk for at han var glad for å jobbe med en statsråd som Ramin Osmundsen:

Torsdag - under et døgn etter den første pressekonferansen - var tonen fra regjeringssjefen en helt annen:

- Jeg har bedt om å få all informasjon og ikke fått det. Da går det ikke.

- Jeg har flere ganger stilt spørsmål om om hvorvidt hun har lagt fram all informasjon som har betydning for denne saken. Det gjorde jeg senest i går, sa en tydelig irritert statsminister.

Krisemøte

Om det han ble fortalt av Ramin-Osmundsen i dag tidlig hadde Stoltenberg følgende melding:

- Dette er informasjon som har betydning for saken. Det mener jeg åpenbart.

Statsministern ville ikke gå så langt som å innrømme at han har rådet statsråden til å trekke seg, men sier at han under møtet med Ramin-Osmundsen understreket alvoret i situasjonen.

- Jeg formidlet alvoret i situasjonen og hun oppfattet alvoret, sier, sa Stoltenberg.

Her kan du lese mer om