KLIMAPROSJEKT: Et av de siste klimaprosjektene som er godkjent av FN er dette prosjektet med solcelle-oppvarming i Sør-Afrika. Andre prosjekter kan være vannkraft eller vindkraft. Foto: EPA

FN suspenderer Det Norske Veritas

(VG Nett) Det Norske Veritas har mistet retten til å fremme klimaprosjekter for FN.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Les pressemeldingen fra Det Norske VeritasCDM: Executive Board (EB)CDM: About CDM

Det Norske Veritas er verdens største sertifiseringsorgan for klimaprosjekter i u-land. Klimaprosjektene legges frem for det FN-sekretariatet som skal godkjenne prosjektene, CDM Executive Board. Ifølge Veritas selv, har selskapet lagt frem 40 prosent av prosjektene som er fremmet for FN.

FN fant fem brudd på reglene, som de mener er så alvorlige at de inntil videre suspenderer Det Norske Veritas fra å kunne fremme klimaprosjekter for FN.

- Vi er overrasket over at de reagerte så kraftig som de har gjort, sier leder for kommunikasjonsavdelingen, Tore Høifødt, i Det Norske Veritas.

Skal rettes opp

Han sier at selskapet nå jobber med å rette opp feilene.

- Vi lukker nå disse fem forholdene som de satte fingeren på. Det er ikke noe vanskelig å lukke dem, og vi regner med at det vil ta 6-8 uker, sier Høifødt til VG Nett.

- Vi skal nå få praksis i tråd med retningslinjene innenfor FN, sier han.

20 PROSJEKTER: Tore Høifødt i Det Norske Veritas sier at suspensjonen rammer 20 prosjekter. Foto: Scanpix

Først og fremst er det dokumentasjon av hvordan arbeidet utføres - og av hvem - som FN reagerer på. Blant annet mener de at Veritas ikke dokumenterer kompetansen til ekspertene de bruker i arbeidet.

- De synes ikke vi er flinke nok til å dokumentere hvordan vi bruker sektor-eksperter. Vi skal bli mer presise når det gjelder kartlegging og dokumentasjon av kompetanse, sier Høifødt.

Rammer 20 prosjekter

Han sier at suspensjonen vil ramme rundt 20 prosjekter som Veritas jobber med nå.

- Dette betyr at rundt 20 prosjekter ikke vil bli fremmet, men vi fortsetter å jobbe med dem, sier han.

Det Norske Veritas var en av de to første aktørene som fikk retten til å legge frem klimaprosjekter for FN. Selskapet ble suspendert fredag, under et møte i Potsnan i Polen. Ingen andre aktører ble suspendert samtidig.

- Vi har aldri opplevd dette før. Det Norske Veritas har vært med siden begynnelsen i 1997, og jobbet sammen med FN i utviklingen. Og vi skal fortsette å jobbe med dette, sier Høifødt.

FN-godkjenning er nødvendig for at klimaprosjekter skal kunne selge klimakvoter. Prosjektene blir først kvalitetssikret grundig av aktører som Det Norske Veritas før de legges frem for FN-sekretariatet, CDM Executive Board.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder