Høyres Martin Engeset om nominasjonsdramaet: - Var nærmest uvirkelig

(VG Nett) I sitt ukentlige epostbrev til velgerne hevder Martin Engeset at han har vært utsatt for bakvaskelser og løgner av kretsen rundt hans motkandidat i Østfold Høyre.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

TAPTE: Martin Engeset har i dag servert sin versjon av historien. Foto: Scanpix

Etter en opprivende nominasjonsprosess slår Martin Engeset, som lenge lå han til å være Østfold Høyres klare 1. kandidat, nå tilbake mot det han mener er krefter som har jobbet mot hans kandidatur.

Lørdag endte nominasjonsmøtet med at motkandidaten Ingjerd Schou ble valgt inn på førsteplass, mens Engeset måtte nøye seg med å bli 2. kandidat. Dette var han ikke interessert i, og valgte derfor umiddelbart å trekke seg fra listen.

- Spillet i kulissene

I et detaljert epostbrev sendt ut til 1.600 abonnenter redegjør Engeset for hvordan han har opplevd prosessen som startet med at han ble regelrett utskjelt av partifelle Georg Apenes, som deretter selv opplevde å bli ekskludert fra partiet.

- Jeg har til hensikt å fortelle relativt detaljert om begivenheter, hendelser, spillet i kulissene og ulike aktørers gjøren og laden, skriver Engeset i brevets innledelse.

Videre forteller Engeset hvordan han forrige mandag ble oppringt av en NTB-journalist sent på kvelden. Journalisten ville vite hva Engeset mente om at Apenes var ekskludert fra Fredrikstad Høyre. Engeset skriver at han fortalte journalisten at han reagerte med sjokk og vantro.

- Deretter ringte jeg, etter midnatt, til både NTB og NRK Dagsnytt og kommenterte det famøse vedtaket i Fredrikstad Høyre: Uklokt, ikke tradisjon for eksklusjoner i Høyre og jeg håpet at vedtaket ville bli omgjort. Det ble ikke mange minuttene med søvn den natten.

LES HELE BREVET HER

- Helt utrolig konspirasjonsteori

Og om natten ble lang, ble ikke dagen noe kortere. Fra grytidlig om morgenen til sent på kvelden lot Engeset seg intervjue av journalister i en rekke medier, som alle ville vite hva han syntes om ekskluderingen av Apenes. Etter hvert fikk stortingsrepresentanten gjennom de siste syv årene en følelse av at noen mente han var mannen bak ekskluderingen.

- Det som mest av alt ga meg en urolig følelse utover formiddagen på tirsdag, var at flere journalister fra en rekke ulike redaksjoner spurte meg om det ikke var slik at jeg hadde vært en pådriver for at Apenes ble ekskludert. Hadde ikke jeg noe med dette å gjøre? Var nå det helt sikkert? Enkelte fremmet til og med den helt utrolige konspirasjonsteorien at det hele var en plan som jeg sto bak, at Fredrikstad Høyre først skulle ekskludere Apenes og at jeg så skulle rykke ut, være «statsmann», ta avstand fra vedtaket og fremstå som den som var helten og ryddet opp.

Det hele var nærmest uvirkelig. Jeg har jobbet så mye med journalister og media gjennom årene, at jeg vet når det ligger andre krefter bak. Når flere redaksjoner, helt uavhengig av hverandre, fremmer en slik konspirasjonsteori er det åpenbart at det ligger helt andre krefter bak. Krefter som i hvert fall ikke ønsket meg noe godt.

«Tale etter nederlaget»

BLE EKSKLUDERT: Georg Apenes. Foto: Frode Hansen

Martin Engeset hevder i brevet at han dagen etter fikk bekreftet sin mistanke. Han skriver at han ble informert om at personer i kretsen rundt motkandidat Ingjerd Schou ringte rundt til enkeltpersoner som skulle på nominasjonsmøtet. Budskapet i telefonsamtalene var at Engeset hadde trukket i trådene i forkant av eksklusjonen av Apenes.

- Da forsto jeg det endelig. Mot slike krefter nyttet det ikke lenger å kjempe. Jeg innstilte meg på at det nå ikke lenger var mulig å forsvare seg mot løgner og bakvaskelser.

Dermed satte Engeset seg ned og skrev det han kalte for «Tale etter nederlaget». Den talen viste det seg at han fikk bruk for. Ingjerd Schou vant med 29 mot 28 stemmer.

- Takke meg til et mannfolk med baller

I avslutningen av brevet skriver Høyre-politikeren om hva som skjedde etter at han hadde holdt sin tale på nominasjonsmøtet. Journalistene ville høre både hans og Schous opplevelse av dramaet. Engeset mener han beholdt verdigheten, men har ikke samme oppfatning av sin motkandidat.

- Derfor var det en sjokkartet opplevelse å høre Ingjerd Schous usminkede uttalelse på radio/TV med følgende klare melding til meg: «Dersom en ikke tåler varmen på kjøkkenet, er det bare å komme seg ut!»

Engeset karakteriserer uttalelsen som «lite skjønnsom». Han er heller ikke nevneverdig fornøyd med en annen av Schous uttalelser:

«Man kan mene mye om de uttalelser som har kommet i denne saken, men jeg må nok si - takke meg til et mannfolk med baller som jeg kan møte i åpent lende, for de vet jeg hvor jeg har.»

- Folk får gjøre seg opp sin egen oppfatning. Min oppfatning er at dette var uttalelser som verken var sjarmerende, samlende eller rause. Egentlig synes jeg det var uttalelser som bare var ekkelt å høre på, skriver Engeset, som i siste avsnitt forteller at helgen har vært vanskelig å komme gjennom.

- På et tidspunkt måtte jeg bare, av hensyn til familien og meg selv, skru av telefonen.

Schou vil ikke kommentere

I går gikk Georg Apenes ut og blankt avviste påstander om at han skal ha deltatt i en konspirasjon for å få Martin Engeset fjernet fra listetoppen i Østfold Høyre.

Ingjerd Schou ønsker i kveld ikke å kommentere innholdet i brevet.

- Jeg har bare skummet brevet, og det eneste jeg vil si er at jeg er opptatt av fremtiden. Nominasjonsmøtet har talt. Nå er jeg kun opptatt av å få inn to kandidater fra Høyre i Østfold. Hans brev får tale for seg. Men Martin Engeset har gjort en god jobb både for Høyre og Østfold, sier Schou til VG Nett.

Les også

 1. Apenes avviser påstand om konspirasjon

  Høyre-veteran Georg Apenes avviser blankt påstander om at han skal ha deltatt i en konspirasjon for å få Martin Engeset…
 2. - Uansvarlig er et mildt ord

  (VG Nett) Høyre-leder Erna Solberg mener statsminister Jens Stoltenberg er mer opptatt av å drive valgkamp enn…
 3. Solberg kritiserer Apenes

  Høyre-leder Erna Solberg kritiserer Georg Apenes for hans karakteristikker av Martin Engeset og sier han har gått langt…
 4. - Sjofelt av Apenes

  (VG Nett) Høyrepolitiker André Oktay Dahl synes Georg Apenes behandling av Martin Engeset er direkte personforfølgelse.
 5. Apenes jubler over Engesets tap

  - Gratulerer med dagen! Slik kommenterer nylig ekskluderte, og deretter gjeninnsatte, Høyre-medlem Georg Apenes nyheten…
 6. Opphever eksklusjonen av Georg Apenes

  (VG Nett) Styret i Fredrikstad Høyre opphevet onsdag kveld eksklusjonen av Georg Apenes.
 7. Apenes foreslår ekstraordinært årsmøte

  (VG Nett) Georg Apenes tror ikke det gjenværende styret i Fredrikstad Høyre representerer medlemmenes syn.
 8. Høyre-kjendis trekker seg i Apenes-protest

  (VG Nett) Den profilerte revyartisten og styremedlem i Fredrikstad Høyre, Brede Bøe, trekker seg fra vervet i protest…
 9. Apenes: - Jeg har aldri vært kjent for å mumle

  (VG Nett) Ekskludert Høyre-medlem Georg Apenes sier det er hans borgerrett å si sin mening om andre politikere.
 10. Engeset ber for sin kritiker

  (VG Nett) Stortingsrepresentant Martin Engeset ber Fredrikstad Høyre oppheve eksklusjonen av hans motstander Georg…
 11. - Tror det har gått fort i svingene

  (VG Nett) Østfold Høyre varsler at de vil be Fredrikstad Høyre trekke ekskluderingen av Georg Apenes.
 12. - Medlemmer følte seg kuet av Apenes

  Fungerende leder av Fredrikstad Høyre Victoria Gjelstad sier at Georg Apenes ble ekskludert fordi han har truet det frie…
 13. Apenes forstår ikke eksklusjon fra Fredrikstad Høyre

  Georg Apenes tror nesten ikke det er sant at Høyre i hjembyen vil kaste ham ut.
 14. Georg Apenes ekskludert fra Fredrikstad Høyre

  (VG Nett/NTB) Georg Apenes ble mandag kveld ekskludert som medlem i Fredrikstad Høyre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder