REAGERER: Abdullah Alsabeehg skal på Arbeiderpartiets landsmøte. Han reagerer på at Jan Bøhler mener innvandrere ikke deltar på dugnader. Foto: Privat

Minoritetspolitikere: - Bøhler generaliserer innvandrere

Bøhler: - Nå er de for hårsåre

(VG Nett) Rødgrønne politikere med innvandrerbakgrunn reagerer kraftig på Ap-topp Jan Bøhlers krav om at innvandrere må delta på dugnader og foreldremøter. Bøhler slår knallhardt tilbake.

  • Elisabeth Breien Ellingsen
  • Kathrine Hammerstad
Publisert:

- Dersom Ap ikke tar grep i integreringspolitikken nå, står Norge overfor en stor sosial bombe, sier leder i Oslo Ap, Jan Bøhler.

Han vil få innvandrere til å delta i dugnader i borettslag, og han vil iverksette tiltak for å hindre for mange innvandrere på enkeltskoler.

Les mer her:Bøhler med sosial bombe inn i Ap-landsmøtet

Nestleder i AUF i Oslo, Abdullah Alsabeehg, reagerer på Bøhlers ordvalg.

- I utgangspunkt er det mye bra i det Jan Bøhler sier. Men jeg reagerer på at han ordlegger seg feil. Innvandrere er fremtidens olje i Norge. Det hjelper ikke å ha sykehus og det offentlige Norge uten å ha arbeidskraft. I fremtiden blir det mangel på arbeidskraft i Norge. Innvandrerne er olje og ikke en sosial bombe! sier Alsabeehg.

DISKUTÉR:Hvordan kan man best integrere innvandrere?

Han mener at innvandrere allerede deltar på dugnader og foreldremøter.

- Det å si at innvandrere ikke deltar i dugnadsarbeid er jeg uenig i. Det finnes ingenting som underbygger dette, mener Alsabeehg, som er fylkesstyremedlem i Oslo Arbeiderparti.

Saken fortsetter under bildet.

TØFEFE TILTAK: Arbeiderpartiets Jan Bøhler åpner for å sette Krekar bak lås og slå. Foto: Jan-Petter Lynau/VG

Bøhler varsler at han vil ta opp saken på Arbeiderpartiets landsmøte om to uker.

- Man må ikke generalisere, men heller snakke positivt om innvandrere. På det forrige landsmøtet i Arbeiderpartiet, som jeg var på, snakket Martin Kolberg om at innvandring er positivt. Vi var enige om det. Det var ikke snakk om at innvandrere er en sosial bombe, sier Alsabeehg.

Har du innspill til denne saken?Ta kontakt med VG Netts journalister.

- Vi har snakket om inkludering i mange år i Arbeiderpartiet. Nå er vinklingen annerledes, sier Abdullah Alsabeehg.

- Gir Frp rett

Også Amir Payan, lokalpolitiker i regjeringskollega SV, reagerer på Bøhlers utspill.

- AP går rett og slett i Frps fotspor her. De sier med andre ord at det Frp har gjort, er korrekt. De gir nærmest Frp rett, sier Payan, som er bystyrerepresentant og styremedlem i Bergen SV.

SV-politiker Amir Payan er bekymret over signalene fra Arbeiderpartiet. Foto: SV

- De tingene han tar opp, burde Jan Bøhler og hans parti vite at finnes allerede. Foreldrene deltar i dugnadsarbeid, og det finnes gratis leksehjelp, sier han.

Han retter skytset både mot Bøhlers utspill i fredagens VG, men også mot Martin Kolbergs uttalelser tidligere i mars om at Ap skulle gå til kamp mot radikal islam.

Stoltenberg:Kolberg sa det selvsagte

Payan synes det er bekymringsfullt at Ap, som har sittet med makten i mange år, kommer med slike utspill.

- At sentrale politikere kommer ut i media og sier slike ting betyr at de vet lite om integreringsfeltet selv om de har hatt så mye makt i så mange år, sier Payan.

- Må si unnskyld

- Det som ikke finnes, og som de ikke peker på, er dugnad fra majoritetens side. En ærlig integrasjonspolitikk må være toveis. Majoriteten har et større ansvar når det gjelder integrering. Man kan ikke skyve ansvar over på minoritetene, mener han.

Les også:- Muslimer føler seg mobbet

Han ser en tendens til at debatten har endret seg i det siste.

- Problemet er svart-hvitt-tenkingen. Politisk valgkampdebatt har blitt mer show enn opplysning. Frp blir nesten tilskuere. Siv Jensen sender blomster til Ap og sier «at vi hadde rett», sier han.

Nå krever han at Ap-leder Jens Stoltenberg rydder opp.

- Jens Stoltenberg må si unnskyld til det norske folk og til minoritetene. Grunntanken er ikke stigmatisering. Å være norsk er å være en del av fellesskapet. Det er noe helt annet enn å si at innvandrere ikke kan innordne seg, sier han.

- Mener du at SV må revurdere deltakelsen i den rødgrønne regjeringen?

- Jeg er nesten sikker på at man debatterer disse sakene i Arbeiderpartiet. Men det må selvsagt diskuteres igjen hvor smertegrensen for et sosialistisk parti går, sier Payan.

Bøhler: - Jeg er dypt skuffet

Jan Bøhler blir svært skuffet når han får høre om kritikken fra Alsabeehg og Payan. Han sier hensikten med utspillet var nettopp å vri debatten bort fra den generelle, stigmatiserende diskusjonen rundt radikal islam, til konkrete, inkluderende integreringstiltak.

- Jeg trodde det var denne formen for diskusjon også disse ønsket. Det var konkrete tiltak som ble etterlyst under radikal islam-diskusjonen, og når jeg kommer med det nå, så reageres det på det også. Det er utrolig skuffende, for man kommer ikke langt hvis man ikke kan ha en konkret diskusjon om hva man faktisk kan gjøre for å få til inkludering. Det bir ganske destruktivt hvis man skal være så hårsår og reagere på alt, sier Bøhler til VG Nett.

- De hevder at du motarbeider nettopp inkludering?

- Da har de ikke lest artikkelen skikkelig. Jeg vil ha brede tiltak som gratistid i barnehage, leksehjelp, bomiljømestere - tiltak som vil gjelde alle, men som vil være spesielt til hjelp for å inkludere innvandrere i tillegg til etnisk norske som sliter, sier Bøhler.

- Hvordan er det å bli sammenliknet med Frp?

- De må ta seg sammen og tenke seg om. Hvis vi skal fortsette å være så hårsåre overfor alt, har vi et problem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder