Sjur Bratland, ansvarlig for vindhavmølleprosjektet, er klar for å flytte vindmøllene fra land til havs. Foto: StatoilHydro

Verdens første flytende havvindmølle på plass

Onsdag kom understellet til det som skal bli verdens første flytende havvindkraftverk fram til Rogaland. I løpet av sommeren skal det monteres og slepes ut til havet utenfor Karmøy.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Vindkraftverket vil reise seg 106 meter over havflaten, og når rotorbladene kommer på i løpet av høsten, kan kraftverket produsere nok strøm til 500 husstander, skriver Stavanger Aftenblad.

Les også:Enova tilbyr mer støtte til vindkraftutbygging

Hvis StatoilHydro lykkes med sin Hywind-pilot, kan det flytende havvindkraftverket være første byggestein i et nytt industrieventyr.

- Lykkes vi med vindkraftproduksjon i havet, snakker vi store volumer ny, fornybar energi, som kan påvirke hele energimarkedet, sier informasjonssjef Øistein Johannessen i StatoilHydro Ny Energi.

I oktober blir det dåp og åpning av kraftverket utenfor Karmøy. Så skal anlegget stå og produsere strøm ute i havet i to år.

Hva som så skjer, er avhengig av erfaringene som gjøres underveis. Foreløpig er det ingen som vil kjøpe denne strømmen fordi den er for dyr.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder