SLIK GIKK DET SIST: Forrige gang Palestinakomiteen arrangerte Gaza-demonstrasjon endte det i sammenstøt mellom politi og unge demonstranter utenfor den israelske ambassaden iOslo. Foto: Scanpix

Ny Gaza-demonstrasjon i Oslo

(VG Nett) Lørdag blir det nok en gang Gaza-demonstrasjon i Oslo, bare uker etter at pøbelen raserte Oslo sentrum.

  • Lars Akerhaug

Artikkelen er over 11 år gammel

Palestinakomiteen i Oslo varsler nå at de igjen vil ut og demonstrere mot Israel, bare to uker etter at butikker ble smadret og demonstranter støtte sammen med politi i Oslos gater.

Også lørdag 10. januar var det Palestinakomiteen som arrangerte markeringen, i samarbeid med andre organisasjoner. Da endte demonstrasjonen foran den israelske ambassaden i Oslo, der rasende ungdom kastet fyrverkeri og stein på politiet, før bråket spredde seg til Oslo sentrum.

- Frykter bråk

Denne gangen tør ikke Palestinakomiteen å stå utenfor den israelske ambassaden.

- Det er blant annet fordi vi frykter bråk at vi ikke går dit, sier Tine Tång Engvik fra Palestinakomiteen i Oslo til VG Nett.
VGTV:Journalist slått ned av demonstrant

Vil ha boikott

Hun forklarer at de også ønsker å fokusere på krav om oljeboikott av Israel og derfor vil demonstrere foran det norske utenriksdepartementet i stedet.

Hun forteller også at Palestinakomiteen har diskutert at de ønsker å fortsette å demonstrere foran den israelske ambassaden igjen, men at de ikke tør å ta den risikoen denne gangen.

Forrige lørdag organiserte Blitz en demonstrasjon foran Stortinget, etter at Palestinakomiteen ikke ønsket nye demonstrasjoner. Den løste seg fredelig opp etter at Stein Lillevolden gikk til rasende angrep på pressens dekning av de voldelige sammenstøtene i Oslos gater.

VGTV:- Derfor kaster vi stein

Steinkast fra USAs ambassade

SKAPER NYHETER: En demonstrant velter et avisstativ i oslo sentrum. Foto: Robert S. Eik

Utenriksdepartementet i Drammensveien ligger praktisk talt et steinkast fra den amerikanske ambassaden og er ikke lenger enn en kort tur gjennom slottsparken før man kommer til den israelske ambassaden.

- Vi ønsker å endre den norske Midtøsten-politikken, sier Engvik.

SE VGTV:Dette var Oslos gater lørdag 10 .januar

Blant parolene for lørdagens demonstrasjon er krav om oljeboikott og en norsk boikott av Israel.

SE VGTV:Se kaoset i Oslos gater etter Israel-demo

Skjør våpenhvile

Våpenhvilen i Gaza er skjør og Palestinakomiteen frykter at krigen fort kan blusse opp igjen. Derfor tyr de nok en gang til demonstrasjoner for å markere støtte til palestinerne.

- Jeg frykter at våpenhvilen ikke kommer til å holde. Uansett er det viktig å vise støtte til palestinerne og avsky mot Israel, sier Engvik.

Lørdag kveld annonserte Israel våpenhvile. Hamas fulgte søndag opp med å gi Israel en uke på å trekke seg ut fra Gazastripen.

Les også:Over 50.000 hjemløse i Gaza nå

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder