Hevet millioner i etterlønn til sammen ** Raja: - Systematisk utnyttelse av systemet **Jusprofessor: - Et åpenbart problem

TOK EN SCHJØTT EN': Eks-statsrådene Anne-Grete Strøm-Erichsen (t.v.) og Grete Faremo er blant flere rødgrønne regjeringsmedlemmer som fikk utbetalt full etterlønn i et halvt år. Her fotografert i Stortingssalen i februar 2013. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Slik fikk karantene-kameratene etterlønns-fest

Én etter én opprettet de egne PR-firmaer, pådro seg karantene og fikk utbetalt full etterlønn i tre ekstra måneder.

 • Cato Husabø Fossen
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Bjørn Haugan
 • Erlend Skevik

Artikkelen er over seks år gammel

VG skrev fredag om tidligere Ap-statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som fikk maks etterlønn fra den rødgrønne regjeringen fordi han startet konsulentselskap og dermed ble ilagt karantene.

LES OGSÅ: Slik fikk Schjøtten maks etterlønn

Men Schjøtt-Pedersen er ikke alene. Fire av hans regjeringskamerater fulgte samme oppskrift etter å ha tapt valget i høst. Det viser en rekke dokumenter VG har fått innsyn i.

De fire er:* Tidligere helseminister og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap)* Tidligere justisminister Grete Faremo (Ap)* Tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor, Erik Lahnstein (Sp).* Tidligere statssekretær i Næringsdepartementet, Roger Ingebrigtsen (Ap).

FRITHJOF JACOBSEN KOMMENTERER: Det beste i livet er gratis

Opprettet firma én dag etter Schjøtt'en

I utgangspunktet får alle statsråder og statssekretærer uten annen jobb å gå til etterlønn i én måned fra de går av. Noen av Norges mektigste politikere de siste årene endte imidlertid opp med seks ganger så mye:

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) søkte om og fikk innvilget tre måneders etterlønn allerede før Regjeringen hadde gått av i oktober. Da etterlønnsperioden var over i januar skrev hun brev til regjeringens karanteneutvalg, og varslet at hun vurderte å starte firmaet AGSE Consulting.

10. februar ble hun basert på brevet ilagt karantene frem til 15. april. Dermed mottok den tidligere forsvarsministeren og helseministeren også etterlønn på 99.589 kroner hver måned i tre ekstra måneder.

- Det er ikke vår beslutning at vi blir ilagt karantene, sier Strøm-Erichsen til VG.

AGSE Consulting ble registrert i Brønnøysundregistrene 13. februar. Dagen etter at Karl Eirik Schjøtt-Pedersen registrerte sitt enkeltmannsforetak.

- Det er tilfeldig. Jeg har ikke snakket med hverken Schjøtt-Pedersen eller andre tidligere kolleger om dette. Min mann og jeg har lenge planlagt å etablere et konsulentselskap, sier Strøm-Erichsen.

- Jeg regnet det som sannsynlig

Tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor, Erik Lahnstein (Sp). Foto: Atle Konta Midttun, UD

Erik Lahnstein (Sp) var statssekretær ved Statsministerens kontor frem til regjeringen gikk av. Han fikk først innvilget tre måneders etterlønn frem til januar da han ikke hadde noen jobb å gå til.

Da etterlønnsperioden gikk ut varslet han karanteneutvalget om at han ville starte eget rådgivningsfirma. Han ble ilagt karantene frem til 15. februar og innvilget videre etterlønn, men startet ifølge Brønnøysundregistrene aldri opp noe firma.

Skjønte du at dette ville medføre karantene og dermed ekstra etterlønn?

- Jeg regnet det som sannsynlig fordi den typen oppdrag jeg tenkte ta på meg, typisk kunne bli rammet av karantenebestemmelsene, sier Lahnstein til VG.

Du startet aldri opp firmaet som var årsaken til at du ble ilagt karantene, og dermed fikk lenger etterlønn?

- Det er riktig. Men jeg hadde en reell plan om å gjøre det. Plutselig løsnet det imidlertid i jobbsøkermarkedet, og jeg satt med tre konkrete jobbtilbud.

28. februar varslet han så karanteneutvalget om at han takket ja til jobb som direktør i Norges Skogeierforbund, og ble da ilagt karantene frem til 15. april. Lahnstein endte opp med i alt seks måneders etterlønn â 70.125 kroner.

Skjønner du at det kan fremstå som om man har spekulert i å oppnå maks etterlønn?

- Det har jeg ingen forutsetning for å mene noe om. Jeg vet faktisk ikke om noen andre som har gjort det samme som meg, sier Erik Lahnstein, som er sønn av Sp-dronning Anne Enger.

Faremo hevder hun ble overrasket

Grete Faremo (Ap) søkte om og fikk tre måneders etterlønn fra regjeringen gikk av. Først da denne perioden var over i januar ble karanteneutvalget informert om at hun ønsket å «¿gjenoppta min tidligere rådgivningsvirksomhet uten begrensninger». Som privat rådgiver ville eks-justisministeren spesielt selge råd innenfor feltene sikkerhet, beredskap og personvern.

Det fant karanteneutvalget problematisk og ila Faremo karantene frem til 15. april. Dermed fikk også hun tre ekstra måneder med full statsrådslønn, i alt vel 298.000 kroner.

Forstod du at å gjenoppta rådgivningsfirmaet ditt ville gi deg karantene og etterlønn i ytterligere tre måneder?

- Nei, jeg skjønte ikke det. Det kom overraskende på meg at marginene var så strenge. Jeg hadde trodd det skulle være uproblematisk å begynne å jobbe igjen på det tidspunktet, sier Faremo.

2,6 millioner kroner

Tidligere statssekretær i Næringsdepartementet, Roger Ingebrigtsen (Ap. Foto: FOTO: KNUT ERIK KNUDSEN/VG

Roger Ingebrigtsen (Ap) gikk av som statssekretær i Næringsdepartementet 30. november 2012, etter at en gammel sexskandale kom for dagen. I februar 2013 orienterte han karanteneutvalget om planer om å gjenoppta driften av et gammelt enkeltmannsforetak som skulle drive med PR-rådgivning.

Ingebrigtsen ble ilagt karantene og kunne dermed heve 100 prosent etterlønn fra regjeringsjobben frem til juni 2013. Etter at karantene- og etterlønnsperioden var over begynte han å jobbe i det kjente PR-byrået JKL.

Tar vi med Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har etterlønnene til de fem karantenekameratene kostet det offentlige 2.634.102 kroner.

Både Schjøtt-Pedersen, Strøm-Erichsen, Faremo og Lahnstein avviser bestemt at målet med å opprette foretakene var å motta etterlønn i tre måneder ekstra.

Roger Ingebrigtsen er informert om at VG skriver denne saken, men har ikke besvart VGs henvendelser.

Jusprofessor: - Et åpenbart problem

Det er Regjeringens karanteneutvalg som avgjør hvilke statsråder og andre politikere som får karantene.

Dersom utvalget setter en avgått statsråd i karantene vil vedkommende automatisk motta full lønn fra Statsministerens kontor hele perioden.

Som denne saken viser er det å si at man vurderer å starte eller planlegger å starte et enkeltmannsforetak innen PR nok til å utløse strengeste karantenetid, og derav også maksimal etterlønn.

En av Norges fremste eksperter på forvaltningsrett, jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen, mener VG her avdekker en systemsvakhet.

- Vi har et åpenbart problem knyttet til sikkerheten for at reelt inntektstap vil oppstå, sier Bernt til VG.

Professoren utdyper:

- Det er ikke uproblematisk dersom et rent utsagn om plan om å etablere slik virksomhet skal utløse utvidet etterlønn. Denne «inntektsgarantien» innebærer en markant forskjellsbehandling i forhold til andre som ikke har lansert planer om karanteneutløsende virksomhet.

Bernt mener Stortinget, som lager karantenereglene, bør se nærmere på denne saken.

- Systematisk utnyttelse av systemet

- Å, fy faen.

Det er Venstre-politiker Abid Q. Rajas umiddelbare reaksjon da VG gjengir saken, og beløpene det er snakk om, for ham. Raja sitter i Stortingets kontrollkomité, og er selv mangeårig profilert advokat.

- Dette indikerer at det foregår en systematisk utnyttelse av systemet. Det som skjer her kan umulig ha vært tanken med reglene for karantene og etterlønn. Det kan derfor være grunn for Stortinget til å se på disse reglene nå.

- Når ting foregår så systematisk som det nå avdekkes, så fremstår det hele i et etisk grellt lys, sier Raja.

Les også

 1. Per Olaf Lundteigen (Sp) i kontrollkomiteen om Schjøtt-Pedersen: Lundteigen om Schjøtt Pedersen-saken: - Nitrist

  - Jeg synes det er nitrist. Men jeg er ikke overrasket over at Schjøtt Pedersen vil selge råd til de som betaler - om…
 2. Kina-smell for Schjøtt'en

  OSLO/KØBENHAVN (VG) Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sendte pengekrav til statsministeren da han ble nektet visum til privat…
 3. Slik fikk Schjøtt'en maks etterlønn

  Tidligere Ap-statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (54) fikk maks etterlønn fra regjeringen fordi han startet…
 4. Schjøtt-Pedersens tunge offer

  Stoltenbergs tidligere superstatsråd vil ha kronerulling for lissomtap. Grelle greier.
 5. Sendte e-post til landets mektigste byråkrat: «Kjære Nina. Savner dere alle.»

  I en svært personlig e-post til landets mektigste byråkrat tok eks-statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen opp inntekter…

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Stoltenberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Slik fikk Schjøtt'en maks etterlønn

 2. Tetter karantenehull for eks-politikere etter VG-avsløring

 3. LO-Gerd om rødgrønn lønnsfest: - Forstår at folk blir opprørt

 4. De rødgrønne vraket forbud som ville rammet dem selv

 5. Tre beholdt dobbelt lønn

Fra andre aviser

 1. Toppolitikere hevet millioner til sammen i etterlønn

  Aftenposten
 2. Sandberg kritisk til ekstra etterlønn

  Fædrelandsvennen
 3. Aftenposten mener: Statsrådenes etterlønnsfest må stanses

  Aftenposten
 4. Per Sandberg: - Det nye regelverket ser ikke ut til å fungere

  Aftenposten
 5. Robert Eriksson får tre måneder ekstra statsrådlønn

  Aftenposten
 6. Schjøtt-Pedersen og Faremo skal bli rådgivere

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder