Rettspsykiatere: Fire av fem er pedofile

I morgen starter en av de største overgrepssakene i Norge

De rettspsykiatrisk sakkyndige mener at fire av de fem tiltalte i den omfattende overgrepssaken er pedofile.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag starter rettssaken i Drammen tingrett som har blitt beskrevet som en av de største overgrepssakene i Norge noensinne.

VG kan i dag presentere konklusjonene til Michael Setsaas og Jim Aage Nøttestad – de rettspsykiatrisk sakkyndige – om fire av de fem tiltalte. Den femte tiltalte, en 43-årig kvinne har ikke blitt utredet.

Samtlige er pedofile, ifølge Nøttestad og Setsaas.

– Det er en konklusjon vi nødvendigvis ikke er enig i, noe vi vil komme tilbake til under min klients forklaring, sier Espen Wangberg til VG.

Han representerer 27-åring fra Oslo som jobbet som ingeniør da han ble pågrepet høsten 2013.

Les også: Slik avslørte politiet saken.

I tillegg mener de sakkyndige at de fire de har vurdert samtidig, er tilregnelige.

De øvrige forsvarerne Gunhild Bergan, Øyvind Bergøy Pedersen og Cato Johannessen ønsker ikke å kommentere VGs opplysninger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SAKKYNDIG: Psykolog Jim Aage Nøttestad er en av to rettspsykiatrisk sakkyndige som har vurdert de tiltalte. Foto:Ole Morten Melgård,VG

En spesiell sak

11 uker er satt av til forklaringer og bevisføring rundt de alvorlige tiltalepostene, som blant annet gjelder voldtekt av spedbarn.

– Dette er en spesiell sak da to av disse barna var svært små da overgrepene skal ha funnet sted. Jeg er på nåværende tidspunkt ikke kjent med andre saker i Norge der ofrene har vært barn som er så små som i denne saken, har aktor og statsadvokat Kristin Røhne tidligere uttalt til VG.

Det som nå binder de fem personene fra Buskerud, Romerike og Oslo sammen er politiets funn av en video der et lite, ukjent guttebarn ble utsatt for grove overgrep.

Funnet ble gjort sensommeren 2013 da politiet pågrep en arbeidsledig 33-åring for gjentatte overgrep, hovedsakelig via internett, mot unge jenter – noe som vil ta mye tid å gjennomgå i rettsforhandlingene i Drammen tingrett.

Les også: Minst ti barn utsatt for overgrep.

Etter iherdig etterforskning klarte politiet å identifisere gutten på filmen som sønnen til en mann (32) fra Buskerud.

VG har tidligere avslørt at han i varetekt har fått ha samvær med sønnen han erkjenner å ha voldtatt, i henhold til et vedtak fra Fylkesnemnda – noe nemnda ikke har villet kommentere.

Filmen av overgrepet mot den lille gutten ble også funnet hos en kvinnelig pleieassistent (43), og det er det som primært knytter henne til denne saken.

– Deler av saken går i hverandre. Selv om noen av de tiltalte har hatt lite kontakt, og andre ingen kontakt, så er det likevel kontaktpunkter ved at de ulike personene har hatt forbindelse blant annet gjennom internett, har Røhne uttalt.

– Erkjenner straffskyld

– Min klient erkjenner straffskyld og vil forklare seg. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier forsvarer Knut Fure, som representerer 43-åringen.

Da lastebilsjåføren ble pågrepet høsten 2013 fant politiet mer overgrepsmateriale, som de, ifølge tiltalen, knytter til voldtekt av datteren til hans kjæreste, en tidligere butikkmedarbeider (23).

Ifølge tiltalen ble dette overgrepet begått i fellesskap av ingeniøren, 32-åringen og hans kjæreste – jentas mor.

Ingeniøren og moren nekter straffskyld for dette overgrepet, mens 32-åringen erkjenner skyld. Den 23-årige kvinnen nekter straffskyld for alle tiltalepunktene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder