ANKE AVVIST: Her er eks-politimannen Lars Trøen van Hoegee (i brun jakke) avbildet under rekonstruksjonen av Linn Madelen Bråthens dødsfall på Stathelle i 2013.
ANKE AVVIST: Her er eks-politimannen Lars Trøen van Hoegee (i brun jakke) avbildet under rekonstruksjonen av Linn Madelen Bråthens dødsfall på Stathelle i 2013. Foto:Kyrre Lien,VG

Høyesterett avviste anken i Brevik-saken

INNENRIKS

Høyesterett har avvist anken fra politimannen som ble dømt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand på Brevikbrua.

Publisert: Oppdatert: 29.04.15 10:46

Den tidligere politimannen Lars Trøen van Hoegee (42) ble i Agder lagmannsrett dømt til to år og seks måneders fengsel. Han anket både domstolens lovanvendelse og straffeutmålingen, melder NTB.

Et enstemmig ankeutvalg i Høyesterett avviste anken, skriver Varden. Dermed blir dommen stående.

Ingen tiltro til tiltalte

I fjorårets dom fra Nedre Telemark tingrett ble van Hoegee funnet skyldig i å ha forlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand på Breviksbroen natt til 3.august i 2013, slik at hun falt i vannet og døde.

Retten mener eks-politimannen hadde en langvarig kjennskap til avdødes psykiske helsetilstand, noe som han burde skjønt innebar en nærliggende fare for at hun kunne falle ned fra broen.

Van Hoegee, som opprinnelig var siktet for drap, ble også kritisert for at han som en daværende politimann hadde en plikt til å ta vare på Linn Madelen Bråthen - selv om han ikke var i tjeneste. Til tross for dette forlot han venninnen uten å avklare hennes situasjon, varsle andre eller forsøke å føre henne ned fra broen, går det frem i dommen.

– Sjokkert og skuffet

Eks-politimannen, som hele tiden har nektet straffskyld, hevdet selv i tingretten at han ikke kjente seg igjen i handlingsforløpet som ble beskrevet i retten.

I fjor uttalte hans daværende forsvarer, Arne Lie, til VG at hans klient var «sjokkert og skuffet» over den knusende dommen.

Her kan du lese mer om