PST bekrefter kjennskap til Mandal-drapssiktet (19)

Joakim Ophaug Røksland (18) drept

Lokalavis: Politiet ble varslet om terrorinteresse

MANDAL/OSLO (VG) 19-åringen som onsdag ble pågrepet for drapet på kameraten Joakim Ophaug Røksland har tidligere vært i PSTs søkelys.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg kan bekrefte at vi kjenner til ham, men hva han eller vi har gjort kan jeg ikke gå inn på, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til VG.

Tidligere torsdag meldte lokalavisen Lindesnes at politiet skal ha blitt varslet om den drapssiktede 19-åringens interesse for konfliktene i områder der terrorbevegelsen IS herjer. Han skal ha ønsket kontakt med gruppen som står bak krigs- og terrorhandlinger i blant annet Syria.

Opplysningene politiet skal ha mottatt skal imidlertid ha vært noe motstridende, ifølge Lindesnes. De skal også ha gått ut på at 19-åringen ville reise til Afghanistan for å slåss mot IS.

VG får også opplyst av kilder i politiet at drapssiktede var i PSTs søkelys, men ble sjekket ut for en tid tilbake.

VET DU NOE OM DETTE?Tips VGs journalister her!

DREPT: Joakim Ophaug Røksland (19). Bildet publiseres med tillatelse fra familien. Foto:PRIVAT,

– Min klient sympatiserte ikke med IS, sier forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen til Lindesnes.

Til VG sier han at han ikke ønsker å spekulere rundt dette-

– Det blir for tidlig, sier Johnsen.

Ifølge Lindesnes skal flere av vitnene som allerede er avhørt i forbindelse med onsdagens drap i Mandal ha blitt spurt om 19-åringens interesse for terror.

– Disse opplysningene ønsker vi ikke å kommentere, sier politioverbetjent ved Mandal politistasjon, Nils Olaf Holbek, til VG.

Påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar ved Agder politidistrikt ønsker heller ikke å si noe rundt disse opplysningene, men opplyser at PST ikke har vært involvert i saken.

Stikkskader sannsynlig dødsårsak

Det var like over klokken 11.30 onsdag at politiet fikk meldinger om en skyteepisode i en bolig i Ime i Mandal. Inne i huset fant politiet en ung mann død.

Politiet gikk torsdag morgen ut med identiteten til drapsofferet. Det var Joakim Ophaug Røksland (18), bosatt i Mandal, som ble drept.

Kort tid etter drapet ble den jevngamle skolekameraten pågrepet.

– Det kom som et resultat av viktige opplysninger politiet fikk fra vitner, samt årvåkenhet fra flere polititjenestemenn, sier politioverbetjent ved Mandal politistasjon, Nils Olaf Holbek, i en pressemelding fra politiet torsdag morgen.

VG var torsdag morgen tilbake på åstedet, der krimteknikere fortsatt arbeider.

– Vi må holde på ut dagen i dag og kanskje også ut morgendagen. Det gjenstår mye arbeid, sier krimtekniker Gunnstein Kallhovd til VG.

I torsdagens pressemelding opplyser politiet også at de foreløpige rapportene tyder på at Røksland ikke ble skutt.

Ble trolig ikke skutt

– Sannsynlig dødsårsak er flere stikkskader. Vi har ikke holdepunkter for å mene at han er skutt. Det ble avfyrt skudd, men det ble gjort med et våpen som hadde løs ammunisjon. Det er ingenting som tyder på at det er avfyrt flere skudd, sier påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje K. Skaar.

Han opplyser at det er tatt beslag i et ikke-funksjonelt våpen, en AK 47.

ÅSTED: Politiet sikrer spor etter at Joakim Ophaug Røksland (19) ble drept i Ime i Vest-Agder onsdag. Foto:PETTER EMIL WIKØREN,VG

Drapssiktede skal ifølge Lindesnes ha vært svært våpen- og uniformsinteressert. Han ble pågrepet ikledd full feltuniform, og skal under ugjerningen har vært iført en splintvest utenpå uniformen, skriver lokalavisen. Han skal også ha opptrådt i uniform i flere andre sammenhenger.

De to var begge elever ved Mandal Videregående skole, har rektor ved skolen, Oddvar Haaland, bekreftet overfor VG.

Den drapssiktede 19-åringen satt onsdag kveld i et tre timer langt avhør.

Under avhøret innrømmet han at han tok livet av skolekamerate. Det vil si at han erkjenner de faktiske forhold, men det er forsatt uklart om han erkjenner straffskyld.

– Skulle ønske han selv var død

19-åringens forsvarer, Sveinung Søndervik Johnsen, sa til VG onsdag kveld at siktede tar det fryktelig tungt. De to var ifølge forsvareren kamerater.

– Han skjønner hva det er han har gjort, og sier han skulle ønske at rollene var byttet om, at det var han som var død. Det sier jo litt, sa Johnsen.

Han vil foreløpig ikke kommentere hva 19-åringen har forklart i avhør.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder