Boligkjøpere med god økonomi kan få låne mer

Frp og Venstre vil trosse Finanstilsynets råd

ØKT LÅNERAMME: Gjermund Hagesæter (Frp) vil myke opp reglene for bankenes utlån. Siv Jensen skal bestemme seg om kort tid. Foto: SCANPIX

Vil myke opp egenkapitalkravet

Både Frp og Venstre krever at finansminister Siv Jensen (Frp) leverer på valgløftet om å myke opp egenkapitalkravet til nye boliglånkunder. I neste uke kan det komme nye regler som fraviker dagens 15 prosent-grense.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over seks år gammel

- Det er ingen grunn til at ikke folk som har solid økonomi og betalingsevne, men liten egenkapital, skal kunne låne mer og skaffe seg en bolig. Mitt syn er at dette må regjeringen presisere overfor bankene, sier Gjermund Hagesæter, Frps finanspolitiske talsmann, til VG.

Også Venstres nestleder, Terje Breivik, er krystallklar på hva han ønsker:

- Jeg fastholder at egenkapitalkravet kan senkes fra 15 til 10 prosent av kjøpesummen, og har full tillit til at bankene vil håndtere en slik regel fornuftig, sier Breivik til VG.

Dermed går både Frp og Venstre imot rådet fra Finanstilsynet, som ikke vil endre retningslinjene for bankenes boliglån nå.

Svein Flåtten, Høyres finanspolitiske talsmann, vil ikke gi regjeringen noe entydig råd, men sier at det er et åpenbart dilemma mellom å slippe flere inn i boligmarkedet, og samtidig hindre at husholdningene øker sin gjeld ytterligere.

Svar om en uke
Finansminister Siv Jensen ville fredag ettermiddag ikke si noe om hvor regjeringen lander:

- Det er flott at det er engasjement rundt denne saken. Regjeringen har tidligere sagt at vi ønsker mer fleksibilitet rundt egenkapitalkravet, og nå er det mye som tyder på at reglene tolkes fleksibelt. Vi skal offentliggjøre vårt syn om en uke, sier Jensen til VG.

Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen har gått langt i å advare regjeringen mot å foreta seg moe som kan føre til ytterligere økning i norske boligeieres gjeldsgrad:

«Dersom ikke veksten i husholdningenes gjeld avtar i tiden framover, kan det bli nødvendig å vurdere nye tiltak som kan bidra til å begrense kredittveksten», skriver Baltzersen i et ferskt brev til finansministeren.

Her kan du lese hele brevet fra Finanstilsynet.

I 2011 skjerpet Finanstilsynet inn kravet til boligkjøpernes egenkapital fra 10 til 15 prosent.

Før valget i fjor høst lovet de fire ikke-sosialistiske partiene at denne grensen skulle senkes til 10 prosent for at flere kunne oppfylle drømmen om å kjøpe egen bolig.

Men i regjeringserklæringen var løftet om å senke egenkapitalkravet til 10 prosent, byttet ut med en utvannet formulering om at Høyre-Frp regjeringen ville «praktisere egenandelkravet på en fleksibel måte slik at det hensyntar boligkjøpers betalingsevne».

Så i stedet for å pålegge Finanstilsynet å senke egenkapitalkravet, sendte den nye finansministeren brev til tilsynet og ba om en vurdering av hvordan 15 prosent-regelen ble praktisert.

Fraråder
Men Finanstilsynet påpeker nå, i sitt svar, at reglene allerede åpner for at bankene kan gjøre forsvarlige egenkapital-unntak, og vil ikke myke opp sine retningslinjer:

«I lys av den senere tids utvikling i boligmarkedet, vil ikke Finanstilsynet nå foreslå endringer i boliglånsretningslinjene eller forskriftsregulering av bankenes utlånsvirksomhet», oppsummerer tilsynet i det ferske svarbrevet.

Gjermund Hagesæter (Frp) legger ikke skjul på at han er skuffet over svaret fra Finanstilsynet:

Nøktern bolig
- Vi må ha tillit til at bankene klarer å skille mellom gode og dårlige betalere. En nyutdannet akademiker som tjener 5-600.000 kroner må kunne kjøpe seg en nøktern bolig til et par millioner, selv om han ikke har 300.000 kroner på konto. Gode og pålitelige låntagere skal ikke nektes lån selv om de formelt sett har for lav egenkapital, sier han.

- Men Finanstilsynet sier at bankene ofte gir lån langt ut over denne grensen?

- Ja, men jeg vil at denne fleksibiliteten skal presiseres nærmere. Det er ikke avgjørende å ha en absolutt egenkapitalkrav, men det må komme et signal fra myndighetene at reglene skal praktiseres ut fra hver enkelt lånesøkers situasjon, sier Hagesæter.

- Er din partifelle Siv Jensen enig med deg?

- Jeg vil ikke si noe om hva regjeringen til slutt bestemmer seg for. Hun har antydet at det vil komme en avklaring i neste uke, sier Frp-representanten.

Terje Brevik fra Venstre er imidlertid klar på at egenkapitalkravet må senkes fra 15 til 10 prosent:

- Det er slik jeg leser brevet fra Finanstilsynet: Norske banker utøver godt bankhåndverk og praktiserer reglene fleksibelt. Jeg har full tillit til at de også kan håndtere et lavere egenkapitalkrav, sier Brevik.

- Det er et åpenbart dilemma mellom å hjelpe flere inn i boligmarkedet, samtidig som man må unngå at folks gjeld øker ytterligere med farene det fører med seg. Jeg vil ikke gi finansministeren noe råd gjennom VG, men hun må bruke sitt beste politiske skjønn når hun avveier disse hensynene, sier Svein Flåtten (H), nestleder i Stortingets finanskomite.

Les også

 1. Norske hus: 5119 milliarder kroner
  Oljefondet: 5132 milliarder kroner: Nå er vi oljemillionærer og husmillionærer

  Verdiene av husene til det norske folk er like mye verdt som hele vår oljeformue.
 2. Meglere: Lysning i boligmørket

  Etter en tung og traurig bolighøst, melder meglere nå om at det er økt fart i markedet og at boliger selges unna.
 3. 217.000 nordmenn tåler ikke renteøkning

  Boliglånkunder må rigge seg for høyere rente - hvis ikke vil de slite tungt den dagen den stiger.
 4. - Jeg ble kvotert inn i politikken. Jeg unner ingen den følelsen.

  Det kommer ingen nye regler om kjønnsbalanse i arbeidslivet under likestillingsminister Solveig Horne (Frp).
 5. Høyre vokser i reservasjons-striden

  Regjeringspartiet Høyre går kraftig fram på VGs partibarometer for januar.
 6. Avviser skole for femåringer nå

  Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier femåringer ikke vil måtte gå på skolen i løpet av de kommende fire årene.

Mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Befriende faglig steil

 2. KrF om Siv Jensen: - Boliglån-løftet bare halvveis innfridd

 3. Jensen åpner for lavere lånekrav

 4. Kan bli tak på boliglån fra mai

 5. Sjeføkonom frykter nye krav om egenkapital til bolig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder