Men nå blir Trond Giske nestleder

ENSTEMMIG: Hadia Tajik, til venstre og Trond Giske, til høyre, er foreslått som Aps nye nestledere. Foto:Stian Lysberg Solum,NTB scanpix

Avviser at han har Ap-lederambisjoner

Trond Giske sier han er fornøyd med at noen andre har ledertrøya, når han om seks uker blir en av to nye nestledere i Ap.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Giske er fløypolitikeren som ledet den interne opposisjonen i Ap mot EU, mot privatiserings-iveren, og mot gasskraftverk på 90-tallet.

Nå er han enstemmig innstilt til å bli en av to nestledere i partiet, sammen med Hadia Tajik. 48-åringen er dermed bare et hjerteslag fra å bli partileder i Ap.

Men når VG spør om han ser på seg selv som Aps neste partileder, så svarer Giske:

Sunn og frisk partileder

- Vi har en veldig sunn og frisk partileder som går lengre skiturer enn meg. Jeg håper at Jonas Gahr Støre kan vinne valg, både i 2017 og senere. Det blir spennende å jobbe i den nye ledelsen, om jeg blir valgt. Men jeg synes også det er greit at noen andre har ledertøya, sier trønderen.

Trond Giske er kjæreste med NRK-profilen Haddy N'jie (35). I et VG-intervju i fjor vår, etter at Jens Stoltenberg hadde trukket seg som Ap-leder, sa han at han ikke var kandidat til partiledervervet, og at den såkalte Giske-fløyen i Ap var en medie-konstruksjon.

Veteran

Han er også superveteran i Ap nå: Han har vært på Stortinget i 18 år, i sentralstyret i 18 år, og vært statsråd i 10 år.

Likevel har han aldri lagt skjul på at han kommer fra Aps venstreside. Men nå går han langt i å antyde at partiet har endret seg i hans retning, mer enn han selv har endret syn:

– Hvor lang har reisen vært fra fløypolitiker til å bli enstemmig innstilt som nestleder i Ap?

VETERAN: Trond Giske har vært sentral i Ap helt siden 1992. Her fra et AUF-møte i 1994, året han sto på barrikadene mot norsk EU-medlemskap. Foto:Morten Wanvik,

- For 15-20 år siden var vi et mye mer delt parti, vi hadde noen store kamper om EU-medlemskap, gasskraftverk, klimapolitikken og om privatisering. I dag er det et enhetlig parti, uten fløyer. Det har nok sikkert litt med at Ap har flyttet seg, og at det har blitt konsensus om saker som tidligere skapte konflikt. Men jeg har sikkert forandret meg, jeg også.

Rundere i kantene

– Du er blitt sitert på at det er Ap som har endret syn i din favør, mens du har stått stille?

– Jeg er nok blitt rundere i kantene, og Jens har lært meg troen på det gode politiske kompromiss. Så det er kanskje begge deler. Men jeg vil ikke bli en ny Kåre Willoch som mener at man har stått i ro mens det er verden som har flyttet seg. Det handler nok også om å få erfaring, og erkjenne at mange miljøer har noe rett.

– Hvor lenge blir du sittende som nestleder?

– Det er to landsmøter før stortingsvalget i 2017. Jeg har sagt ja til gjenvalg til Stortinget i 2017, og ja, jeg vil gjerne være med på det laget som skal vinne valget i 2017.

– Har partiet endret seg etter at Jonas Gahr Støre overtok?

– Partiet er mer samlet nå, og har mer takhøyde en noen gang tidligere. Når man ikke har noen strid gående i partiet, så slapper nok folk mer av, og det blir lettere å tenke høyt og visjonært, teste ideer. Ap var godt samlet de siste årene under Jens Stoltenberg, men Jonas har absolutt bidratt til å øke takhøyden videre. Jeg tror vi fremstår som et mer lyttende parti enn vi til tider har vært.

Sitter ikke stille i båten

Over 40 prosent oppslutning nå på meningsmålingene. Hvor mye av denne oppslutningen er egen suksess, og hvor mye er andres fiasko?

– Mange av velgerne er dypt uenige i det Høyre og Frp står for. Det får også fram mer sympati for våre løsninger. Når de er imot midlertidighet, er de gjerne for faste stillinger, som vi står for. De som er imot kutt i formuesskatt, liker nok bedre vårt alternativ med at de rike også må betale skatt. Vi vokser fordi vi er et tydelig alternativ, men jeg er uenig i at vi sittter stille i båten og innkasserer på andres mislykkethet. Tvert imot, vi bruker hver eneste dag på å finne nye politiske løsninger, sier Trond Giske.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Politikk

Flere artikler

 1. Hadia Tajik (31) blir Aps nye førstedame

 2. Leder i Trøndelag Arbeiderparti: – Trond har så å si stått rettsløs i hele prosessen

 3. Endelig fikk Giske klemme Stoltenberg

 4. Pluss content

  Endelig er takhøyden stor nok for Trond Giske

 5. Tajik om Giske-varslene: Reagerer som jurist

Fra andre aviser

 1. Bjørnar Skjæran fra Nordland innstilles som ny nestleder i Arbeiderpartiet

  Bergens Tidende
 2. Giske skal ikke på Aps sommerfest

  Aftenposten
 3. Støre: – Giske må nå vise seg tilliten verdig

  Bergens Tidende
 4. Går ut mot anonyme spøkelser i Arbeiderpartiet

  Fædrelandsvennen
 5. Trond Giske trekker seg som Ap-nestleder

  Fædrelandsvennen
 6. Full strid i Ap: Mange krever klare svar i landsstyret på mandag

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no