I dag fikk 22. juli-helten Espen medalje for edel dåd

(VG Nett) 22.juli reddet trolig Espen Naumann livet til den unge resepsjonisten i Regjeringskvartalet. I dag er han som den eneste fra Regjeringskvartalet tildelt medaljen for Edel Dåd.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det er veldig hyggelig å bli hedret. Men det føles rart å være den eneste fra kvartalet som får denne medaljen. Mange av mine kollegaer gjorde en kjempejobb, sier Naumann.

Han hadde vært på jobb i regjeringskvartalet da bomben smalt rett utenfor høyblokka, der han visste at to kollegaer var på jobb i resepsjonen.

LES OGSÅ: Reddet livet til mirakeljenta

I livsfare

Naumann hadde gått av vakt og var på vei tilbake for å hente bilen, etter et par timer på fotojakt ved Akershus festning. Han gikk rett inn i den utbombede resepsjonen og fant sine to kollegaer liggende utenfor bygget.

En av dem døde raskt av skadene. Den unge kvinnen var hardt skadd, men i live.

Frie luftveier

Mens bygningsdelene raste i bakken rundt ham, sørget Naumann for at Østfold-kvinnen hadde frie luftveier. Samtidig ropte han etter hjelp i et område som lignet på en krigssone. Naumann som tidligere har fortalt sin dramatiske historie til VG, anslår at han ventet rundt et kvarter på hjelp.

- Tenkte du på at det var farlig?

- Det husker jeg ikke. Jeg var full av adrenalin og hadde fokus på min kollega, sier Naumann som ikke nølte med å gå inn i den sammenraste bygningen.

Han ble innstilt til medaljen av Sjøfarstdirektoratet. I vurderingen er det tatt inn vurderinger både fra politi og brannvesen som slår fast at Naumann utsatte seg selv for fare da han jobbet for å redde liv.

LES OGSÅ: - Har fryktet bilbomber siden nittitallet

Har kontakt

Han har kontakt med kvinnen han reddet. Hun gjorde et sterkt inntrykk da hun vitnet i terrorsaken.

- Den aller største belønningen er at det går stadig bedre med henne. Det betyr mer enn alt, sier Espen Naumann.

Også to nye frivillige redningshelter fra Utøya ble tildelt medaljen for Edel Dåd i går.

De to fra Utøya som har fått medaljen er Andre Skeie og Jon Steffensen, begge fra Hønefoss.

De var sammen i båt og var blant de aller første som ankom Pumpehuset der det var mange drepte og hardt skadde. Begge deltok i evakueringen av skadde i en periode da det var uklart om gjerningsmannen var pågrepet.

Ettervirkninger

- Jeg har fått beskjed om at tildelingen av medaljen skjer 27. november. Jeg vet ikke hvem vi får den av, men jeg har noen uker til å grue meg, sier Espen Naumann og smiler.

Han sier at han nå i perioder kan ha det «småtungt».

- Det begynner å roe seg. Jeg har jobbet intenst etter 22. juli og ting begynner å komme i gjenge igjen på jobben. Jeg kan slappe litt mer av og ikke stå på så mye. Det er typisk da at det jeg ikke har merket før, har begynt å melde seg nå. Det er litt småtungt innimellom, sier 22. juli-helten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder