REKONSTRUKSJON: Kripos, kriminalteknikere og rettsmedisinere jobbet onsdag i huset der Monika ble funnet død for over to år siden. Bakerst etterforskningsleder Tor Kallmyr, Kripos.

REKONSTRUKSJON: Kripos, kriminalteknikere og rettsmedisinere jobbet onsdag i huset der Monika ble funnet død for over to år siden. Bakerst etterforskningsleder Tor Kallmyr, Kripos. Foto:Hallgeir Vågenes,

Brukte dukke for å rekonstruere Monikas dødsfall

Siktede: - Politiet må avslutte dette sirkuset ** Fengslet i fire nye uker

SUND (VG) Utstyrt med en dukke i barnestørrelse rekonstruerte Kripos og rettsmedisinerne i dag hvordan den åtte år gamle skolejenta Monika Sviglinskaja døde for tre år siden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Jenta ble funnet død av sin mor om ettermiddagen 14. november 2011, og henlagt året etter som intet straffbart forhold – politiet konkluderte med at skadene var selvpåført.

Onsdag ble det for første gang gjennomført en rekonstruksjon av hvordan selve dødsfallet må ha skjedd. Dette ble aldri foretatt under den første politietterforskningen.

Brukte dukke

Ifølge etterforskningsleder Tor Kallmyr i Kripos ble det benyttet en dukke, i tillegg til

TEKNISK GJENNOMGANG: Etterforskningsleder Tor Kallmyr i Kripos ledet rekonstruksjonen av Monikas dødsfall onsdag. Foto: HARALD VIKØYR, VG,

de andre gjenstandene som ble funnet i forbindelse med jentas død, blant annet morens belte.

Rettsmedisinerne konkluderte for tre år siden med at åtteåringen døde som følge av kvelning, men åpnet for at kvelningen kunne ha skjedd først, og at hun deretter kan ha vært plassert i beltet for at dette skulle forestille en hengning.

Mens rekonstruksjonen foregikk, satt den 32 år gamle drapssiktede litaueren i Bergen tingrett – hvor retten skulle ta stilling til om han skulle sitte varetektsfengslet i ytterligere fire uker. For første gang i denne saken ble fengslingsmøtet holdt for åpne dører.

- Kan knekke en person

32-åringen, som var samboer med Monikas mamma Kristina Sviglinskaja inntil et par måneder før dødsfallet, sa i retten:

– Nå må politiet avslutte dette sirkuset og la meg få snakke med min familie. Politiet har ikke gjort jobben sin, og jeg må ta konsekvensene av det. Man trenger ikke være professor for å forstå at dette kan knekke en person og få han til å tilstå, sa den litauiske 32-åringen som er siktet for drapet på Monika i et fengslingsmøte i dag, ifølge bt.no.

Litaueren ble fengslet i fire nye uker med brev- og besøksforbud. Fra før har han sittet i åtte uker.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim sier til VG at grunnlaget for mistanken mot 32-åringen ikke har endret seg siden han ble pågrepet i oktober:

– Mistankegrunnlaget er i det vesentligste det samme. Det bærende er ennå DNA-undersøkelsene.

Han sier at rekonstruksjonen hvor avdøde Monikas mamma deltok for en uke siden, var opplysende og nyttig.

LES OGSÅ: Monika mamma tilbake på åstedet

Jobbet i to timer

Samtidig har Kripos-etterforskere, rettsmedisinere og krimteknikere gjennomført en rekonstruksjon i huset i Sund kommune utenfor Bergen. De avsluttet like før klokken 12 arbeidet sitt, etter å ha holdt på i nesten to timer.

UNG JENTE: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter for tre år siden. Foto: PRIVAT Foto: ,

– Det er det tekniske rundt Monikas død som har blitt gjennomgått, forteller etterforskningsleder Tor Kallmyr i Kripos til VG.

Rettsmedisinerne Peer Lilleng og Inge Morild fra Gades Institutt hadde blant annet med seg en dukke i arbeidet sitt.

En slik rekonstruksjon ble aldri gjennomført da saken først ble etterforsket. Politiet henla saken i august 2012, og konkluderte med at 8-åringen hadde tatt sitt eget liv. Monika ble funnet død med et belte rundt halsen.

DNA

Først i år ble saken gjenopptatt. Det skjedde etter at en politietterforsker i Bergen varslet om at det var store mangler i etterforskningen, og etter at bistandsadvokaten til Monikas mor, Kristina, fikk hjelp av tidligere kriposetterforsker Asbjørn Hansen til å gå gjennom sakens dokumenter. Også han pekte på flere mangler.

Politiet har måttet tåle mye kritikk for sin håndtering både av Monika-saken og av varsleren. Blant annet vurderer Spesialenheten for politisaker å etterforsker hvordan politi-varsleren ble behandlet av sin egen ledelse.

I oktober ble den tidligere samboeren til Kristina Sviglinskaja pågrepet og siktet for å ha drept den unge jenta. Den litauiske mannen har siden sittet varetektsfengslet. VG har tidligere skrevet at DNA som kan stamme fra siktede er funnet på Monikas hals. Selv har han avvist politiets DNA-bevis.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder