Her er «sannheten» om Norges uteliv:

56 prosent er under 30 år

47 prosent er utenlandske

Men myten om mange svensker er feil

Ditt kortbruk gir mindre kriminalitet

Fire faktorer holder lønnen nede

RAPPORT FRA INNSIDEN: I dag kommer en ny rapport om serveringsbransjen i Norge. Her fra spisestedet «Yupi Sushi» på Gardermoen. FOTO: GØRAN BOHLIN/VG Foto: ,

Ny rapport om cafeer, puber, barer, kiosker og barer: Dobling av utenlandske servitører

Det norske folk går på kaffebarer, kafeer, restauranter, puber og barer som aldri før. Ny rapport viser at utelivsbransjen er litt mindre svart enn tidligere. Men andelen utenlandske servitører som serverer deg, stiger og stiger.

  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

Nærings- og handelsdepartementet får onsdag en omfattende rapport om norsk serveringsnæring.

– 105 000 jobber med servering i Norge. Det er en betydelig bransje som vi alle har et nært forhold til, fordi vi legger igjen penger der hele tiden; i kaffebarer, kiosker, restauranter og barer, sier direktør Rolf Rotnes i Damvad, som har hatt ansvaret for rapporten.

– Det er også en bransje vi har et veldig positivt forhold til; dit vi går når vi skal ut og kose oss eller handle mat i farta. Vår gjennomgang viser at det er den bransjen i Norge som tiltrekker seg flest unge og ufaglærte. Derfor er det uheldig at det fortsatt foregår mye svart arbeid og regelbrudd.

Mindre krim

– Men heldigvis er det slik at utviklingen når det gjelder ulovligheter viser en fallende tendens. Det finnes dessverre ikke noen håndfaste tall, men gjennom

intervjuer og undersøkelser kan vi se at det foregår en positiv utvikling, sier han og viser til følgende forhold:

** Mindre bruk av kontantbetaling og mer kortbruk gjør det vanskeligere med svart omsetning og hvitvasking.

** Terminalbruk gjør det også enklere for myndighetene å overvåke omsetningen i næringen, med datasystemer kan som varsle når omsetningen avviker fra det normale.

** Flere kontroller og aktiv bruk av lovgivning gjennom serveringsloven, alkoholloven, næringsmiddelloven og arbeidsmiljøloven har bidratt.

** Flere store aktører har kommet inn i bransjen, som gir mer seriøs drift.

Ung bransje

Og det er en ekstremt «ung» bransje:

** 41 prosent av de sysselsatte i serveringsnæringen er under 25 år. Hele 56 prosent er under 30 år. Begge andelene er til og med noe høyere enn i detaljvarehandelen, som er den andre sektoren i Norge med flest unge ansatte.

Deltid er regelen

Og her er deltid mer regelen enn heltid:

** Mellom 40 og 50 prosent av alle sysselsatte i disse næringene arbeider deltid. Til sammenligning ligger andelen på om lag 27 prosent for alle næringer samlet.

Ett av hovedfunnene i rapporten er at andelen utenlandsk arbeidskraft bare øker og øker:

Veksten i andelen med utenlandsk bakgrunn har gått opp fra 22 prosent i 2003 til 40 prosent i 2013.

– Tallet er høyere: Tar vi med andelen ikke norske arbeidstagere øker prosentandelen fra 40 til 47 prosent når de uten registrert bostedsadresse tas med, sier Rotnes.

Til sammenligning er andelen med utenlandsk bakgrunn i Fastlands-Norge 14 prosent.

Sprekker svenskemyte

Rapporten slår sprekker i en myte: At svenskene snart utgjør etflertall blant servitørene.

Rapporten konkluderer med at de fleste med utenlandsk bakgrunn kommer fra Asia. I 2013 hadde 23 prosent av de sysselsatte i serveringsnæringen asiatisk bakgrunn, opp fra 12 prosent i 2003.

– Det inntrykket at det er så mange svensker skyldes at de dominerer på restauranter og utesteder i Oslo og på turiststedene. Men jevnt over er det asiatene som er den desidert største gruppen.

– I hvilken del av bransjen er de spesielt store?

– De er faktisk spredt utover i de fleste delene av næringen, men med størst andel i kiosker og gatekjøkken.

Han sier det er godt over 20 000 asiater i næringen, mens det er om lag 10 000 svenske.

Fire faktorer

Mange forhold gjør at lønningene er lave:

57 prosent av de sysselsatte i serveringsnæringen var kvinner i 2013.

Legger en sammen fire faktorer dannes det seg et bilde av en bransje som ikke sliter med store lønnsøkninger:

Utenlands arbeidskraft, unge mennesker, ofte ufaglært – og kvinnedominans – gjør at man greier å holde «et relativt lavt lønnsnivå», som det heter i rapporten

Mer om

  1. Økonomi
  2. Økonomisk kriminalitet

Flere artikler

  1. Vi svir av stadig mer på gode matopplevelser på restaurant

  2. NHO vil ha avgiftskutt for serveringsbransjen: – Det minste man kan gjøre nå

  3. Pluss content

    Slik kjemper kjedene mot «kioskdøden» 

  4. Ny rapport: I fjor spiste vi sushi for 790 millioner kroner

  5. Ny rapport om nordmenns kosthold: Vi spiser fortsatt for mye kjøtt

  6. Ny kampanje mot seksuell trakassering i utelivsbransjen: – Bekymret for ukene vi går inn i

Fra andre aviser

  1. Dobbelt så mange utenlandske servitører

    Fædrelandsvennen
  2. Slik gikk det med dem som mistet oljejobben

    Fædrelandsvennen
  3. Hoteller og restauranter på bunn i lønn

    Fædrelandsvennen
  4. Sjekk hvilke bransjer som har hatt høyest og lavest lønnsvekst de siste ti årene

    Aftenposten
  5. Aftenposten mener: Positive tall om arbeidslivskriminalitet

    Aftenposten
  6. Dette er norsk barnehages største utfordringer

    Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder