Vil øke boten for Andhøy

TROMSØ (VG) Påtalemyndigheten mener Jarle Andhøy (36) må betale 50 000 kroner i bot for Antarktis-reisen.

  • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fem år gammel

Aktor Stine Melbye Sørensen la torsdag ned påstand om at den omstridte eventyreren må betale 50.000 kroner i bot eller sone 60 dager i fengsel for at han reiste til Antarktis i 2012 uten godkjennelse eller en foreløpig konsekvensutredning, samt godkjent forsikring eller garanti.

Andhøy har onsdag og torsdag møtt i Nord-Troms tingrett etter at han nektet å vedta et forelegg på 40.000 kroner for forholdet.

Andhøy (36) seilte i 2012 tilbake til farvannene ved Antarktis for å forsøke å finne svar på hva som skjedde da «Berserk» forliste i 2011 med tre av hans kamerater om bord; Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32). Andhøy var på land i Antarktis da ulykken skjedde.

- Jeg mener retten må legge til grunn at handlingen var forsettlig, sa Sørensen i sin prosedyre.

Forsvarer Brynjar Østgård la på sin side ned påstand om full frifinnelse.

- Andhøy reiste med et aktverdig formål, representerte ingen fare, følte at han stanget hodet i veggen mot myndighetene, og han simpelthen bare dro ned for å søke klarhet i hva som hadde skjedd. Vi har ingen sammenlignbare saker. Vi mener han skal frifinnes og subsidiært anses på mildeste måte, sa Østgård.

Han mener turen ikke rammes av regelverket påtalemyndigheten har anmeldt Andhøy for brudd på.

- Antarktisk-forskriften kan ikke anvendes, fordi Andhøy ikke var på en ekspedisjon og ikke var på land på Antarktisk. Han var simpelthen på en seilas på åpent hav, og da er det havrettens bestemmelser som gjelder. Det er høyst uklart for meg hva det er som er det straffbare forholdet her, sa Østgård.

I april 2012 ble Andhøy anmeldt av Norsk Polarinstitutt, som forvalter det norske regelverket i Antarktis, den såkalte Antarktis-forskriften.

Året før fikk han et forelegg på 25 000 etter selve ulykkesekspedisjonen, som han valgte å vedta.

Dom er forventet innen 23. juni, ifølge dommer Unni Sandbukt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder