VARSLET FRA TO KANTER: Ifølge Dagbladet skal både PST og E-tjenesten ha fått informasjon om terrortrusselen fra ulike kilder. Her PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Odd Reidar Humlegård under pressekonferansen der terror-alarmen ble avblåst. Foto:Trond Solberg,VG

Dagbladet: Trodde fire IS-terrorister var på vei til Norge i sommer

Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at det var fire terrorister fra Den islamske stat (IS) som utløste terroralarmen i Norge i sommer.

Eirik Landsend Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Fire medlemmer av den fryktede terrororganisasjonen var på vei til Norge for å gjennomføre en terroraksjon i slutten av juli, ifølge kilder Dagbladet har snakket med. Avisen skriver at de kjenner identitetene og bakgrunnen til de fire IS-terroristene, som opprinnelig kommer fra land utenfor Midtøsten.

Dette skal ha vært bakgrunnen for terroralarmen torsdag 24. juli.

Som VG tidligere har omtalt, fikk PST fredag 18. juli de første meldingene om at et terrorangrep var nært forestående. Ifølge Dagbladet skal også E-tjenesten ha mottatt liknende informasjon fra en annen samarbeidende tjeneste.

Hvor terrorangrepet skulle skje er ikke kjent, men det er opplysninger som tyder på at terroraksjonen ville være spektakulær og skape internasjonal frykt.

BAKGRUNN: Dette er mulige terrormål i Norge

Dagbladet får bekreftet fra flere hold at terroropplysningene ble tatt alvorlig og at terrorfaren var reell.

Seks dager senere, den 24. juli gikk myndighetene ut og fortalte om den mulige terrortrusselen.

Sikkerhets- og etterretningsorganisasjoner i Europa skal være sikre på at de fire mistenkte IS-terroristene kom til Aten i midten av juli måned, men her stopper alle spor. Ingen vet hvor de fire er nå, men meldingene til de hemmelige norske tjenestene var at de var på vei nordover, skriver avisen.

27. juli skrev VG at PST var kjent med identiteten til en gruppe radikale ekstremister som står bak terrortrusselen, men at de var usikre på hvor de befant seg.

Benedicte Bjørnland i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalte på en pressekonferanse at de hemmelige tjenestene hadde modifisert meldingen om at en terrorgruppe er på vei mot Norge.

- Vi har gjort presiseringer. Vi er langt fra bastante på at gruppen er på vei mot Norge, sa Bjørnland.

BAKGRUNN: Dette er terroristene kapable til

Ifølge Dagbladet har norske sikkerhetsmyndigheter fått tilbakemeldinger fra samarbeidende tjenester i utlandet som tyder på at terroralarmen virket avskrekkende på de påståtte IS-terroristene. Men selv om terrorberedskapen ikke er like synlig i Norge i dag som i sommer blir det slått fast at faren for et terroranslag mot Norge ikke er over.

Verken Justisdepartementet, E-tjenesten eller PST vil kommentere saken.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder