REFSER: Aps Hill-Marta Solberg kritiserer Stortingets manglende prioritering av klimakvoter på utenlandsreiser. Foto: SCANPIX

Refser stortingspolitikernes klimasommel

(VG Nett) Arbeiderpartiets gruppeleder Hill-Marta Solberg refser sitt eget partis stortingspresident Thorbjørn Jagland, og krever at det ryddes opp i Stortingets klimasommel.

 • Gunnhild Baade

Artikkelen er over 12 år gammel

Det er etter søndagens avsløringer om at Stortinget ikke har innført klimakvoter for politikernes flyreiser utenlands, at Solberg nå går ut og refser stortingspresidenten.

- Jeg har tatt opp klimakvoter med presidentskapet tidligere, og nå vil jeg gjøre det igjen, sier Aps gruppeleder ifølge ANB.
Thorbjørn Jagland har lenge vært i førersetet for å bekjempe klimaødeleggelsene, men har likevel ikke gjort noe for å begrense politikernes klimautslipp på utenlandsreiser.

Ifølge beregninger som Framtiden i våre hender har gjort i samarbeid med Dagsavisen, skulle Stortinget betalt 184.000 kroner for utslipp av 1000 tonn CO2 på politikernes utenlandsreiser i 2006.

- Senest i august undersøkte jeg om Stortinget kunne kjøpe klimakvote for en flyreise jeg skulle på til utlandet. Jeg ble overrasket over at en slik mulighet ennå ikke var på plass, fortsetter Solberg.

Bør gjøre som regjeringen

Til sammenligning betaler regjeringen klimakvoter for departementenes utenlandsreiser. Ironisk nok var det regjeringen som mottok kritikk for sin manglende klimasatsing i nettopp Stortinget på fredag, da statsbudsjettet ble lagt fram.

- Når regjeringen klarer å betale klimakvoter for departementenes flyreiser utenlands i 2007, synes jeg Stortinget bør klare det også, mener Solberg.

Et bredt flertall i presidentskapet var imidlertid positive til å innføre klimakvoter da de drøftet saken i vinter, uten at saken kom noe lenger enn på drøftestadiet.

- Med en gang initiativet kom fra regjeringen i nyttårstalen, drøftet stortingets presidentskap å følge opp dette. Men vi var også enige om at vi måtte avvente et regelverk fra regjeringens side, fordi det er veldig viktig at vi får miljø igjen for pengene, sier Jagland på telefon til VG Nett.

Stortingspresidenten sier at de har tatt kontakt med statsministerens kontor ved flere anledninger, og blitt lovet at presidentskapet vil kontaktes så fort et regelverk er klar.

Dette har så langt ikke skjedd.

- Det har vært en stor debatt internasjonalt om kjøp av klimakvoter. Det snakkes om korrupsjon, og at ikke alle klimakvoter fører til miljøforbedring. Ved en slik debatt er det viktig at vi i Norge setter oss inn i saken og ikke bare kjøper fra en tilfeldig tilbyder, sier Jagland som er forklaring på at de venter på regjeringens initiativ.

Vil betale selv

I tillegg argumenterer stortingspresidenten med at det ikke er satt av penger til kjøp av slike klimakvoter på årets budsjett.
I stedet vil klimakvoter bli innført også fra Stortinget fra neste år.

- Dette vil komme på plass fra neste år, siden vi nå skal forhandle om budsjettet. Hvis dette skal være for miljøet så må det faktisk svi litt på pungen, uten at det skal koste skattebetalerne noe. Da kan vi ikke bare omdisponere penger og skyve regningen over på alle andre i dette tilfellet, avslutter Jagland.

Dette er imidlertid ikke godt nok for Jaglands egen gruppeleder.

- Stortinget må se om det er mulig å gjøre et lignende anslag som regjeringen. Det må vurderes i nysalderingen av årets budsjett nå i høst, sier Hill-Marta Solberg.

Hvis ikke Stortinget klarer det, lover Solberg at Aps gruppe skal betale kvoter for sine representanter i 2007.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. - Spåkonene har ikke påvirket Ap-politikken

 2. Ber om å få Frps skatterapport

 3. Frp vil offentliggjøre konklusjonene

 4. Erna Solbergs lønn passerer 1,5 millioner

 5. Thorbjørn Jagland tar gjenvalg

Fra andre aviser

 1. Jagland: - Stortinget vil betale klimakvoter neste år

  Fædrelandsvennen
 2. Vurderer ekstern gransking

  Fædrelandsvennen
 3. Jagland vurderer ekstern gransking

  Fædrelandsvennen
 4. Jagland lover innsyn i gullpensjonene

  Fædrelandsvennen
 5. Jagland lover innsyn i gullpensjonene

  Aftenposten
 6. Jagland vurderer ekstern gransking

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder