DOMMERNE: Fra v. Jørn Lie, Wenche Andersen, Yvonn Steffensen og hoveddommer Harald Osa.

Her er årets beste lutefisk

Konkurransen om «Årets beste lutefisk» domineres i år av lutefisk som også nybegynnerne vil like.

Publisert:

Lutefisken fra Ivan Lorentzen Fiskeforretning AS i Tromsø, gikk i år til topps i årets test av lutefisk på Kulinarisk Akademi i Oslo.

- Med fin konsistens, god lukt og fantastisk smak. I tillegg flott trimmet.

Kvaløya-firmaet som nå drives av fjerdegenerasjon, har lenge hevdet seg blant de beste i konkurransen.
I fjor havnet de på tredjeplass, mens året før fikk de sølv.

Fin flaking

På annenplass i årets konkurranse finner vi lutefisken fra Polar mat, mens bronseplassen gikk til lutefisken fra Brødrene Berg AS, på Værøy.

Også disse kom ut med god smak og fin flaking.

Smakspanelet besto i år av hoveddommer Harald Osa som er prosjektleder for smak og matkultur i Bama. Wenche Andersen, hele Norges matmor og TV 2-kokk, Jørn Lie, lutefiskekspert og restauratør ved Gamle Raadhus Restaurant og Yvonn Steffensen, butikksjef i fiskeforretningen A. Dragøy i Tromsø.

Fra produsentene var det påmeldt lutefisk som var trimmet uten bukstykke, men også et par eksempler der hele fiskesiden var med.

I tillegg var det med en fisk som ble solgt ferdig oppdelt.
Nesten all lutefisken hadde vært vakuumpakket.

Kjøpt i butikk

I samarbeid med Norges Sjømatråd og VG, hadde produsentene ved påmelding blitt bedt om å oppgi hvor lutefisken kunne kjøpes.
Det betyr at denne gangen ble fisken kjøpt i butikk, og ikke håndplukket av produsentene.

Ifølge de proffe smaksdommerne var utvalget av de påmeldte lutefiskene lette å like på smak.

Hoveddommer Osa sier det ikke kom noen wow-reaksjon i år.

- Fisken var jevnt over god, men det er ikke århundrets lutefisk, mente Osa.

Flere av fiskene i testen hadde fin fasthet på ryggfiletene, mens bukstykkene ofte endte i en grøtaktig eller slimete masse.
Selv om lutefiskelskerne rundt testbordet kan ha forskjellig oppfatning om hvordan fisken skal være lutet, går det en grense når fisken oppfører seg som gelé, eller renner bort.

- Den må tross alt henge fast på gaffelen, påpekte flere i panelet.

Flere av fiskene i testen flaket fint, med god og mild smak som vil være lett å like, også for nybegynnerne.

For andre varierte kvaliteten ved til dels ujevn salting.

DISSE FIKK HEDERLIG OMTALE:

Taste of North/StetindRå: Veldig gulbrun på farge.Tilberedt: Noe slapp og løs konsistens, med tilløp til geleaktig i buken og inn mot skinnet. Grei smak, men konsistensen ødelegger.Kan kjøpes: Fra Fiskecentralen til grossister i Oslo/Akershus. Hoteller og restauranter, Coop Extra på Slependen og Coop Obs på Alnabru.

Trio ArcticRå: Kommer ferdig oppdelte i varierende størrelser.Tilberedt: Ujevn kvalitet og konsistens på fiskebitene, med glassaktig preg. Flere av stykkene var faste og fine, andre ender opp som grøtete partier.Kan kjøpes: Coop Prix Bjerkaker, Tromsø og Coop-butikker i Tromsø

Brødrene Andreassen Værøy ASRå: Dårlig trimmet.Tilberedt: Pluss for god lukt, men nesten ingen smak av lutefisk. Fremstår veldig fast i ytterkant, men går over til å bli geleaktig eller slimete. Her trengs det nesten en skje.Kan kjøpes: Flyvefisken, Meny, Colosseum, Meny Tveita og CC Vest, alle i Oslo.

DISSE FALT IKKE I SMAK:

MaxMat ASRå: Flott trimmet, fast og fin.Tilberedt: Bra flaking, men halestykket er bare grøt og på grensen til gele. Smaker og lukter gammelt. Emmen og altfor stram på smak. Kan det ha skjedd en produksjonsfeil?Kan kjøpes: Rema 1000-butikker.

Knutstad & Holen ASRå: Dårlig trimmet i rå tilstand.Tilberedt: Flaker seg fint, men smaker ikke godt. Ettersmak nesten som ammoniakk! Lite fristende utseende. Her må det ha skjedd noe.Kan kjøpes: Coop Mega, Meny og Spar i Hedmark og Oppland.

FiskonorRå: OK trimming.Tilberedt: Veldig stram på smak. Nesten alle stykkene flaker seg bra, men minus for altfor bløt eller geleaktig konsistens. Selv om det smaker nok salt, hadde fisken trengt mer salting for konsistensens
skyld.Kan kjøpes: Grossister i Oslo/Akershus. Hoteller og restauranter, i tillegg til Coop Extra på Slependen og Coop Obs på Alnabru, samt enkelte fiskebutikker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder