OVERVÅKET? En mann ser ned på mobiltelefonen sin på gaten i Madrid. Kilder El Pais har snakket med, sier at NSA har fått store mengder data fra sine spanske kollegaer. FOTO: FRANCISCO SECO/AP

Sier spansk etterretning fôret NSA med data

Spanske etterretningskilder bekrefter nå at landets etterretningstjeneste selv har stått for mye av overvåkingen USA har fått skylden for.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ifølge storavisen El Pais overleverer den spanske etterretningsorganisasjonen regelmessig store mengder såkalt metadata om data- og telefontrafikk til den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

Ifølge avisens kilder dreier det seg om registrering av trafikk, hvem som ringer til hvem, lengden på samtalene og hvor telefonene befinner seg.

Det samme gjør etterretningsorganisasjonene i andre europeiske land, forteller kildene.

BAKGRUNN: El Mundo hevder at NSA overvåket 60 millioner spanske samtaler

- Fullstendig feil

Dette er i samsvar med hva sjefen for NSA, general Keith Alexander, sa da han tidligere i uka møtte i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

- Påstandene fra journalister i Frankrike, Spania og Italia om at NSA overvåket millioner av telefonsamtaler, er fullstendig feil, sa Alexander.

Han avviser ikke at NSA driver slik overvåking, men understreket at mye av dataene det er snakk om, kommer fra samarbeidende tjenester i europeiske land.

Omfattende samarbeid

Spania har i likhet med over 20 andre land et omfattende etterretningssamarbeid med USA.

Landet er i likhet med Norge såkalt «third party» til den såkalte UKUSA-avtalen mellom USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand.

Samarbeidet innebærer omfattende utveksling av etterretning, også ubearbeidet metadata som NSA med sin enorme datakapasitet er alene om å kunne analysere og hente ut nyttig informasjon fra.

Klart svar

En delegasjon fra den tyske etterretningstjenesten fikk også klart svar da de denne uka troppet opp i Washington for å få svar på om USA virkelig har avlyttet telefonen til statsminister Angela Merkel.

Alexander svarte med å legge fram dokumentasjon på at tysk, fransk, spansk etterretning selv hadde bidratt med mesteparten av dataene om telefontrafikk i disse landene.

- Dette er land vi samarbeider med om militære operasjoner, og som er helt nødvendig for å beskytte våre styrker i områder der vi samarbeider, sa han.

Datatrafikk

Dokumenter fra den amerikanske avhopperen Edward Snowden, som befinner seg i Russland, har tidligere avdekket hvordan NSA ved hjelp av etterretningsprogrammet Prism har skaffet seg tilgang til dataserverne hos selskap som Google, Yahoo, Microsoft og Facebook. Det gjør dem i stand til å følge med på alt fra eposter til folks søkevaner på internett.

Det er også avslørt hvordan NSA nyter godt av det britiske etterretningsprogrammet Tempora, som tapper 200 fiberkabler med internettrafikk over hele verden og er en sentral del i UKUSA-samarbeidet.

Knekker koder

Et annet program, døpt Muscular, benyttes også for å overvåke internasjonal datatrafikk, mens programmer som Xkeyscore gjør det mulig for NSA å sile og analysere de enorme datamengdene.

NSA og deres britiske samarbeidspartnere i GCHQ har også utviklet programmer som kan knekke kodene som beskytter krypterte epost, banktransaksjoner og annen privat kommunikasjon på nettet, viser dokumenter fra Snowden.

De har også satt inn store ressurser på å stanse anonym nettsurfing ved hjelp av nettverk som Tor, men skal foreløpig ikke ha lykkes med dette.

Reagerer sterkt

Google er blant dem som reagerer sterkt på opplysningene og benekter å ha hatt kjennskap til virksomheten.

- Vi er opprørt over hvor langt regjeringen ser ut til å ha gått for å hente data fra vårt private fibernettverk. Dette understreker behovet for reform, sa selskapets juridiske direktør David Drummond torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder