STØTTER CHRISTENSEN: Jorid Helene Andresen (66) er både venninne av Marit Christensen og Wenche Behring Breivik (bildet). Hun mener at den omstridte boken om er en riktig beskrivelse av Breiviks liv. Foto: Privat

STØTTER CHRISTENSEN: Jorid Helene Andresen (66) er både venninne av Marit Christensen og Wenche Behring Breivik (bildet). Hun mener at den omstridte boken om er en riktig beskrivelse av Breiviks liv. Foto: Privat

Wenche Behring Breiviks venninne: - Kjenner igjen alt som er skrevet

Den nære venninnen er ikke i tvil: Det er Wenche Behring Breivik (66) som beskrives i den kontroversielle utgivelsen om terroristens mor.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Boken, skrevet av Marit Christensen, ble lansert torsdag, og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Flere mener forfatteren, som hevder å ha møtt terroristens mor hver dag i nesten ett år, blant annet har gått for langt i sine beskrivelser.

Men Wenche Behring Breivik og Marit Christensens felles venninne, Jorid Helene Andresen (66), er uenig i kritikken, og mener den er ufortjent.

- Jeg har lest boken fra perm til perm, og dette er Wenches liv. Jeg kjenner henne igjen i alt som er skrevet, sier Andresen. Hun ønsker ikke å la seg avbilde i VG.

VGs BOKANMELDELSE: «En skitten skillingsvise»

Kaffetreff

Andresen har kjent terroristens mor i mange år, og forteller at venninnen lenge ønsket å fortelle sin historie.

- Wenches motivasjon var at mye av det som sto i avisene ikke var sant. Wenche skrev jo dagbøker, og snakket om at hun ville gi ut notatene sine. Jeg foreslo at hun kunne få en profesjonell til å skrive det, sier Andresen til VG.

I boken omtales Andresen som en barndomsvenninne av Marit Christensen.

Behring Breivik skal ha visst at hun kjente den tidligere NRK-profilen og skal derfor ha bedt om å få møte henne.

Andresen forteller at hun etter hvert organiserte et kaffetreff for de to.

- De fikk veldig god kjemi med en gang. Wenche var en veldig utadvendt og sprudlende person, selv om hun så klart var preget av situasjonen. Hun hadde veldig lyst til å gi ut en bok, forteller hun.

MER PÅ VG+: Slik beskrev Marit Christensen forholdet i VG Helg

Bagateller

Boken «Moren» inneholder en rekke intime og detaljerte beskrivelser av Breiviks mor.

Men Andresen tror ikke Wenche Behring Breivik ville ha reagert på det.

- Hun var åpen om slike ting. Det var bare sånn hun var. Det som er tatt med, er egentlig bare bagateller. Wenche kunne si de rareste ting til folk hun pratet med, sier venninnen.

Hun mener konfliktene utelukkende dreier seg om at det ikke ble avtalt noe vederlag i avtalen , som VG i går presenterte i sin helhet.

Advokatene strides nå om hvorvidt avtalen Wenche Behring Breivik senere trakk seg fra, kan anses som bindende.

- Den avtalen Wenche skrev under på 17. januar er reell. Wenche ønsket at boken skulle gis ut, men da hun skjønte at det ikke var fastsatt noe honorar, ønsket hun en ny avtale. Hadde det stått at Wenche skulle fått penger, hadde dette aldri blitt noen diskusjon, sier hun.

- De to ble jo veldig gode venner, men oppdraget var jo å skrive bok. Likevel kan de jo ikke noe for at de likte hverandre, legger hun til.

- Ingen interesse

Wenche Behring Breiviks bobestyrer, Tord Jordet, mener påstanden om at Wenche Behring Breivik kun var opptatt av det økonomiske aspektet i bokprosjektet ikke er riktig.

- Hun ønsket utelukkende å gi ut en bok som fortalte hennes egen historie, men den ble fratatt henne. Hva Marit Christensens venner mener om bokens innhold har ingen interesse etter min mening, sier Jordet til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder