Venner og familie tar farvel med Nini Stoltenberg: Jens Stoltenberg: - En storebror skal beskytte lillesøsteren sin. Jeg prøvde å passe på deg, Nini

En sterkt preget Jens Stoltenberg sa at skjebnen var urettferdig da han tok farvel med sin kjære lillesøster.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Jens Stoltenberg var ikke tidligere statsminister eller påtroppende NATO-sjef mandag ettermiddag. Han var storebroren som fulgte sin elskede lillesøster til graven, og som kjempet med tårene da han talte for søsteren en siste gang, etter at hun gikk bort den 27. juli i år, 51 år gammel.

– En storebror skal beskytte lillesøsteren sin. Jeg prøvde å passe på deg, Nini, det gjorde vi alle, sier storebror Jens Stoltenberg som kjempet mot tårene.

Jens fortalte om hvordan Nini ble med sine storesøsken på små og store eventyr, og om deres politiske enigheter og uenigheter. Hvordan hun fikset en gratis tur for alle søsknene på trikken i San Fransisco, og hvordan søsteren stjal oppmerksomheten fra den daværende statsministeren da de møtte Bruce Springsteen i Oslo.

– Jeg vil aldri forstå hvorfor Nini møtte så mye motgang, mens Camilla og jeg har fått leve livene vi lever. Det kalles skjebne. Skjebne er urettferdig, sa han.

– Nå er det ingen som skal kalle meg storebroderen lenger. Du vil for alltid være min lillesøster. Jeg savner deg, kjære Nini, sa han før han snudde seg mot den blomsterdekkede kisten.

Mintes med Neil Young

Bisettelsen begynte klokken 13 onsdag ettermiddag, da kirkeklokkene ringte i en fullsatt Uranienborg kirke. Jens Stoltenbergs datter Catharina sang «Sound of Loneliness». Prest Sturla S. Stålsett forettet i bisettelsen.

– Hun våget å vise for hele verden at livet kunne være bratt, derfor ble hun så viktig for så mange. Alle sitter vi fattigere igjen etter tapet av Nini, sa han.

Lars Lillo-Stenberg spilte også i bisettelsen, og fortalte om hvordan han og Nini pleide synge og spille Neil Young-sanger sammen.

– Jeg håper, kjære Nini, at du et eller annet sted kan smile det kloke, kule smilet ditt. Dette smilet som også likte tøysete ting. At du kan smile over at vi kan trøste oss med at livet bare er en liten dings, og at det ikke er så mye som skiller oss fra der du er nå, sier han, før han spilte nettopp «Livet er en liten dings».

Også Camilla og Thorvald Stoltenberg holdt taler til Nini, og Thorvald kjempet mot tårene i det han gikk opp på talerstolen. Han beskrev sorgen over datterens bortgang som den verste sorgen han noen gang har måttet kjenne på.

– Kjære Nini, du er mitt menneske. Du har vært det, og du vil alltid bli det. Og Nini, du og jeg visste i alle disse vanskelige årene hvor glade vi var i hverandre. Den kjærligheten vil ikke forsvinne. Takk skal du ha, sa han til datteren.

– Et eventyr

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit, som var venninne med Nini og bodde sammen med henne i en periode, talte også i bisettelsen.

– Det var et eventyr å være sammen med henne. Jeg har aldri hørt Nini fordømme noen, og jeg har sett henne tilgi mange. Den eneste hun hadde vanskelig for å tilgi var seg selv. Nini bar på mye skyldfølelse. Hun gjemte seg ofte, isolerte seg fra venner og familie, men familien hennes skammet seg aldri, sa hun.

Nini vokste opp som minstejenta i familien Stoltenberg. i 2001 sto hun frem som heronist. Hun engasjerte seg i narkotikapolitikken, faren Thorvald kalte henne sin viktigste rådgiver mot det han mente var en feilslått narkotikapolitikk i 2011.

I fjor mistet Nini sin samboer, Karljohn Sivertzen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder