ANONYM: Sønnen til denne mannen er en av de såkalte syriafarerne. Foto:Fredrik Solstad,

Sønnen gransket etter Syria-tur: - Han utgjør ingen fare

Far til én av nordmennene som har oppholdt seg
i Syria, avviser PSTs teori om at syriafarerne utgjør noen terrorfare i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg kan forstå at det er frykt for terrorister, men jeg kan garantere at min sønn ikke utgjør noen fare for det norske folk. Han ville aldri skadet noen, sier faren til VG.

VG møter ham i en liten småby i Sør-Norge der han holder til med familien sin.

I fjor var han en av flere foreldre som fikk sjokkbeskjeden om at sønnen hadde reist til Syria.

Trodde sønnen bodde hos familie

Ifølge Politietssikkerhetstjeneste er det minst 50 nordmenn, mange av dem unge menn, som den siste tiden har reist til Syria for å bidra i borgerkrigen mot Assad-regimet. PST mener disse syriafarerne utgjør en potensiell terrorfare når de returnerer til Norge.

Årsaken er at de har fått kunnskap om våpenbruk og at de kan rekrutteres til terrorangrep mot mål i Europa. I den nåværende terrortrusselen vil PST bare si at de frykter et terrorangrep fra personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria.

Faren VG har snakket med sier sønnen forsvant en periode i løpet av fjoråret.

– Vi trodde han holdt til hos en slektning, mens han skulle se på mulighetene for å utdanne seg eller skaffe seg en jobb, sier faren.

Etter hvert det likevel klart at sønnen hadde reist til Syria.

– Da vi ringte ham fikk vi en dag en telefonsvarer på et språk som vi ikke forsto. Det var tyrkisk. Da skjønte vi at han trolig var i Syria. Det var det vi fryktet mest, sier faren.

- PST overdriver

Sønnen kom først hjem til Norge etter et halvt år, og det er på det rene at han er blant syriafarerne som PST har gransket, selv om faren sier at sønnen ikke har hatt kontakt med PST i kjølvannet av terrortrusselen.

– Hvordan ser du på at syriafarere som din sønn er blant dem PST frykter kan utgjøre en trussel mot sikkerheten i Norge?

– Jeg mener det blir helt feil. Mange av dem som har vært i Syria har nok vært tett på kamphandlinger og sett mye fælt, men at det skal gjøre dem til potensielle terrorister i Norge mener jeg er en stor overdrivelse, sier faren.

Han mener den eneste faren de eventuelt måtte utgjøre, er at de skulle få et sammenbrudd etter alle de sterke inntrykkene de kan ha fått av oppholdet i Syria; Synet av døde mennesker og brutale kamphandlinger.

– Jeg tror det er større sjanse for at det kan «klikke» for noen, enn at de skulle planlegge bevisst terror, sier faren.

Han sier mange av de norske ungdommene som har reist til Syria er personer som har hatt vansker med å tilpasse seg det norske samfunnet.

– De har gjerne hatt problemer på skolen med dårlig oppfølging, og har nå problemer med å skaffe seg en skikkelig jobb. I stedet for å drive hjemme, har de reist til Syria, for å hjelpe til og kanskje med tanken om å dø som martyrer, sier faren.

- Svartmalt i pressen

Han avviser at sønnen på noen måte reiste til Syria fordi han hadde blitt radikalisert i en ekstrem islamisme. Han beskriver det mer som sønnen hadde en religiøs oppvåkning, og at han hadde et ønske om å hjelpe til i Syria.

– Jeg må si at jeg liker sønnen min bedre nå etter at han begynte å interessere seg for islam. Han er høfligere, han er mer omtenksom og har et sterkere ønske om å ta vare på familien og de rundt seg, sier faren.

Som far har han selv fått mer drivkraft til å leve som muslim, etter at sønnen kom tilbake. Han har selv tatt kontakt med flere i sønnens miljø.

– Det er snakk om helt vanlige, unge norske muslimer som er mot vold, sier faren.

Han har også møtt mange av de sentrale personene i profetens Ummah.

– Etter min mening har mange av aktørene i denne gruppen blitt utsatt for en svartmaling i pressen. De er ikke så gærne som folk vil ha det til, mener faren.

- Nordmenn har ingenting å frykte

– Hva tenker du nå om terrortrusselen som hviler over landet?

– Dersom man har lest i avisene om det ISIL (Islamittisk gruppering i Syria) holder på med i Syria om dagen, så skjønner jeg godt at nordmenn er redde om det er slike folk som er på vei hit, sier faren.

Han er likevel tydelig på at han ikke tror Norge har noe å frykte.

– Hva har terrorister her å gjøre? Norge har ikke noen rolle i Syria. Det kunne kanskje vært annerledes da Norge var representert i Afghanistan, sier faren.

– Hva sier din sønn om dette?

– Han tenker det samme. Han mener det er helt utenkelig at noen fra Syria skulle ha interesse av å angripe Norge.

Faren mener også etterretningen fra PST virker veldig upresis og vag.

– Man kan jo stille seg spørsmålet om dette er noe PST gjør for å rettferdiggjøre midlene de får fra staten, og kanskje muligheten til å få mer, sier han.

Han er også redd for at terrortrusselen mot Norge vil virke inn på nordmenns syn på muslimer.

– Jeg er redd folk vil bli mer skeptiske til muslimer, at det vil bli mer hat og mer frykt, sier faren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder