BLE HETSET: Berit Skog, forsker på sosiale medier ved NTNU, har gjennom opptredener i media, samt på sin egen blogg, opplevd hets. Da hetsen ble som verst valgte hun å ta en pause fra bloggingen. Foto: Thor Nielsen / VG Foto: ,

#SammenMotHets: Skrev forskerblogg om sosiale medier - ble hetset for utseendet

Berit Skog, forsker ved NTNU, måtte ta en god pause fra bloggen hun skrev om sosiale medier fordi hun opplevde utseendehets over lengre tid.

 • Oda Marie Midbøe

Artikkelen er over fem år gammel

Skog, som har vært ansatt ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU i en årrekke, har parallelt blogget om forskningsfeltet sitt – nemlig sosiale medier.

På bloggen har hun drevet med forskningsformidling ved å ta opp temaer knyttet til alt fra «selfies», «likes» på Facebook og bildene folk deler på Snapchat.

I fjor så hun seg imidlertid nødt til å ta en lengre bloggpause fordi hun i perioder mottok hetsmail som først og fremst gikk på hvordan hun så ut.

– Hetsen gikk på utseendet mitt, og at jeg ikke så seriøs nok ut til å være forsker. At vedkommende følte vemmelse av å se meg. Jeg vil sammenligne dette med den trakasseringen som rosabloggere kan bli utsatt for, sier Skog til VG.

Søndag presenterte VG historiene til ni norske, offentlige kvinner som alle har opplevd ulike former for hets og sjikane på nett. Her kan du lese hvordan statsminister Erna Solberg og de andre kvinnene blir hetset.

– Opplevdes som «nettstalking»

Hetsen kom hver gang Skog la ut et nytt blogginnlegg. I den siste mailen Skog mottok, som VG har fått lese, ble hun også oppfordret til å gå i kloster.

Dette gjorde at begeret rant over for forskeren.

– Jeg ble veldig lei av disse direkte personangrepene. Dette opplevdes som «nettstalking», og var ren trakassering i mailform. Det er utrolig lite hyggelig å bli utsatt for dette, sier hun.

Vedkommende som sendte de trakassaserende ytringene benyttet seg av en tipsknapp på bloggen. Dermed trodde Skog at hun fikk fra bloggportalen.

– I stedet inneholdt den ren trakassering. Jeg ble tatt veldig på sengen og var ikke forberedt på det. Det pågikk over halvannet år fordi jeg mente det var best å overse hetsen, slik jeg da ble anbefalt. Men så kom punktet der jeg ble usikker på hva denne personen kunne finne på videre.

Les Ingvills Dybfest Dahls kommentar:Oss horer og fitter imellom

Konfronterte hetseren

Da tok hun opp saken med bloggredaktøren og andre i kretsen rundt seg. Hetsen stoppen da vedkommende ble kontaktet og konfrontert.

– Det gjenspeiler nok at personer som er «synlige» er utsatt. Hvis man i tillegg er dame, er det tydeligvis en negativ faktor som trigger noen, sier Skog.

Hun forteller at hun også har erfart å få hets når hun har stilt opp i media, men da hovedsakelig i kommentarfelt.

Da VG omtalte problematikken rundt netthets søndag, uttalte Skog at hun mener det har blitt en trend at kvinner som hever stemmen i offentligheten kan bli mobbet og hetset. Forsker Jørgen Lorentzen påpekte at hetsen mot kvinner skiller seg ut fordi den er mer seksualisert.

Flere artikler

 1. Slik blir de hetset på nett

 2. Facebook, Twitter og YouTube slaktes i rapport: - Tar ikke netthets mot kvinner på alvor

 3. Sosiale medier: Kvinner får sexkommentarer – menn får trusler

 4. Pluss content

  - Haddy er modig og klok

 5. Franske kvinner «henger ut grisen» etter Weinstein-avsløringene

 6. Pluss content

  Datingfenomenet som er verre enn «ghosting»

Fra andre aviser

 1. «Skammer du deg ikke over å vise frem beina dine med så mange cellulitter?»

  Bergens Tidende
 2. «Skammer du deg ikke over å vise frem beina dine med så mange cellulitter?»

  Fædrelandsvennen
 3. «Kvinner skal føde barn, ikke kommentere fotball»

  Fædrelandsvennen
 4. – Jeg er redd når jeg mottar drapstrusler, men det skal ikke hindre ytringsfriheten min

  Aftenposten
 5. Idrettsstjernene går til krig mot netthets: - Skal jage dem til skogs

  Bergens Tidende
 6. Forsker om Twitter-rasismen mot Balotelli: - Kjendishets er blitt en trend

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder