1000 møtte opp på Hellestøstranden

SAMLET: Over 1000 personer møtte opp til minnemarkeringen ved Hellestøstranden torsdag kveld. Foto:Fredrik Refvem, Stavanger Aftenblad,NTB Scanpix

Hunden til Ole ble skutt på kloss hold av grunneier: Hundedrapet: Folkehav tente lys for Tønes (1)

På samme sted som hunden Tønes ble skutt, samlet rundt 1000 personer seg for å vise sin støtte til eieren Ole Stangeland torsdag kveld.

 • Magnus Wright Jacobsen

Artikkelen er over seks år gammel

TURVENNER: Ole Stangeland og hunden Tønes var ofte på tur sammen. Foto:PRIVAT,

Ved 21-tiden torsdag kveld samlet folk seg for å minnes hunden Tønes som søndag ble skutt rett foran øynene på eieren Ole Stangeland. Ifølge arrangøren var det 400 biler på parkeringsplassen, og det skal ha vært over 1000 personer og svært mange hunder som deltok på markeringen, som ble holdt på Hellestøstranden litt sør for Stavanger.

– Det gjorde et vanvittig sterkt inntrykk. Mange gråt, og vi kan ikke gi et klarere tegn på at dette tolerer vi ikke, sier iniativtakeren til markeringen, Magnus Winther til VG. Han er leder i organisasjonen Hundehjelpen i Rogaland som har rundt 10.000 medlemmer.

Hundedrapet har fått stor oppmerksomhet det siste døgnet, og på sosiale medier har mange uttrykt sin støtte til hundeeieren og mange har debattert båndtvang.

SAMLET: Mange hundevenner hadde samlet seg ved Hellestøstranden torsdag kveld. Foto:Privat,

– Minnestunden er like mye en demonstrasjon for å vise hvor sterkt vi reagerer på det som har skjedd, sier Winther.

100 tennisballer

På arrangementet ble det tatt med fakler og lys, det ble holdt minneord og det ble delt ut 100 tennisballer med hundens navn «Tønes» påskrevet.

HUNDEVENN: Magnus Winther er leder av organisasjonen Hundehjelpen og har tatt initiativ til torsdagens markering. Foto:Privat,

– Hver gang de er ute og kaster denne ballen, kan de minnes han, sier Winther.

Hundeeieren Ole Stangeland er overveldet over all responsen.

– Jeg setter utrolig stor pris på støtten fra organisasjoner og privatpersoner. Både i dag og i går har jeg sittet i telefon nesten hele dagen med både venner og folk jeg aldri har møtt fra hele landet, sa Stangeland til VG torsdag kveld.

Han håper denne hendelsen kan medføre at slike episoder ikke skal skje igjen:

– Det positiv som kan komme ut av dette er at dette ikke skal skje igjen og at det blir mer fokus på hvordan lovverket fungerer. Regelverket er litt vanskelig å tolke, sier Stangeland.

– Kan du forstå at mange sauebønder er frustrert over å ha hunder nær sauene sine?

MINNEBALL: Disse tennisballene med påskriften «Tønes» skal deles ut til de som møter opp på torsdagens markering. Foto:PRIVAT,

– Jeg kan forstå at de blir frustrert om det kommer en hund som angriper, men i dette tilfelle har jeg null forståelse for det som skjedde, sier han.

Ønsker ikke hevn

Magnus Winther er tydelig på at han ønsket at markeringen skulle gå rolig for seg.

– Vi vil ikke at noen skal komme med ønsker om hevn. Grunneieren har også fått en straff gjennom oppmerksomheten i media, sier Winther.

Han synes det er synd at mange har kommet med sterke reaksjoner på Facebook, der noen også skal ha kommet med drapstrusler mot mannen som skjøt Tønes.

– På Facebook har mange folk overdrevet og vært veldig sinte på grunneieren – som muligens har et oppriktig problem med hunder. Det vi håper å oppnå med denne markeringen er at alle bønder som har tenkt til å ta loven i egne hender, vil tenke seg om to ganger før de skyter etter en hund, sier lederen av Hundehjelpen.

Budskapet for torsdagskveldens markering var tredelt:

SKUTT: Den 13 måneder gamle border collien Tønes ble skutt da den var på tur med eieren. Foto:PRIVAT,

– Vi kommer til å oppfordre alle til å følge båndtvang så langt det lar seg gjøre. Vi vil også be om at vi lar politiet ta seg av denne saken og at ikke folk tar saken i egne hender. Og selvfølgelig vil vi vise at vi støtter Ole og familien hans etter det tragiske som nå har skjedd, sier Winther.

I nødverge

Det har ikke lyktes VG å komme i kontakt med grunneieren torsdag kveld, men i går uttalte han at hunden til Stangeland løp etter sauene hans og at han handlet i nødverge. Videre sier han at han fant en død sau dagen etter som han knytter til denne episoden. Han mener han var i sin fulle rett til å skyte hunden og sier det er båndtvang på eiendommen.
– Når den har sprunget etter sauene en gang, så venter jeg ikke på runde nummer to, sa han til VG i går.

Både grunneieren og Ole Stangeland har anmeldt episoden til politiet, som opplyser at saken vil bli etterforsket på vanlig måte.

Les også

 1. Hunden Tønes (1) ble skutt rett foran øynene på eieren

  Ole Stangeland sto 15 meter unna da hunden Tønes ble skutt.

Mer om

 1. Dyr

Flere artikler

 1. Hunden Tønes (1) ble skutt rett foran øynene på eieren

 2. Sønnen skjøt «Tønes»: Faren: - Nå sier folk at de skal brenne ned huset mitt

 3. Politiet: Kan ha vært andre løshunder i området da «Tønes» ble skutt

 4. Mann tiltalt for å ha skutt naboens hund – sier han trodde det var en ulv

 5. Politiet henlegger hundedrapssak i Rogaland

 6. Folkehav møtte opp for å minnes border collien «Tønes» (13 mnd): Forsker: - Sier mye om statusen hunden har fått i livene til
  folk

Fra andre aviser

 1. 1000 møtte opp på minne-markering for skutt hund

  Fædrelandsvennen
 2. Så hunden bli skutt på 15 meters hold

  Aftenposten
 3. Så hunden bli skutt på 15 meters hold

  Fædrelandsvennen
 4. Tusen møtte opp til minnemarkering for drept hund

  Bergens Tidende
 5. Bonde skjøt tre hunder som angrep sauene hans

  Fædrelandsvennen
 6. Zalto ble skutt og dumpet i veikanten

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder