DROPPER MIDDAG MED KONGEN: Ap-politiker Martin Kolberg dropper slottsmiddagen til fordel for LOs felleskonferanse. FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto: ,

Kolberg velger bort kongens fest

VGs kilder: Misnøye med kronprinsparets skole-prioritering

Martin Kolberg: – Nei, dette er ikke en boikott

For første gang dropper Martin Kolberg den årlige slottsmiddagen 16. oktober. Aps superveteran velger i stedet festmåltidet på LOs felleskonferanse i Buskerud.

En viktig del av bakgrunnen for Kolbergs spesielle prioritering skal, ifølge VGs kilder, være en dyp misnøye med at kronprinsparet valgte å ta sine barn ut av den offentlige skolen i høst.

Etter det VG erfarer, skal Kolberg ha gitt uttrykk for dette overfor personer i Aps sentrale miljø.

Selv benekter Kolberg på det sterkeste at han boikotter den tradisjonsrike og ærverdige tilstelningen som Kongen tilbyr de folkevalgte og Regjeringen.

– Nei, dette er ikke en boikott. Jeg har alltid gått på slottsmiddagene. Men i år kolliderte det med et annet arrangement. Jeg møter gjerne opp igjen neste år igjen, sier Kolberg.

– Men er festmiddagen på en fylkeskonferanse i LO i Buskerud å sammenligne med en årlig middag hos Norges statsoverhode for en folkevalgt som deg?

– Jeg har prioritert LO i Buskerud denne gangen. LO i Buskerud er mitt kjernemiljø. Og arrangementet deres finner sted på Kongsberg. Jeg kan ikke være to steder samtidig, sier Kolberg til VG.

– VG har fått vite at en viktig grunn til at du har prioritert som du har gjort, er at kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i juni varslet at de tar barna sine ut av den offentlige skolen, og plasserer dem på privatskoler?

– Nei, det er ikke riktig. Min prioritering i år skyldes at jeg vil være til stede på LOs fylkeskonferanse. Hvis folk rundt meg i partiet har fått et annet inntrykk, så er det feil, sier Martin Kolberg.

Refset kronprinsparet

Den 16. juni i år kom Martin Kolberg med en svært oppsiktsvekkende uttalelse til VG om kronprinsparets kontroversielle skolevalg.

«Inntil nå har jeg alltid uttalt meg veldig positivt om kongehuset og kronprinsparet. Grunnen til det er at de har opptrådt ryddig og folkelig. Men det jeg nå får vite om at de skal ha barna på privatskole er et meget tydelig skritt bort fra folkelighet og et skritt i retning avvikling av monarkiet», sa han.

Uttalelsene vakte stor oppsikt. Å antyde at kronprinsparet hadde gjort noe så dumt at det på sikt kunne føre til at Norge ble republikk, fikk partiledelsen til å reagere. Både Jonas Gahr Støre og Trond Giske rykket ut med uttalelser som var langt mer forståelsesfulle overfor kongefamiliens valg.

Kolberg innrømte den gang at han brukte svært sterke uttrykk:

«Ja, det er sterke ord, men hvis kongehuset ikke beholder sin folkelighet er det et skritt mot avvikling av monarkiet. Å sende barna sine på privatskole er det ingen grunn til i Norge», sa han.

Kolberg sa også at han håpet at kronprinsparet endret sin beslutning og forble i fellesskolen.

«Ja, det hadde vært fint. Denne saken kommer til å bli et stort diskusjonstema, fordi kongehuset er avhengig av å holde seg innenfor riktige sosiale kontekster. Å sende barn på privatskole som ikke er en del av det norske skoleverket er ikke å holde seg innenfor riktig sosial kontekst. Det er et skritt vekk fra folkelighet, og som jeg sier et skritt mot avvikling av monarkiet», sier Kolberg til VG.

Kolbergs prioritering av LO i Buskerud er spesiell også fordi Kolberg sitter som leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Det er denne komiteen som har ansvaret for kongehuset i nasjonalforsamlingen.

– Selv om jeg er leder av denne komiteen, så velger jeg likevel å prioritere slik denne gangen, sier Kolberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder