FULL UTRYKNING: Politiet skjøt en kvinne på Grønland i Oslo fredag ettermiddag og forklarer at de oppfattet situasjonen som truende. Foto:Therese Alice Sanne,VG

Politiskytingen på Grønland: – Sønnen min kom løpende mot meg og sa, «hun prøvde å drepe meg»

Faren til åtteåringen som skal ha blitt forsøkt knivstukket på Grønland i går er takknemlig for at politiet reagerte raskt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Hadde ikke politiet skutt så hadde det gått veldig ille med sønnen min, sier faren til gutten som ifølge politiet skal ha blitt forsøkt knivstukket på Grønland fredag.

Han forteller om dramaet fra stuen til sine foreldrene som bor på Grønland i Oslo.

Gutten, faren og resten av familien har flyttet fra Grønland, og var bare innom for å pakke ut av en leilighet fredag. Da ble ble sjokkerte vitner til at en kvinne ble skutt av politiet etter at hun skal ha truet åtteåringen med kniv i bakgården.

– Jeg gikk sammen med barnebarnet mitt, og sønnen min gikk litt foran. Så kommer plutselig en kvinne ut fra 1. etage med en slags mopp, og jeg tenker ikke mer over det, forteller bestemoren til gutten til VG.

Kvinnen som kom ut i bakgården er nå siktet for drapsforsøk.

– Hun stikker mot barnebarnet mitt

– Så gikk vi litt lenger og plutselig ser jeg at hun har en kniv som hun stikker mot barnebarnet mitt to ganger. Han rykker bakover, men det er et gjerde bak ham, forteller en tydelig preget bestemor fra sofaen i stuen.

– Jeg ser bare på barnebarnet mitt, sier hun og tar en pause;

– Jeg er i sjokk og skjelver. Så kommer politiet, eller englene som jeg kaller dem. Jeg hører at de sier «Slipp! Slipp! Slipp!". Så hører jeg et skudd, sier hun.

I kaoset som oppstod da politiet stormet inn i bakgården havnet åtteåringen, bestemoren og den drapssiktede kvinnen på den ene siden av fire polititjenestemenn, og faren til gutten på den andre siden, ifølge familien.

«Hun prøvde å drepe meg»

– Jeg hører politiet roper «ro deg ned» og så havner jeg mellom politiet og sønnen min, forteller faren, og fortsetter;

– Jeg ser etter sønnen min. Jeg ser bare kvinnen som har en kost i den ene hånden og noe i den andre. Det har gult håndtak og ser ut som noe jern i enden. Jeg hørte at de sa «legg den fra deg», og så hørte jeg et smell, og jeg ble veldig redd.

– Så kom sønnen min løpende mot meg og sa; «hun prøvde å drepe meg».

Han sier at han er glad politiet handlet raskt da det skjedde,

– Hadde det ikke vært for politimannen kunne det gått skikkelig galt med sønnen min, men samtidig lurer jeg på om han var nødt til å bruke pistol. Hadde han bommet bare litt ville han truffet sønnen min, sier faren til åtteåringen.

– Plutselig var hun der og kastet seg over sønnen min og forsøkte å stikke ham. Det gikk noen sekunder, og så skjøt de. Jeg skjønte ikke at smellet var et skudd før etterpå. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier han.

Da VG er på besøk i stuen til guttens besteforeldre understreker flere medlemmer i familien at de er takknemlige for politiets innsats.

Gutten sterkt preget

Gutten kom uskadet fra hendelsen, men faren forteller han er sterkt preget av det som har skjedd.

– I dag falt han hjemme, og da han skulle bli hjulpet opp så tok han armene opp og sa «ikke drep meg», sier faren til gutten. Familien har prøvd å tilrettelegge for en mest mulig normal hverdag for ham, men sier de opplever at han er preget av hendelsen.

– Ingen hadde kontroll på kvinnen

Politiets innsatsleder på stedet fredag, Rune Bjørsvik at politiet har en eskaleringsstige som de alltid benytter i slike situasjoner, men at tiden også er en faktor.

– Da første patruljen kom til stedet, var det ingen som hadde kontroll på kvinnen. Da ble situasjonen oppfattet som så truende av første patrulje at det ble avfyrt skudd, forklarte Bjørsvik.

Forsvareren har vært på sykehuset

Follo politidistrikt har overtatt etterforskningsansvaret ettersom Oslo politidistrikt selv er involvert.

– Vi har ennå ikke snakket med kvinnen. Vi skal snakke med flere vitner i dag, også foresatte til gutten, sier politiadvokat i Follo politidistrikt, Lars Reinholdt-Østbye. Det skal i løpet av dagen bli vurdert om det skal oppnevnes en bistandsadvokat.

Kvinnen som er siktet for drapsforsøk har fått oppnevnt forsvarer Kjell T. Dahl, som lørdag har vært på sykehuset og besøkt kvinnen. Hun er utenfor livsfare, skriver NTB.

– Jeg har bedt politiet om at det blir oppnevnt rettspsykiatrisk sakkyndige for en vurdering av henne på grunn av hennes tilstand, sier advokat Kjell T. Dahl til nyhetsbyrået.

Ifølge politiet ble kvinnen moderat skadet, og vil bli forhørt når sykehuset sier hun er klar for det.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder