KLIMAENTUSIAST: Jørgen Randers i 2006, da han ledet et regjeringsoppnevnt utvalg som skulle se på hvordan Norge kunne kutte sine utslipp. Foto: Frode Hansen, VG

Professor mener ettbarnspolitikk kan redde miljøet

Den norske professoren Jørgen Randers mener at folk ikke bør få mer enn ett barn. Det kan redde miljøet, mener professoren i klimastrategi.

Artikkelen er over syv år gammel

Randers er tidligere leder av lavslippsutvalget som i 2006 leverte en rekke radikale forslag til hvordan Norge kunne kutte sine nasjonale utslipp av klimagasser med mellom 50 og 90 prosent innen 2050, skriver Vårt Land.

Nå mener han det må enda hardere lut til.

- Vi er enda verre ute enn for fire år siden. Verdens utslipp kommer til å gå opp til 2030, hvor det blir en topp. I 2050 er vi tilbake på samme nivå som i dag, så jeg tror menneskene i realiteten ikke kommer til å kutte noe, sier han til Teknisk Ukeblad.

Randers mener at det økende velstandsnivået vil gjøre at forbruket av olje, kull og gass per person bare vil skyte i været, og mener derfor at framtidige familier bør ta klimaansvar og begrense seg til ett barn.

- Ettbarnsfamilier kan dempe befolkningsveksten og er en del av klimaløsningen. Håpet mitt er at det kan bidra litt til å ha en verden som er så lik som mulig den vi har for øyeblikket, sier han.

Professor Andreas Føllesdal ved Norsk senter for menneskerettigheter tror ikke Randers' forslag med å kopiere Kinas ettbarnspolitikk vil ha noen sjanse til å lykkes.

- Ett av hovedproblemene er at vi vil få en veldig stor belastning på den yngre generasjonen som skal ta seg av både de unge uten inntekt og de eldre som ikke har inntekt lenger. Det er altså ikke gitt at ettbarnspolitikk vil være et bærekraftig valg, sier Føllesdal til Vårt Land.

Mer om

  1. Miljøvern

Flere artikler

  1. Klimafeide i regjeringen

  2. MDG angriper Norges nye pengebinge

  3. Ap vil brenne av klimamilliarder – lover å ikke øke skattene for vanlige folk

  4. Clinton langer ut mot Trumps diplomati-kutt

  5. Ny TØI-rapport: Fossilbiler på veien lenge etter 2050

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder