UTPEKT LEDER: Italiensk politi mener mulla Krekar leder den nye terrorgruppen «Rawti Shax» og at den terrorsiktede tobarnsfaren ba en italiensk hovedmann i gruppen om å skaffe våpen og radio. Foto: MATTIS SANDBLAD ,

Terrorsiktet Krekar-kontakt (38) krever seg løslatt

Forsvarer etterlyser etterforskning i Norge

Forsvareren til Krekar-kontakten fra Fredrikstad mener PST må starte etterforskning i Norge - eller løslate den terrorsiktede 38-åringen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tobarnsfaren fra Fredrikstad er norsk statsborger og ikke straffedømt i Norge siden han ble registrert innvandret fra Irak i 1999.

Bakgrunn: Mulla Krekar pågrepet i storstilt antiterroraksjon i Europa

Det norske statsborgerskapet gjør det umulig for norske myndigheter å utlevere 38-åringen til Italia hvor han beskrives som sentral i den nye terrorgruppen «Rawti Shax» – en gruppe som EUs påtale- og etterforskningsenhet Eurojust mener blir ledet av mulla Krekar.

I likhet med de fleste andre land, utleverer ikke Norge egne statsborgere.

Les også: Italiensk politi: Krekars norske støttespiller ville ha våpen og radio

Tobarnsfaren ble pågrepet 12. november i en europeisk storaksjon etter anmodning av italiensk politi som leder etterforskningen mot den aktuelle terrorgruppen. Dagen etter ble 38-åringen varetektsfengslet i to uker i Oslo tingrett.

SIKTET: Denne 38-åringen, bosatt i Fredrikstad, har i flere år vært en nær støttespiller av Krekar. Nå er han siktet for terror av italiensk politi. Foto: ,

– Det norske statsborgerskapet krever en norsk sak. I dette rettsmøtet forutsatte dommeren at man bestemte seg for å innlede etterforskning etter norske forhold, utarbeidet en ny eller utvidet siktelse og innhentet nye bevis – men det har ikke PST gjort, sier 38-åringens forsvarer Truls Dramer til VG.

Les også: Krekars forsvarer: Tvilsomme påstander

Politiets sikkerhetstjeneste forholder seg til begjæringen som har kommet fra italienske myndigheter.

– De tvangstiltak som er gjennomført mot ham er basert på den italienske etterforskningen. Så langt er det ikke vurdert å starte en egen etterforskning, men det er klart at dette spørsmålet må få en avklaring, sier politiadvokat Signe Kathrine Aalling i PST til VG.

Dersom det finnes bevis for terrorplanlegging i den italienske etterforskningen kan et alternativ være å bringe saken inn for norske domstoler.

Tingretten: PST må legge frem konkrete bevis

I kjennelsen fra det første fengslingsmøtet er Oslo tingrett også tydelig på at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) må åpne en formell sak mot tobarnsfaren i Norge.

«PST må dessuten fremlegge konkrete bevis mot ham ved neste fengslingsmøte slik at kontradiksjonen ivaretas. Hvis ikke, eksisterer det ingen sak mot ham som gir grunnlag for bruk av tvangsmidler idet han ikke kan utleveres til Italia.», skriver tingretten.

Les også: Politisk lettelse etter Krekar-pågripelse

Forsvareren reagerer derfor på at Oslo tingrett forlenget varetektsperioden med nye fire uker sist fredag.

– Retten lener seg kun på etterforskningen i Italia rundt en vag siktelse hvor Norge ikke er spesifisert. Vi har heller ikke fått en ny siktelse og har derfor anket avgjørelsen, sier Dramer.

Kommentar: Farvel, Krekar!

Den italienske siktelsen mot 38-åringen knytter ham til forhold i Midtøsten og Europa fra 2011 til rundt 2013.

FORSVARER: Advokat Truls Dramer. Foto: FRODE HANSEN ,

– Dette er interessant for min klient, mens situasjonen til mulla Krekar er annerledes og på en måte verre siden han ikke er norsk statsborger. Utlendingsloven er mer åpen for å legge til grunn hva et annet lands påtalemyndighet legger frem av materiale fra en etterforskning, sier forsvareren.

Tobarnsfaren erkjenner ikke straffskyld.

– De er tilnærmet uvenner og på dårlig talefot

– Det er dårlige bevis mot min klient, og han har knapt hatt kontakt med mulla Krekar de siste tre årene. Krekar har stort sett sonet dom i fengsel i den perioden. De 3–4 gangene min klient har besøkt ham i fengsel, så har det også vært andre til stede. De to er tilnærmet uvenner og er på dårlig talefot, sier Dramer.

Den terrorsiktede tobarnsfaren har vært sentral i miljøet rundt mulla Krekar de siste fem årene, og blant hans viktigste støttespillere i Norge. I hele perioden har han vært registrert med null i inntekt i Skattelistene.

Les også: Italiensk politi: Dette var Krekar-nettverkets terrorplaner

38-åringen har tusenvis av følgere i sosiale medier. Han har lagt ut flere videoer hvor han holder innlegg på kurdisk. Flere av videoene er blitt svært populære i miljøet.

Bildene han har publisert i sosiale medier viser at han er svært aktiv forkjemper for den kurdiske sak, med heftig møtevirksomhet, intervjuer og taler.

Han er avbildet i forbindelse med konferanser med Kurdistans Nasjonale Kongress (KNK), en internasjonal paraplyorganisasjon for politiske partier, organisasjoner og menneskerettsforkjempere.

Han poserer også sammen med mulla Krekar.

Krekar selv ble varetektsfengslet i tre uker i Oslo tingrett i midten av november og møter i nytt rettsmøte på fredag. Han er siktet for terror, men nekter straffskyld.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder