PÅ SLOTTET: Solveig Horne møtte i går Kongen da hun ble utnevnt til barne-, likestillings- og inkluderingsminister. Foto: NTB scanpix

Louiza Louhibi om Horne: Dette er absurd

Horne: Ville nok uttalt meg annerledes i dag

Louiza Louhibi (23) er rystet over uttalelsene til nyutnevnt likestillingsminister Solveig Horne (Frp) om at jenter og gutter har like mye ansvar i overgrepssaker.

Louhibi, som er Arbeiderparti-medlem, vakte stor oppsikt da hun ga ofrene for de mange overfallsvoldtektene et ansikt med sin historie i VG i 2011.

Louiza Louhibi nektet å være et offer, sto frem for å fjerne skammen og ble hyllet for sitt mot samme år som Solveig Horne kom med sine uttalelser om voldtekt.

VG skriver torsdag om Hornes uttalelse til NRK i 2011, hvor hun sier:

- Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både gutter og jenter har like mye ansvar, sa Horne til NRK.

Utrolig

- Uff! Dette er jo feilaktige og helt absurde uttalelser. Det stemmer ikke overens med sannheten. Det er i utgangspunktet utrolig at man velger å sette en person som har gitt uttrykk for slike holdninger i en rolle som barne- og likestillingsminister.

REAGERER: Louiza Louhibi (Ap). Foto: NTB scanpix


Louhibi er villig til å gi Horne en sjanse til å redegjøre for sitt syn som en del av den et døgn gamle regjeringen.

- Dette er tross alt gamle uttalelser fra Solveig Horne. Alle kan gjøre feil. Samtidig er det viktig å stå inne for det man har sagt. Men hun bør virkelig redegjøre for det hun har sagt. Dette handler om tillit til den nye barne- og likestillingsministeren, sier Louhibi.

Louhibi mener det ikke ser bra ut med hverken uttalelsen som ble kjent onsdag om homo-eventyr i barnehagene eller uttalelsen om at jenter har like mye ansvar for voldtekt som gutter.

- Overgriperen har ansvar

Torsdag svarte likestillingsminister Solveig Horne på kritikken i et intervju med VGTV.

- Jeg har vært en engasjert opposisjonspolitiker i åtte på Stortinget. Noen av uttalelsene mine har nok vært litt spissformulerte, og jeg ville nok uttalt meg litt annerledes i dag. Det er alltid overgriperen som har ansvar i voldtektssaker.

- I en voldtektssak er det overgriperen som har ansvaret, understreket hun.

- Hvilket ansvar mener du jentene har?

- Overgriperen må ta ansvar. Et nei er et nei.

Hun sa også at NRK-sitatet var tatt ut av sin sammenheng.

Stor merbelastning

Advokat Hege Salomon har bistått en rekke overgrepsofre, blant annet ofrene etter Trond Birkedal-saken i Frp. Hun reagerer sterkt på Hornes uttalelser fra tiden som stortingspolitiker.

- Horne vil påføre offeret, som allerede sliter med skyldfølelse, en stor merbelastning med at offeret skal føle ansvar for det som har skjedd. Jeg kan ikke forstå hvordan hun kan mene det. Det er kun overgriperen som har ansvaret, sier Salomon.

BISTANDSADVOKAT: Hege Salomon, her fra rettsaken mot tidligere Frp-politiker Trond Birkedal i Stavanger vinteren 2012. Foto: Marie von Krogh


Nestleder Grete Ellingsen i Høyres kvinneforum sier hun er sterkt uenig med Horne.

- Det går ikke an å kompromisse på dette. Det er kun overgriperen som har ansvaret. Signalet hun sendte ut i 2011 er ikke noe godt signal. Jeg stiller meg ikke bak dette. Det er helt klart. Hun sier det er flere som har ansvar ved en voldtekt, men det er det ikke, sier Ellingsen.

Kan ikke legge skylden på kvinner

Tidligere leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, mener Horne uttalte seg uklart i 2011.

- Solveig Hornes uttalelse er litt uklar hvis hun er riktig sitert. Hvis hun mener at kvinner har mulighet til å forebygge, så er jeg enig. Men det kan ikke være tvil om at det er guttene som har ansvaret. Det er mennene som gjør noe galt og har ansvaret, uansett hvilken situasjon det dreier seg om, sier Rohde, og legger til:

- Mitt krystallklare utgangspunkt er at kvinner aldri har skylden for å bli voldtatt. Det er det eneste mulige standpunktet. Det er bare den eller de som voldtar som har ansvaret. Vi må ikke fravike det, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder