Mannen doblet hastigheten i natt

Regn og mildvær ga akselerasjon i fjellet

Etter en lengre periode der fjellet Mannen i Rauma har beveget seg med en drøy centimeter i døgnet, doblet farten seg i løpet av fire timer natt til søndag.

Theis Roksvåg Pedersen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Fem millimeter med nedbør og mildere temperaturer førte til utvikling i fjellet hele Norge følger med på, natt til i dag.

– I fire timer doblet hastigheten seg, på grunn av regnvær og snøsmelting. Det samme skjedde forrige gang det regnet – og det er fint – for da lærer vi hvordan fjellet oppfører seg under slike forhold, forteller regionsjef Kari Øverlid i NVE.

I løpet av ett døgn beveger øvre del av Mannen seg med rundt 1,5 centimeter, men i løpet av de fire timene i natt økte farten betraktelig; til opp mot seks millimeter i timen.

– Nå er det tilbake på vanlig hastighet. Og det er meldt om kjølig vær, noe som kan bety samme hastighet fremover, eller til og med en reduksjon, sier Øverlid.

Kaldere vær

Værmeldingene gir prognoser om 1–3 mm nedbør i form av sludd på 1100 meter over havet, og temperaturer mellom -1 og +2 frem til klokken 22 i kveld.

Om fjellet vil rase, er det ikke lenger noen tvil om. Men når vet ingen.

– Mannen lever sitt eget liv. Det er han som bestemmer, uttalte Rauma-ordfører Lars Olav Hustad til VG for to dager siden.

Vurderer vannbombing

Over én uke etter at de elleve innbyggerne som bor under Mannen i Rauma ble evakuert fra hjemmene sine, lar raset altså fortsatt vente på seg.

Til tross for at deler av fjellet er i stor bevegelse, har minusgrader og lite nedbør satt en foreløpig stopper for det varslede raset.

I håp om at opp mot 120.000 kubikkmeter med stein skal rase ned den bratte fjellsiden, har Rauma-ordføreren derfor bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å vurdere muligheten til å bruke såkalt vannbombing.

Selv om sjansen er stor for at du må smøre deg med tålmodighet, kan du selvsagt få med deg når fjellet til slutt raser, i VGs direktesending (se i toppen av saken).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder