DØDE: Mannen døde etter et basketak med tre julebordgjester på Arbeideren på Melbu i Nordland sist søndag. FOTO: RAGNHILD STIKHOLMEN, VESTERÅLEN ONLINE Foto: ,

Julebords-dødsfallet: Politiet: Døde mens han var bundet på hender og føtter

TROMSØ (VG) Etter et basketak med den ubudne gjesten, bandt de tre mennene ham på hender og føtter. I påvente av politiet oppdaget de at han var livløs.

Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det bekrefter politiadvokat Kay Rønning-Nyvold ved Midtre Hålogaland politidistrikt overfor VG.

– Den foreløpige obduksjonsrapporten er ikke entydig med tanke på dødsårsak. Vi avventer derfor den endelige obduksjonsrapporten før vi kan konkludere, sier Rønning-Nyvold til VG.

Det var natt til søndag sist helg at politiet ble tilkalt i forbindelse med et julebord på Melbu i Hadsel kommune i Nordland for å fjerne en beruset og uønsket mann i 40-årene.

Tre av julebordgjestene – alle i 50-årene – ble pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge, men ble løslatt etter kort tid.

Politiet opprettholder siktelsen mot de tre mennene.

– Men vi anser at mistanken er noe svekket siden den foreløpige obduksjonsrapporten ikke er entydig med tanke på dødsårsak, sier politiadvokaten.

Ingen av de tre erkjenner straffskyld.

Fikk melding om brysom gjest

Ifølge Midtre Hålogaland politidistrikt mottok operasjonssentralen den første meldingen om den brysomme gjesten klokken 02.45 natt til søndag, og sendte en patrulje mot stedet. Nærmeste patrulje var da på Vikeidet, 54 kilometer unna.

Rundt 20 minutter senere fikk politiet en ny melding om at situasjonen hadde utviklet seg til håndgemeng. Det ble da besluttet å sende ytterligere en patrulje til stedet.

– Den avdøde var aggressiv og utagerende. Det oppsto et basketak mellom han og de tre siktede, og de falt over et bord og ned på gulvet. Da de tre siktede fikk kontroll over mannen, bandt de ham på hender og føtter. Han ble liggende slik mens de ventet på politiet. Det går en stund og det blir oppdaget at avdøde ikke pustet, forteller Rønning-Nyvold.

– De siktede startet umiddelbart gjenopplivning, og holdt på med det til politiet kom til stedet.

Patruljebilene ankom klokken 03.25 og 03.30, ifølge politiloggen.

– Ambulanse kom omtrent samtidig, opplyser Rønning-Nyvold.

Mannen ble erklært død på stedet.

Ingen nær relasjon

Avdøde er en kjenning av politiet og var ikke invitert i julebordet som var et lukket arrangement. Ifølge Rønning-Nyvold er det ingen nær relasjon mellom avdøde og de tre siktede.

– Men Melbu er en liten plass, der alle kjenner alle, sier politiadvokaten.

Det var 80 personer til stede på julebordet som ble arrangert på Arbeideren. Festen var i ferd med å bli avsluttet da den ubudne gjesten prøvde å komme seg inn. Ifølge politiet også ha vært inne i lokalet tidligere på natten.

Ifølge politiet var i alt syv personer i eller ved lokalet da basketaket startet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder