KLARE TIL DYST: Finansminister Siv Jensen (t.v) og statsminister Erna Solberg møtte pressen i forkant av regjeringens budsjettforhandlinger på Hurdalssjøen hotell. Foto: NTB SCANPIX

Solberg varsler 100.000 arbeidsledige neste år

Statsminister Erna Solberg (H) advarte mot mørke skyer over norsk økonomi da hun innledet regjeringens budsjettkonferanse mandag morgen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Solberg var klar på at utsiktene for norsk økonomi vil prege forhandlingene rundt neste års statsbudsjett.

- Vi tror økonomien vokser videre neste år, og det ligger til grunn for budsjettarbeidet. Men veksten blir trolig lavere enn det som har vært de siste årene, sa Solberg da hun møtte pressen i forkant av budsjettkonferansen ved Hurdalssjøen i Akerhus.

Spår økt ledighet

Statsministeren viste til beregninger som viser at arbeidsledigheten vil stige i 2015. Ifølge regjeringen vil sysselsettingen vokse med én prosent, noe som er litt under snittet de siste årene.

- Arbeidsledigheten anslås å stige til 3,75 prosent. Det er en del av en trendutvikling som viser at det er litt mer skyer rundt oss, sa Solberg under pressekonferansen som ble sendt på nrk.no.

I desember oppga SSB at ledigheten var 3,6 prosent. Ifølge Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) vil det si at 99.000 personer var uten arbeid. Dersom Solbergs prognose stemmer, vil antall arbeidsledige nå 103.000 personer neste år.

- Helt siden vi tiltrådte har vi identifisert utfordringene ved den mørke, men langsiktige, skyen som henger over økonomien, sa Erna Solberg.

DEBUTERER: Finansminister Siv Jensen (Frp) skal i tre dager lede regjeringens forhandlinger om neste års statsbudsjett. Foto: NTB SCANPIX


Hun viste videre til at den norske konkurranseevnen har blitt svekket, og at flere selskaper, deriblant Telenor, har varslet kutt i arbeidsstokken.

Harde dragkamper

Elleve statsråder fra Høyre og syv fra Fremskrittspartiet har møtt til regjeringens budsjettkonferanse, som startet mandag morgen. Her venter tre dager med harde drakamper rundt neste års statsbudsjett.

- Vi skal levere på det våre partier har lovet, sa en ambisiøs Erna Solberg.

Hun varslet at følgende områder vil bli prioritert når regjeringen skal forhandle om fordelingen av pengesekken:

** Infrastruktur: Veier og jernbane
** Skattelettelser
** Kunnskapssamfunn
** Bygge pasientenes helsevesen
** Forenkle og fornye offentlig sektor

- Investeringer i infrastruktur, skattelettelser og trygging av arbeidsplasser - det er etter min mening en viktig profil på budsjettet som kommer til høsten, sa Solberg.

Klare forventninger

Når regjeringen skal legge frem statsbudsjettet for Stortinget i oktober, venter forhandlinger med KrF og Venstre. Begge gir beskjed om at de forventer ansvarlighet:

- Venstre tar for gitt at regjeringen, i motsetning til i høst, holder igjen på pengebruken og salderer budsjettet gjennom reelle omprioriteringer eller innsparinger, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik i Venstre til NTB.

- Det aller viktigste er å sikre arbeidsplasser gjennom at vi holder orden i økonomien, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i KrF.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder