FINT, MEN FARLIG: Øyelegene forbereder skrekknatt den 31.desember. Her lyser nyttårsraketter opp over Oslo Havn og Aker Brygge, sett fra toppen av Oslo Rådhus. Foto: Christian Thomassen / Scanpix

Øyelegene forbereder seg til skrekknatten

Advarer mot farlig lek med fyrverkeri

På øyeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus forbereder overlege Nils Bull og kollegene hans seg på det de tror blir nok en travel nyttårsnatt.

Ida Hanstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Hvert år må en rekke personer til sykehus etter å ha håndtert eller sett på fyrverkeri.

Etter at forbudet mot pinnestyrte raketter kom i 2008, ble antall øyeskader redusert fra 21 i årsskiftet 2007/2008 til kun ti skader i de to påfølgende årene. I fjor steg dette tallet riktignok drastisk igjen. I alt ble 17 øyeskader registrert.

- Det tyder vel på at det å forby pinnestyrte raketter kanskje ikke var den ultimate løsningen likevel, mener overlege Nils

BEKYMRET: Overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus

Bull på øyeavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

LES HVORDAN DU UNNGÅR ØYESKADER NEDERST I SAKEN!

Unge menn

Han ser hvert år en rekke alvorlige øyeskader forårsaket av fyrverkeri.

- Den vanligste skaden er sår eller brannskader på hornhinnen, som i mange tilfeller går bra. Samtidig er det også en del som har så alvorlig skader at øyet blir mekanisk ødelagt eller sprekker. Da må man i noen tilfeller fjerne øyet helt, sier han.

Ifølge legen er det stort sett unge menn som blir skadet.

- Det er ofte de som håndterer fyrverkeriet og dermed er tettest på det. Kvinnene som blir skadet har ofte vært tilskuere, sier Bull.

- En god del blir også skadet på grunn av feilbruk. Vi har for eksempel sett ungdom bli skadet fordi de har lekt seg med fyrverkeriet ved å demontere det og deretter antenne de korte luntene som er inne i batterifyrverkeriet, sier han.

PINNERAKETT: Denne mannen så på fyrverkeri da det dalte en rakettpinn fra himmelen og boret seg på innsiden av nedre øyelokk og videre ned i kinnet. Foto: Haukeland Universitetssykehus


Oppsiktsvekkende

ALVORLIG SKADE: Et bakkefyrverkeri gikk i gal retning og traff øyet til denne personen. Dette ga indre skader i øyet, sår på hornhinnen og kruttslam på øyeslimhinnen. Foto: Haukeland Universitetssykehus

BLE BLIND: Denne personen fikk en plastsplint fra en rakett i øyet. Splinten skar hull i øyet slik at det ble helt ødelagt. Foto: Haukeland Universitetssykehus

Ifølge en vitenskapelig artikkel publisert av National center for biotechnology information i USA i fjor, er det en klar sammenheng mellom lovgivning og forekomsten av skader.

- I land med forbud mot privat fyrverkeri, for eksempel Australia, Ungarn og Irland, er det lave skadetall, mens i land hvor det er fritt frem er det mange skader, forklarer Bull.

Han legger til at det også er en parallell mellom alvorlighetsgraden på skadene og den tillatte mengden krutt.

- I mange europeiske land er det ikke tillatt med mer en 50 gram krutt i fyrverkeri som brukes av privatpersoner, mens i Norge er det tillatt med et halvt kilo. Det er blant de største tillatte mengdene i verden, sier han.

Han mener det er oppsiktsvekkende at regelverket for bruk av fyrverkeri i Norge ikke er strengere.

- Vi regulerer jo mye annet som kan skape ulempe for andre, for eksempel røyking og bruk av sikkerhetsbelte i bil. Når vi er så flinke med restriksjoner ellers, er det merkelig at det er så fritt frem når det gjelder bruk av dette, sier han.

Følger utviklingen

Avdelingsleder Siri Hagehaugen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier de følger skadeutviklingen nøye.

- Antall brannskader har gått ned siden vi innførte forbud mot pinnestyrte raketter og de første årene var det også en reduksjon i antall øyeskader. Samtidig er klart at fjorårets økning i antall øyeskader bekymrer oss, men per nå er det ingen diskusjon om et totalforbud, sier hun.

Hagehaugen understreker at ingen av dem som ble skadet i fjor brukte beskyttelsesbriller.

- Derfor har vi i år satt i gang en storstilt kampanje vi håper får flere til å bruke slike, sier hun.

Les også: Reddet sønnen fra nyttårsrakett - skadet synet selv

SLIK UNNGÅR DU ØYESKADER

1. Bruk beskyttelsesbriller
Sørg for at både tilskuere og den som skal håndtere fyrverkeriet beskytter øynene med vernebriller. Briller kan du få tak i for en billig penge der du handler fyrverkeri. Ingen av dem som fikk alvorlige øyeskader på nyttårsaften i fjor brukte beskyttelsesbriller.

2.Hold avstand
Hvis du skal skyte opp fyrverkeri, må du sørge for å komme på god avstand etter å ha tent lunten. Hold deg innendørs, eller stå minst 100 meter unna fyrverkeriet med mindre du skal håndtere fyrverkeriet. En tredel av dem som blir skadet er tilskuere.

3. Vær edru
Mange av dem som blir skadet i forbindelse med oppskyting av fyrverkeri er beruset. Hvis du er beruset, bør du la være å skyte opp fyrverkeri selv. Se heller se på offentlig organisert fyrverkeri der det er et alternativ.

Kilde: Overlege Nils Bull ved Øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder