OVERVÅKES: Ifølge Aftenposten blir flere områder i Oslo, deriblant Stortinget, overvåket. Foto:Helle Gannestad,VG

Aftenposten: Stortinget og statsministeren overvåkes

Det befinner seg avansert spionutstyr som kan overvåke  mobiltelefoner i området rundt Stortinget, regjeringskontorene og boligen til statsministeren, ifølge Aftenposten.

Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De har avdekket at flere områder i Oslo blir overvåket med spionutstyr.

Ifølge Aftenposten står det flere steder små, hemmelige sendere som høyst sannsynlig opptrer som falske basestasjoner. «De er såkalte IMSI-catchere, som kan overvåke all mobilaktivitet i området», skriver avisen.

Bevegelsene til statsråder, vanlige mennesker som befinner seg i eller ved sentrale bygninger i Oslo, kan dermed bli overvåket. De kan også plukke ut bestemte personer for avlytting og tapping av data fra mobiltelefonen, ifølge avisen.

Aftenposten har gjennom en periode på to måneder kartlagt overvåkingen ved hjelp av en av verdens mest avanserte krypterte mobiltelefoner. De har da registrert mistenkelig mobilaktivitet en rekke steder i Oslo.

Sikkerhetsselskapene Aeger Group og CEPIA Technologies har svært presist måleutstyr for å lokalisere falske basestasjoner og de siste ukene i samarbeid med Aftenposten foretatt målinger som viser at overvåkningsutstyret med «svært høy sannsynlighet» har blitt brukt aktivt i Oslo sentrum.

Registrert mistenkelig aktivitet

Verdien på utstyret estimeres mellom 500.000 kroner og to millioner kroner. Aftenposten skriver at dette er utstyr som ikke er tillatt solgt til privatpersoner i NATO-land.

– Bare ressurssterke organisasjoner kan bruke den type teknisk avansert utstyr vi ser her, sier Jahn-Helge Flesvik, som er daglig leder i Aeger Group, og har lang erfaring fra etterretningstjenesten, til Aftenposten.

Han har vært med på kartleggingen til avisen.

Det er registrert mistenkelig aktivitet flere steder i hovedstaden. Både i området ved statsministerboligen, Stortinget og regjeringskontorene. De falske basestasjonene har en radius på rundt 1000 meter i fri sikt - kortere radius i områder med mange bygninger. Aftenposten har kartlagt to basestasjoner i Parkveien, som ligger et steinkast unna statsministerboligen.

Tilhører ikke norske myndigheter

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) forteller til avisen at utstyret ikke tilhører dem. Det er kun de og politiet som har hjemmel i norsk lov til å bruke slikt utstyr.

NSM forteller Aftenposten at de tar opplysningene svært alvorlig, og startet umiddelbart med egne undersøkelser da avisen informerte dem om funnene torsdag denne uken.

Seksjonsleder i PST, Arne Christian Haugstøyl, mener det er interessante funn som Aftenposten har gjort, og mener det er mange aktører som kan stå bak.

– Det er mange som har en intensjon om å få tilgang på andres mobiltrafikk og dette er noe vi er kjent med at finner sted. Det kan være både private aktører og det kan være statlige aktører, sier han til avisen.

Han vil ikke si om det er slik at funnene kan knyttes til ulovlig etterretningsaktivitet der stater står bak, men vil heller ikke utelukke det.

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder