I BAKGRUNN: Politiet vil ikke at Garden skal gjøre noen ekstra tiltak for å forebygge overfallsvoldtekter i Slottsparken. Foto: Scanpix

Politiet sier nei til voldtektshjelp fra Garden

(VG Nett) Garden er villige til å patruljere ekstra i Slottsparken i helgene for å forebygge overfallsvoldtekter. Det vil ikke politiet ha noe av.

  • Thomas Borgos Hjelle
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Ifølge sikkerhetsoffiser Geir Løvhaug i Hans Majestet Kongens Garde har vaktene ressurser til å bistå politiet, dersom de blir bedt om det.

- Vi gjør det som er vårt oppdrag. Hvis politiet ber forsvarets operative hovedkvarter om bistand til patruljering i helgene, blir det en del av vårt oppdrag, og vi vil utføre det, sier Løvhaug.

- Dette er ikke snakk om et ressursspørsmål fra vår side, men vi må forholde oss til de retningslinjer som er gitt, sier Løvhaug.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Storberget har ansvaret

Ønsker ikke innblanding

Politiet vil imidlertid ikke blande inn Garden i politiets arbeid, da Garden har sin klare funksjon og ansvarsområde.

- Det er et klart skille mellom militæret og politiet. Vi har et godt samarbeid med Garden, men dette er politiets ansvar. Jeg kan ikke tenke meg at Garden skal hjelpe til på dette i større grad enn andre vanlige borgere. Vi er i en situasjon nå som gjør at vi best mulig må utnytte de ressursene vi har og ikke begynne å blande kortene, sier politiinspektør ved fellesoperativ seksjon i politiet, Johan Fredriksen.

For å eventuelt få til en slik ordning, må politimesteren på banen. Fredriksen skriver i en e-post til VG at politimesteren er enig i hans vurderinger.

Fredriksen mener Slottsparken har fått et ufortjent dårlig rykte.

- Jeg er veldig skeptisk til den stigmatiseringen av Slottsparken som tungt belastet for overfallsvoldtekter. Parken har fått et ufortjent dårlig rykte, og vi har en oversikt som viser at andre steder i sentrum er belastet i mye større grad, sier Fredriksen.

- Unge gutter med våpen

Per dags dato er en ordning for at Garden skal gjøre en ekstra forebyggende innsats mot overfallsvoldtekter i Slottsparken ikke aktuelt.

LES OGSÅ: Storberget droppet 9 av 12 voldtektstiltak

- Garden i dag består stort sett av unge gutter i førstegangstjeneste med våpen. De er satt opp til å forsvare slottet og kongefamilien, men vi forventer at de har et våkent blikk og varsler politiet dersom det skulle være nødvendig. Det er kun i helt spesielle tilfeller at politiet ber om bistand fra militæret, sier Fredriksen.

Paradoks

REAGERER: Stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H), syntes det er for dårlig utnyttelse av tilgjengelige ressurser. Foto: Scanpix

André Oktay Dahl (H) mener det er et paradoks at både politiet og Justisdepartementet prater om å sette inn alle tilgjengelige ressurser og bredt samarbeid, men nekter å ta i bruk blant annet Garden og politireserven.

- Jeg forstår ikke helt tankegangen her. Hvorfor skal ikke Garden kunne gjøre en ekstra innsats for å prøve å ta byen vår tilbake? Jeg vet at det er forskjell på politiet og militæret, men det er mest gamle skillelinjer og mentale barrierer. Jeg mener justisministeren, forsvarsministeren og politiet må sette seg ned og diskutere dagens retningslinjer.

Dahl drar paralleller til politiets motvilje til å ta i bruk politireserven.

- Det er for meg uforståelig at ikke politireserven blir brukt mer aktivt. Dette er folk som står klare og kunne forebygget voldskriminalitet i Oslo, men av samme grunn som politiet ikke vil bruke Garden, blir de ikke brukt. Jeg syntes det er rart at de kan settes inn til så å si plukke søppel på Norway Cup og OL, men ikke kan tas i bruk når vi holder på å miste kontroll over byen vår, sier han.

Se VGTVs selvforsvarskurs:

Slik avverger du voldtektsforsøk

Slik avverger du strupetak

Slik avverger du angrep forfra

Slik avverger du angrep bakfra

Slik avverger du å havne i farlige situasjoner

LES OGSÅ: Ny voldtekt anmeldt i Oslo

LES OGSÅ: Etterlyser mann med «sossete stil» etter voldtekt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder