FØFLEKK: Apoteker Anett Selrod Toth scanner og sjekker føflekken til Kristin Aksnes (47) på Boots Apotek på Solli Plass i Oslo. Foto:Jan Petter Lynau,

Tusenvis tar føflekksjekk på apoteket

Lege: - Kan gi falsk trygghet

Over 20.000 føflekker har blitt skannet og sjekket for kreft på apoteket i løpet av de fire siste årene. Men flere leger er skeptiske til metoden.

Publisert:

En lege må gjøre vurderingen av hvilke føflekker som ser farlige ut, ikke pasienten selv. Det mener overlege Ingeborg Bachmann ved Haukeland Universitetssykehus.

– Den føflekken du selv opplever som «styggest» er ikke nødvendigvis den føflekken som er syk. Det kan være krevende å velge ut hvilke føflekker som er suspekte, så slike vurderinger bør gjøres av en lege, som kan se på helheten, sier Bachmann.

Hun mener slike skanninger kan føre til en falsk trygghet for pasienten.

LES MER PÅ VG+ (krever innlogging): Dette er faresignalene

Det kommer av at pasienten kan ha fått beskjed om at føflekken de sjekket er frisk, uten at det har blitt gjort en helhetlig vurdering av pasientens hud.

– Det kan være at de velger en føflekk som er frisk, samtidig som du overser en føflekk som ikke er frisk. Det kan føre til falsk trygghet for pasienten, sier Bachmann.

ENDRING: Hvis føflekken din endrer form, farge, størrelse, begynner å klø eller blør, bør du få sjekket om den har kreft i seg. Foto:Jan Petter Lynau,

Mange har sjekket seg i sommervarmen

Boots apotek er den eneste apotekkjeden i landet som tilbyr denne tjenesten, og de melder om at de første halvår av 2014 gjennomførte flere føflekkskanninger enn i hele 2013 til sammen. Siden 2013 har 13.000 nordmenn benyttet seg av tilbudet, og Boots sier de har avdekket rundt 350 tilfeller av hudkreft, hvor en tredjedel av disse tilfellene var føflekkreft.

BAKGRUNN:Flere og yngre får hudkreft etter soling

Apparatet som apotekene benytter seg av tar bilde av føflekken to millimeter ned huden. Det lagres i et datasystem før det sendes videre til hudlegen, som vurderer om føflekken er ufarlig eller ikke.

Føflekkreft, eller malignt melanom, rammet i 2012 til sammen 1755 nordmenn, henholdsvis 875 kvinner og 880 menn, ifølge tall fra Kreftregisteret.

– Gunstig å oppdage føflekkreft tidlig

Forsker Johan Moan ved UiO, mener at føflekkskanning på apoteket kan være både positivt og negativt. Han mener at skanning av føflekker på apoteket kan bidra til å oppdage føflekkreft tidligere.

– Det er gunstig å oppdage melanomer tidlig for å øke sjansen for å overleve. Men det kan også være at det skremmer, sier Moan.

DELT: Tidligere kreftforsker Johan Moan er positiv til at føflekkskanning på apoteket kan bidra til å oppdage kret tidligere. Samtidig mener han at hudleger er best egnet til å stille diagnose. FOTO: ROGER NEUMANN/ VG Foto:Roger Neumann,VG

Overlevelsesraten for føflekkreft med alvorlig spredning er 27 prosent for kvinner og 10 prosent for menn, ifølge kreftregisteret. Også Moan mener at pasienten selv ikke bør være den som tar vurderingen om hvilken føflekk somer farlig.

– Å vurdere farlighetsgraden av en føflekk som er i grenseland er en vanskelig sak som burde behandles av en hudlege. En øvet hudlege ser det med en gang, sier Moan.

Samtidig er Moan klar på en ting. Så lenge apotekene følger forskriftene, leverer de en tilleggstjeneste mange nordmenn velger å bruke.

– Apotekene følger bare de rådene som følger med apparaturen.

– Ikke en erstatning

Fagsjef i apotekkjeden Boots, Kjersti W. Garstad, sier at hun forstår kritikken, men understreker at tjenesten ikke er ment som en erstatning for vanlige helsetjenester.

– Dette er kun et tilbud som fungerer som supplement til eksisterende helsetilbud, sier Garstad.

Hun forteller også at apotekkjeden gir råd om å oppsøke lege hvis kunden ønsker å få sjekket mange føflekker.

– Det er forskjell på om man har én føflekk som skiller seg ut, eller om man har mange føflekker man er urolig for. Hvis man har mange bør man gå til legen for å få dem sjekket, sier Garstad.

Hun legger til at bildene sendes til en hudlege, som gjør vurderingen om det er føflekkreft eller ikke, og at man gjennomfører en samtale med pasienten om familiehistorikk, sykdomshistorie og andre temaer som er relevante for å avdekke hudkreft.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder