NAV med ferske tall om fedrekvoten i dag

UENIG: Aps Anette Trettebergstuen (f.v.) og Høyres Linda Hofstad Helleland står steilt mot hverandre når det kommer til spørsmål om fedrekvote. Foto: ROGER NEUMANN/TERJE BRINGEDAL

Ny politisk ordkrig om pappaperm

(VG Nett) Arbeiderpartiet mener nye tall fra NAV understreker viktigheten av at fedrekvoten beholdes som den er i dag.

 • Marcus Husby

Artikkelen er over seks år gammel

- Tallene viser klart og tydelig at Høyre og Frp tar feil, sier arbeidspolitisk talsperson i Ap, Anette Trettebergstuen til VG.

Hun viser til de dagsferske NAV-tallene som blant annet viser at fedre tar ut mer permisjon enn tidligere og at uttaket henger svært tett sammen med pappapermisjonen.

NAV skriver blant annet følgende i den nye rapporten:

Ved enhver økning i antall uker med fedrekvote, ser vi ut fra statistikken at fedrene også øker sitt uttak i påfølgende år. Vi ser at endringen per 1. juli 2011 (fedrekvoteperioden økte fra 10 til 12 uker) gjør seg tydelig gjeldende i statistikken for 1. halvår 2013. I løpet av 1. halvår 2013 har 20 prosent av totalt antall fedre med foreldrepenger tatt ut akkurat 12 uker (60 dager).

- Hver gang pappapermisjonen øker, økes pappas uttak av permisjonen. Ergo, Høyre og Fremskrittspartiets påstand om at vi har kommet så langt at fedre tar ut permisjon uavhengig av fedrekvoten er feil.

- Hadde Høyre og Frp hatt rett ville det vært økning i fordelingen av foreldrepermisjon også uavhengig av utvidelsen av pappapermisjonen - det er det ikke, sier Trettebergstuen om tallene, og legger til:

- Fedre er fullverdige foreldre og bør ha samme rettigheter som mor. Den retten vil en eventuell Høyre/Fremskrittspartiet-regjering ta fra dem.

Tar ikke kritikken på alvor

Trettebergstuen mener forskere er tydelige på at det er bra for barna og familien med pappapermisjon, og sier at Arbeiderpartiet tar en samlet fagbevegelse, alle de store arbeidsgiverforeningene og likestillingsombudet på alvor når de sier at pappapermen bør bestå.

- Hva skal egentlig til for at Høyre og Frp innrømmer at de tar feil? spør hun retorisk.

Høyres familiepolitiske talsperson Linda Hofstad Helleland har ikke tenkt å innrømme noen feil når VG tar kontakt.

- De halvårstallene sier ingenting om hvor mange foreldre som mister foreldrepenger fordi de ikke oppfyller det rødgrønne-kvotekravet.

- For oss handler ikke dette om at foreldrene skal ta ut likt antall uker. For Høyre er foreldrepermisjonen en omsorgsløsning for barnet - og hvordan foreldrene skal løse det som familien selv synes er best, sier Hofstad Helleland.

- Skremmende

Høyre-politikeren understreker at dette er en like stor verdidebatt - som en politikkdebatt, og mener foreldre bør få lov til å bestemme selv hvordan de skal fordele ukene seg i mellom.

- Jeg blir overrasket når Trettebergstuen setter seg til doms over hva som er riktig. Det er kun en part som vet den riktige beslutningen - og det er foreldrene selv - ikke Arbeiderpartiet eller Trettebergstuen.

- Den formynder-tankegangen er skremmende, sier Hofstad Helleland.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Høyre (H)
 3. Stortingsvalg 2013

Flere artikler

 1. Frykter pappaperm-nei hindrer innvandrerlikestilling

 2. Pluss content

  Slik får du maks utbetalt i foreldrepenger

 3. Helleland varsler ny foreldrepermisjon i ekspressfart

 4. Permisjonsdebatten: – 6000 fedre og barn får ikke pappaperm. Vil du slåss for oss, Ropstad?

 5. Likedeling av foreldrepermisjonen vil likestille mor og far som omsorgspersoner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder