ANKOM: Nåværende ordfører i Oslo, Fabian Stang ankom valgvaken. Foto: Gøran Bohlin , VG

Stang tror han kan være ferdig som ordfører

Fabian Stang er innstilt på at tiden som ordfører i Oslo kan være over.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– De røde og Miljøpartiet De Grønne ser ut til å få flertall. Da vil jeg tro at de fordeler ordføreren seg imellom. Jeg ville tro det er helt unaturlig at jeg fortsetter som ordfører, sier Fabian Stang til NTB.

– Hvor sikker er du på at du er ordfører i morgen, spør VGs reporter Jo Vemund Svendsen, som er til stede på Høyres valgvake på Ekebergrestauranten.

– Når du er ordfører så er du aldri sikker på om du er ordfører i morgen, sier Stang til VG.

Går ned fem prosentpoeng

Tallene i Oslo viser at Høyre går ned med fem prosentpoeng i hovedstaden, og lander foreløpig på 30,5 prosent av stemmene som er talt opp. 38,5 prosent av alle stemmene i Oslo er talt opp.

I motsetning til ordfører Fabian Stang, så nekter byrådsleder Stian Berger Røsland å innrømme at hans posisjon er truet.

– Jeg mener spørsmålet om hvem som blir ordfører og byrådsleder i Oslo fremdeles er uavklart, så får vi bare vente å se til de endelige resultatene tikker inn, sier Røsland til VG.

Arbeiderpartiet går også 0,1 prosentpoeng tilbake, men har på sin side 33,2 prosent av de foreløpige stemmene.

– Det går ikke helt som planlagt. Forhåndsstemmene går ikke i vår favør, men veldig mange stemmer gjenstår, sier Fabian Stang.

Han sier at det blir spennende å se på de siste tallene og hva som kommer ut av eventuelle forhandlinger senere.

– Det er klart at vi var jo klare over at vi ville få et jevnt valg i Oslo, så var vi spente på om MDG fikk så mange stemmer som målingene sa, sier Høyre-ordføreren.

Følg valget direkte her!

– Alle liker jo Fabian Stang. Han er en fantastisk mann, så det blir en vurdering Høyre og Stang må ta. Han forsvinner ikke ut av politikken, og jeg tror vi ser mer til Fabian, sier Geir Lippestad i Oslo Arbeiderparti til VG.

Vil samarbeide med MDG

Tidligere i kveld gikk Oslo Høyre ut og sa at de likevel vil forhandle med Miljøpartiet de grønne, hvis de kommer på vippen i hovedstaden.

Det bekreftet Fabian Stang til VG like etter klokken 21.00 i kveld. Leder i Oslo Ap Jan Bøhler karakteriserer utspillet fra Høyre-ordføreren som «desperat».

- Det er ikke spesielt troverdig å komme med en slik invitasjon på valgnatten etter å ha brukt hele valgkampen på å stemple De Grønne som del av venstresiden, sier Bøhler til VG.

- Det er selvsagt opp til De Grønne å svare på utspillet, men jeg føler meg trygg på at de har mer å hente på et samarbeid med oss, og jeg ser frem til konstruktive samtaler, sier han.

Partiene i bystyret har nå en måneds tid på å forhandle fram et byråd som kan samle flertall i bystyret. Bøhler ønsker foreløpig ikke å si noe om fremdriftsplanen eller om Ap allerede har vært i kontakt med MDG om rammene for forhandlingene.

Sjekk din kommune her!

Pangstart for Jonas

Regjeringspartiet Høyre har en oppslutning på 22,9 prosent, en tilbakegang på 5,1 prosentpoeng. Ved forrige kommune- og fylkestingsvalg hadde partiet 28 prosent.

På Høyres valgvake på Ekebergrestauranten i Oslo var det lydløst da de første målingene rullet over skjermen. Samtidig går Arbeiderpartiet frem 0,6 prosentpoeng, fra 31,7 prosent til 32,3, på valgdagsmålingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder