Slik vil de hindre nye branner blant Bergens tette trehus

Tilsyn viser avvik i 23 prosent av boligene

Varmekameraer, flere vannuttak og tydeligere merking av utrykningsveier skal gjøre kampen mot flammene lettere. Brannvesenet vil ha 15 millioner kroner til bedre brannsikring.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Natt til torsdag brant det for tredje gang på tre måneder i Bergens sårbare trehusbebyggelse. En 17-åring ble sendt til Haukeland universitetssykehus med lettere skader og flere bygninger ble totalt ødelagt.

Brannen oppstod bare fire uker etter at Bergen brannvesen leverte sitt forslag til bedre sikring av byens tolv tette trehusområdene. I forslaget lister opp en rekke punkter som skal hindre branner og gjøre det lettere å slukke dem som oppstår

LES OGSÅ: Storbrann i Bergen sentrum - èn kvinne alvorlig skadet

Ber om 15 millioner

På ønskelisten til brannvesenet står det blant annet:

** Etablering av varmekamera som overvåkes kontinuerlig

** Brannsikre avfallsløsninger

** Økonomiske insentiver til huseiere som monterer brannslokkeanlegg.

** Ny regulering av parkering og merking av utrykningsveier

– Flere av tiltakene vil vi først prøve ut i enkelte områder, før vi vurderer utvidelse til alle de tette trehusområdene, sier Trond Knoop, leder for forebyggende avdeling i Bergen brannvesen til VG.

Brannvesenets forslag, som er laget i samarbeid med en rekke andre etater, skal behandles politisk i høst. Hvis dette blir vedtatt, blir brannsikringsplanen gjeldende fra januar 2016.

Prislappen er foreløpig på 15 millioner kroner.

– Dette er rammen vi har satt for utprøving av de første tiltakene. Dersom alle tiltakene rulles ut i alle de tolv område som er definert som tett trehusbebyggelse vil det koste mye mer penger, sier Knoop.

LES OGSÅ: Storbrannen i Bergen: Her rømmer han i bare underbuksen

Leter etter brannårsaken

Fredag morgen begynte politiet etterforskningen på brannåstedet mens brannvesenet fortsatt holder vakt på stedet, i frykt for at ild skal blusse opp fra varme glør i ruinene. Det skjedde torsdag ettermiddag, åtte timer etter at brannen var offisielt slukket, ifølge Bergens Tidende.

– Vi kartlegger åstedet for å se hvor vi skal begynne for å komme nærmere et arnested. Men våre folk må gå forsiktig frem, fordi dette er et stort utbrent område, sier Knut Ellertsen, leder for tyveri- og brannavsnittet hos politiet i Bergen, til VG.

Han legger til at det ikke er noen forhåpninger om at etterforskerne kommer til bunns i dag.

– Har dere mistanke om at brannen er påsatt?

– Det er ingenting som tyder på dette, men vi holder alle muligheter åpne. Vi fortsetter vitneavhør, men de avhørene som er tatt så langt har ikke gitt krimteknikerne stor hjelp.

Avvik i 23 prosent av boligene

Det er totalt 7965 boenheter i de tette trehusområdene i Bergen. Fra 2013 og frem til i dag har det blitt gjennomført 3764 tilsyn, hvor det ble funnet 873 avvik. Det ble altså funnet avvik i 23 prosent av de inspiserte boenhetene, viser tall som VG har fått fra Bergen brannvesen.

Ifølge Knoop er dette ikke en høyere andel enn ved tilsyn i andre bydeler i Bergen.

10.000 elektriske anlegg

Det finnes totalt 10.000 elektriske anlegg i Bergens trehusbebyggelse. Det lokale eltilsynet (DLE) inspirerer alle anleggene i løpet av en femårsperiode.

– Tilstanden har blitt gradvis bedre i løpet av de tre siste tilsynsperiodene. Nå er mye gammelt byttet ut og vi gir ikke flere pålegg i den tette trehusbebyggelsen enn andre steder i byen, sier seniorrådgiver Anders Helle i DLE.

Han legger til at konsekvensen ved branner blir mye større i trehusområdene enn andre steder i byen.

– I dette området kan en brann utvikle seg til en katastrofe på et øyeblikk.

DLE anser standarden på de elektriske anleggene i trehusbebyggelsen som så god at de fremøver vil bruke mer tid på å informere folk om vettig bruk.

– Brannalarmer går på grunn av tørrkoking, vaskemaskiner som går om natten og PC-er som står til lading mens folk er bortreist. Dette er ting som kunne vært unngått hvis folk var mer bevisst på bruken av elektriske apparater, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder