TATT: Her blir en mann i slutten av 20-årene ført ut av sivilkledd politi fra en bygård på Grünerløkka i Oslo. Mannen er en av de som ble pågrepet i mandagens politiaksjon. Foto:VG,

Nokas-Betew varetektsfengslet etter telefonavlytting

Ni av de siktede som ble pågrepet i mandagens omfattende politiaksjon er varetektsfengslet i fire uker med ulike restriksjoner.

  • Karna Buggeland Sælebakke
  • Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nokas-raner Metkel Betew (36) er blant dem som er varetektsfengslet i fire uker, de to første i full isolasjon. Han er siktet i en omfattende narkosak, og det skal ifølge kjennelsen være telefonopptak som knytter ham til dette.

Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett er Betew, som tidligere er dømt for Nokas-ranet i 2004, ilagt brev- og besøksforbud og medieforbud i hele perioden.

Tingrettsdommer Finn Haugen skriver i kjennelsen at de har lagt vekt på opptak av samtaler som angivelig knytter Betew til saken.

For de åtte andre siktede endte retten på fire uker varetekt, med ulike restriksjoner.

SMILTE: Metkel Negassie Betew med sitt karakteristiske smil etter en pågripelse før Nokas-ranet. Foto:Politiet,

– Mener å ha avverget drap og ran

Tidlig mandag morgen ble totalt 16 personer pågrepet i en stor politiaksjon og siktet for alvorlig narkotikakriminalitet.

Ni av de pågrepne ble onsdag fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Retten besluttet at de tre første fengslingsmøtene må gå for lukkede dører. Det samme var utfallet med de seks påfølgende fengslingsmøtene.

Onsdag kunne VG melde at det lå mer bak aksjonen enn å stoppe narkotikasalg.

– Vi mener å ha avverget alvorlig voldskriminalitet. I klartekst betyr det at vi sannsynligvis har punktert ransplaner og drapsplaner, i det minste enn så lenge, sier Einar Aas, sjef for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

- Ingen erkjenner straffeskyld

- Det er ingen som erkjenner straffeskyld i henhold til siktelsen fullt ut. Det er noen få som erkjenner deler av de faktiske forholdene, opplyser politiadvokat Line Presthus til VG i onsdag ettermiddag.

Ifølge Presthus har de siktede forklart seg i svært ulik grad. Hun ønsker ikke å gå inn på bakgrunnen for de nåværende siktelsene, men utelukker ikke at de utvides.

- Det er veldig tidlig i etterforskningen, og den kommer til å bli langvarig. Vi kan selvsagt ikke utelukke at det vil skje utvidelser og endringer av siktelsene. Bakgrunnen for siktelsene er basert på politiets opplysninger og bevis, som jeg ikke har mulighet til å gå inn på.

POLITIADVOKAT: Line Presthus ønsket ikke å kommentere sammenhengen mellom onsdagens fengslingsmøte og siktelsen mot Lars Hernes. Foto: FRODE HANSEN, VG Foto: ,

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere om denne saken har noen sammenheng med pågripelsen av Bandidos-profil Lars Harnes tidligere i sommer.

Harnes er nå siktet for drapsforbund.

- Det vil si at politiet mistenker at han på forhånd har inngått avtale med en eller flere personer om å utføre et drap, forteller Presthus.

Han må, ut fra siktelsen, ha samarbeidet med noen?

- Vi mistenker at han har samarbeidet med andre. Å prøve å avdekke hvem de er er en av tingene vi har fokus på i etterforskningen, slik at vi senere kan utvide siktelsen mot dem.

Avtalt ran med flere andre

En av de siktede, en 35-årig tidligere elitespiller i basketball, var blant de ni som ble fremstilt for varetektsfengsling onsdag. Han er siktet for ransforbund. Presthus ønsker ikke å gå inn på detaljene rundt denne.

- Kort og godt betyr en slik siktelse at man har inngått en avtale med andre personer om å gjøre et ran, sier hun.

Et ransforbund krever vel også at siktede må ha samarbeidet med noen?

- Det er også noe jeg beklageligvis ikke kan gå inn på, fordi vi er såpass tidlig i etterforskningen. Men det ligger i siktelsen at vi mistenker at han har samarbeidet med andre personer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder