UENIG: Den katolske kirken i Oslo, her ved biskop Bernt Eidsvig, er ikke enig i Fylkesmannens krav om tilbakebetaling etter medlemsrotet.

UENIG: Den katolske kirken i Oslo, her ved biskop Bernt Eidsvig, er ikke enig i Fylkesmannens krav om tilbakebetaling etter medlemsrotet. Foto: Tore Kristiansen,VG

Fylkesmannen krever 40 millioner tilbake fra den katolske kirken

Fylkesmannen i Oslo og Akershus krever over 40 millioner kroner tilbake fra Oslo katolske bispedømme etter tilsyn med medlemslistene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter at det i fjor høst ble avdekket at Oslo katolske bispedømme registrerte nye medlemmer uten at de selv fikk vite om det, startet Fylkesmannen tilsyn med trossamfunnet. Mandag kom reaksjonen fra Fylkesmannen, melder Dagbladet. Kirken må nå betale tilbake 40.581.723 kroner.

Bakgrunn:Slik skal den katolske kirken ha jukset med medlemmer.

Les også: Forstander for buddhister: Ble oppført som katolikk-medlemmer.

– Oslo katolske bispedømmes metode for innmelding der personer er blitt medlemmer uten at de selv har meldt seg inn, strider mot trossamfunnsloven og underliggende regelverk, og er ulovlig. Innmeldingene er ugyldige, skriver Fylkesmannen i brevet bispedømmet mottok mandag.

Les også:Oslo katolske bispedømme: – Vi har ikke gjort noe ulovlig

Oslo katolske bispedømme, biskopen og økonomisjefen er også under etterforskning av politiet, siktet for bedrageri av 50 millioner kroner. Alle nekter straffskyld og avviser at de har brutt loven.

– Vi mener at praksisen som har vært brukt til medlemsregistrering har vært uheldig, men ikke ulovlig. Loven har ikke stilt noen tydelige krav til aktivt samtykke fra medlemmer tidligere, har fungerende administrativ leder Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme tidligere uttalt.

Godtar ikke kravene

Oslo katolske bispedømme påklager Fylkesmannens vedtak om tilbakebetaling av drøyt 40 millioner kroner i medlemsrotsaken. Det opplyser fungerende administrativ leder Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme til NTB.

– Vi har en helt annen lovforståelse enn Fylkesmannen, forteller Wade.

Bispedømmet mottok brevet med kravet i en epost mandag.

– Vi har nettopp fått det, så vi må få lese litt nøyere gjennom før vi kommenterer ytterligere. Dette er en juridisk komplisert sak, legger Wade til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder